I ja wymarzyłam sobie ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
lidka1102
200p
200p
Od: 22 mar 2009, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: I ja wymarzyłam sobie ogród

Post »

Pamelko Twoje propozycje są fantastyczne, szczególnie spodobał mi się BIAŁOBOK, bo i piękny i rośnie nie aż taki duży, a co najważniejsze nie ma dużych wymagań ;:63 Oczywiście wpisałam go na moją listę! A tam są również: modrzew europejski Kórnik, świerk Inversa (chociaż obawiam się, że może się zbytnio rozszaleć :wink: ), świerk kaukaski np. Profesor Langner (na pniu), sosna bośniacka Schmidtii (na pniu :wink: ), eh tak na prawdę mam zawrót głowy i jak zwykle pójdę na żywią; zobaczę co mają w szkółce, wybiorę jakieś piękności, przeliczę w portfeliku, popytam o wymagania i już :;230
o, a widziałaś świerk wężowy??!!jest niesamowity! :shock:
mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=42468" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lidziu jak by tu powiedzieć ;:224 z własnego doświadczenia wiem, że jak już wskoczysz w iglakowe grządki wszystko jest cudne ;:108
Najlepiej pooglądać może wcześniej i jakąś listę preferencji stworzyć ;:224 Choć i tak zawsze nadmiarowo coś przywieziesz :wink:
Ładne iglaczki wybrałaś :wink:
Zerknij na inversę u Eli,
jest u niej także Schmidtii i przecudna pinus mugo Jacobsen ;:167 do bonsai'a podobna. I jeszcze wiele innych ;:108
Wężowego mam trzylatka, ale to maleństwo metra jeszcze nie ma, za to w starszym wieku sporo miejsca potrzebuje. Widziałam dorosłe okazy piękne :uszy
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Widziałam świerk wężowy u szkółkarza. Ogromny :shock: Natomiast Białobok rośnie u mnie już kilka lat. Zawsze się śmieję, gdy odwiedzają nas goście-mam mnóstwo roślin, także róż-nigdy nie słyszałam nad żadną tylu zachwytów co nad Białobokiem :D On coś w sobie ma :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
lidka1102
200p
200p

Post »

Eh, ja mam już oczopląs, ale własnie od przeglądania ofert szkółek i ogrodów Forumowiczów, zawrót głowy jak nic! :;230 Inversa bardzo mi się podoba, ale rośnie spory, więc chyba muszę zacisnąć pasa i skupić się na zakupie okazów szczepionych na pniu (dziwnym trafem z 2-3 planowanych, zrobiło mi się ok 6 :;230)
Wężowego widziałam: zupełnego smyka ale i okaz prawie 2 metrowy, chyba w szkółce w Ornecie.. niesamowity jest :shock: ..co do Białoboku, to chyba mnie namówiłyście :wink:
mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=42468" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Naprawdę ładny :D Iglaki to nie moja bajka, ale Białobok mi się podoba. Rośnie dosyć wolno, długo utrzymują się przebarwienia.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
lidka1102
200p
200p

Post »

Uradowana faktem, że moja pierwsza w życiu drożdżówka z kruszonką przerosła blaszkę, zabrałam się- za namową PAMELKI - za tworzenie listy iglaków, chociaż w formie ściągawki, żeby nie dać się zwariować w czasie zbliżających się zakupów. Oferta jest przecież przeogromna, tyle tylko, że ja nie mogę dla 2/3 z tych drzewek zapewnić odpowiednich warunków. Polecana przez Was np. koreanka, na pewno nie ma szans na mojej leśnej ziemi ( Z resztą pierwsze moje drzewko jodły się nie przyjęło :( ).
Macie jakieś pomysły?
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Koreanki rosną u mnie w najdziwniejszych warunkach :D Najporządniej wyglądają te posadzone nie w ziemi, tylko takim szarym pyle z żużlem piaskiem i gruzem (ziemią tego nie nazwę :evil: ). Zaryzykuj małą sadzonkę. Może się mylę, ale zdawało mi się, że posadzone przez Ciebie drzewko rosło trochę w domu, to może być przyczyna tego, że nie chciało się przyjąć.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
lidka1102
200p
200p

Post »

:shock: poważnie, kurcze, to może faktycznie warto zaryzykować! :) Tak, stała w domu, takiej przyczyny jej wyschnięcia też nie mpogę wykluczyć. Podobnie jak tego, że cały korzeń był szczelnie zawinięty w worek jutowy :evil: ..Masz na mnie "zły" wpływ, już na drugie drzewko mnie namówiłaś :;230
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bo jeszcze wyjdę na największy czarny charakter :;230 Pomyślałam, że drzewko mogło być nie w porządku, czasem te sprzedawane do domu są kopane tuż przed sprzedażą, niekiedy w ogóle nie mają korzeni albo są one bardzo uszkodzone. Natomiast koreanka to bardzo ładne drzewko, szkoda, żeby u Ciebie nie rosło :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
lidka1102
200p
200p

Post »

eh tam zaraz czarny charakter, po prostu masz dużą siłę perswazji :;230 Czyli koreanka już jest! :) ...od reszty robię sobię przerwę, bo naprawę oszaleję od tych setek gatunków, przecież ja juz po nocach nie śpię ;:14 biorę książkę do ręki i nakładam sobie szlaban na drzewka, byliny i troszkę forum..
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja głupieję przy różach :D Najtrudniej przy nich przychodzi mi rezygnacja z jakiejś odmiany.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
lidka1102
200p
200p

Post »

i tyle z moich postanowień ;:223 Jestem! :D
Ewo róż pewnie jest jeszcze więcej!!! :;230
Muszę po prostu poczytać czy w moim ogrodzie będą najlepiej rosły sosny, świerki czy np. jodły. A później już będąc w szkółce podejmę decyzję. Chyba naprawdę bym zwariowała, gdybym z gotową listą pojechała do szkółki, a tam akurat by nic z niej nie mieli :;230
Miłego dnia i aby do wiosny! :wink:
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

E tam, e tam zaraz szlaban :;230 Powściągliwość może raczej :wink:

... to wracając do Twojej wypowiedzi :;230
lidka1102 pisze:jakieś drzewko szczepione na pniu, może MODRZEW
Modrzewie cudnie wygladają w ogrodzie, a chyba już najładniej pendulowate :D z form wzniosłych Diana cudnie pogięta ;:108
lidka1102
200p
200p

Post »

nie pomagacie mi się ograniczać :;230
DIANA powiadasz, obejrzę później jak wygląda. A nie wymaga żyznej ziemi, bo takiej nie posiadam w moim ogrodzie? :D
no i takim oto sposobem mam już 3 pewniaki na liście... mile widziane kolejne propozycje :wink:
lidka1102
200p
200p

Post »

Jedna rzecz mnie zastanawia.. Jeśli kupię sadzonkę szczepioną na pniu (wspominałam już, że nie mam za dużo miejsca, więc tego typu iglaki byłyby najlepsze) o wysokości np 60-80 cm, czy to znaczy, że to jest ostateczna wysokość drzewka? Będzie rosnąć już tylko to co "na górze" i oczywiście pień (grubość)? Pewnie to głupie pytanie, ale oglądałam ofertę szkółek, wybrałam kilka, ale to zupełne smyki. Przykładowa oferta Świerk serbski 'Peve Tijn' w pojemniku 2l, wysokość sadzonki 20-40 cm ;:88
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”