o, a widziałaś świerk wężowy??!!jest niesamowity!
I ja wymarzyłam sobie ogród
Re: I ja wymarzyłam sobie ogród
Pamelko Twoje propozycje są fantastyczne, szczególnie spodobał mi się BIAŁOBOK, bo i piękny i rośnie nie aż taki duży, a co najważniejsze nie ma dużych wymagań
Oczywiście wpisałam go na moją listę! A tam są również: modrzew europejski Kórnik, świerk Inversa (chociaż obawiam się, że może się zbytnio rozszaleć
), świerk kaukaski np. Profesor Langner (na pniu), sosna bośniacka Schmidtii (na pniu
), eh tak na prawdę mam zawrót głowy i jak zwykle pójdę na żywią; zobaczę co mają w szkółce, wybiorę jakieś piękności, przeliczę w portfeliku, popytam o wymagania i już 
mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=42468" onclick="window.open(this.href);return false;
- pamelka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lidziu jak by tu powiedzieć
z własnego doświadczenia wiem, że jak już wskoczysz w iglakowe grządki wszystko jest cudne
Najlepiej pooglądać może wcześniej i jakąś listę preferencji stworzyć
Choć i tak zawsze nadmiarowo coś przywieziesz
Ładne iglaczki wybrałaś
Zerknij na inversę u Eli,
jest u niej także Schmidtii i przecudna pinus mugo Jacobsen
do bonsai'a podobna. I jeszcze wiele innych
Wężowego mam trzylatka, ale to maleństwo metra jeszcze nie ma, za to w starszym wieku sporo miejsca potrzebuje. Widziałam dorosłe okazy piękne
Najlepiej pooglądać może wcześniej i jakąś listę preferencji stworzyć
Ładne iglaczki wybrałaś
Zerknij na inversę u Eli,
jest u niej także Schmidtii i przecudna pinus mugo Jacobsen
Wężowego mam trzylatka, ale to maleństwo metra jeszcze nie ma, za to w starszym wieku sporo miejsca potrzebuje. Widziałam dorosłe okazy piękne
- ewamaj66

- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Widziałam świerk wężowy u szkółkarza. Ogromny
Natomiast Białobok rośnie u mnie już kilka lat. Zawsze się śmieję, gdy odwiedzają nas goście-mam mnóstwo roślin, także róż-nigdy nie słyszałam nad żadną tylu zachwytów co nad Białobokiem
On coś w sobie ma 
Eh, ja mam już oczopląs, ale własnie od przeglądania ofert szkółek i ogrodów Forumowiczów, zawrót głowy jak nic!
Inversa bardzo mi się podoba, ale rośnie spory, więc chyba muszę zacisnąć pasa i skupić się na zakupie okazów szczepionych na pniu (dziwnym trafem z 2-3 planowanych, zrobiło mi się ok 6
)
Wężowego widziałam: zupełnego smyka ale i okaz prawie 2 metrowy, chyba w szkółce w Ornecie.. niesamowity jest
..co do Białoboku, to chyba mnie namówiłyście 
Wężowego widziałam: zupełnego smyka ale i okaz prawie 2 metrowy, chyba w szkółce w Ornecie.. niesamowity jest
mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=42468" onclick="window.open(this.href);return false;
- ewamaj66

Naprawdę ładny
Iglaki to nie moja bajka, ale Białobok mi się podoba. Rośnie dosyć wolno, długo utrzymują się przebarwienia.
Uradowana faktem, że moja pierwsza w życiu drożdżówka z kruszonką przerosła blaszkę, zabrałam się- za namową PAMELKI - za tworzenie listy iglaków, chociaż w formie ściągawki, żeby nie dać się zwariować w czasie zbliżających się zakupów. Oferta jest przecież przeogromna, tyle tylko, że ja nie mogę dla 2/3 z tych drzewek zapewnić odpowiednich warunków. Polecana przez Was np. koreanka, na pewno nie ma szans na mojej leśnej ziemi ( Z resztą pierwsze moje drzewko jodły się nie przyjęło
).
Macie jakieś pomysły?
Macie jakieś pomysły?
- ewamaj66

Koreanki rosną u mnie w najdziwniejszych warunkach
Najporządniej wyglądają te posadzone nie w ziemi, tylko takim szarym pyle z żużlem piaskiem i gruzem (ziemią tego nie nazwę
). Zaryzykuj małą sadzonkę. Może się mylę, ale zdawało mi się, że posadzone przez Ciebie drzewko rosło trochę w domu, to może być przyczyna tego, że nie chciało się przyjąć.
- ewamaj66

Bo jeszcze wyjdę na największy czarny charakter
Pomyślałam, że drzewko mogło być nie w porządku, czasem te sprzedawane do domu są kopane tuż przed sprzedażą, niekiedy w ogóle nie mają korzeni albo są one bardzo uszkodzone. Natomiast koreanka to bardzo ładne drzewko, szkoda, żeby u Ciebie nie rosło 
eh tam zaraz czarny charakter, po prostu masz dużą siłę perswazji
Czyli koreanka już jest!
...od reszty robię sobię przerwę, bo naprawę oszaleję od tych setek gatunków, przecież ja juz po nocach nie śpię
biorę książkę do ręki i nakładam sobie szlaban na drzewka, byliny i troszkę forum..
- ewamaj66

Ja głupieję przy różach
Najtrudniej przy nich przychodzi mi rezygnacja z jakiejś odmiany.
i tyle z moich postanowień
Jestem!
Ewo róż pewnie jest jeszcze więcej!!!
Muszę po prostu poczytać czy w moim ogrodzie będą najlepiej rosły sosny, świerki czy np. jodły. A później już będąc w szkółce podejmę decyzję. Chyba naprawdę bym zwariowała, gdybym z gotową listą pojechała do szkółki, a tam akurat by nic z niej nie mieli
Miłego dnia i aby do wiosny!
Ewo róż pewnie jest jeszcze więcej!!!
Muszę po prostu poczytać czy w moim ogrodzie będą najlepiej rosły sosny, świerki czy np. jodły. A później już będąc w szkółce podejmę decyzję. Chyba naprawdę bym zwariowała, gdybym z gotową listą pojechała do szkółki, a tam akurat by nic z niej nie mieli
Miłego dnia i aby do wiosny!
- pamelka

- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
E tam, e tam zaraz szlaban
Powściągliwość może raczej
... to wracając do Twojej wypowiedzi
z form wzniosłych Diana cudnie pogięta 
... to wracając do Twojej wypowiedzi
Modrzewie cudnie wygladają w ogrodzie, a chyba już najładniej pendulowatelidka1102 pisze:jakieś drzewko szczepione na pniu, może MODRZEW
nie pomagacie mi się ograniczać
DIANA powiadasz, obejrzę później jak wygląda. A nie wymaga żyznej ziemi, bo takiej nie posiadam w moim ogrodzie?
no i takim oto sposobem mam już 3 pewniaki na liście... mile widziane kolejne propozycje
DIANA powiadasz, obejrzę później jak wygląda. A nie wymaga żyznej ziemi, bo takiej nie posiadam w moim ogrodzie?
no i takim oto sposobem mam już 3 pewniaki na liście... mile widziane kolejne propozycje
Jedna rzecz mnie zastanawia.. Jeśli kupię sadzonkę szczepioną na pniu (wspominałam już, że nie mam za dużo miejsca, więc tego typu iglaki byłyby najlepsze) o wysokości np 60-80 cm, czy to znaczy, że to jest ostateczna wysokość drzewka? Będzie rosnąć już tylko to co "na górze" i oczywiście pień (grubość)? Pewnie to głupie pytanie, ale oglądałam ofertę szkółek, wybrałam kilka, ale to zupełne smyki. Przykładowa oferta Świerk serbski 'Peve Tijn' w pojemniku 2l, wysokość sadzonki 20-40 cm