Kosaciec (Irys) - uprawa

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Irysy 2010

Post »

Zgodził bym się na taką interpretację , gdybym nie miał nawadniania :heja A przysuszony irys wygląda trochę inaczej :uszy
kwiatek27
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 14 cze 2010, o 20:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No wszystkie już posadzone irysy teraz mam o co dbać moje nowe dzieci :)
Awatar użytkownika
maria.k55
1000p
1000p
Od: 24 maja 2009, o 16:06

Post »

W lipcu przycięłam swoim irysom liście do połowy, w tej chwili prawie wszystkie odrosły, duża ich część ma plamistość, moje pytanie? czy o tej porze jest sens robić oprysk i czym.
"Szanuj każdy dzień - bo już nie powróci"
Ogródek przydomowy u Marii.k55
barashka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 26 mar 2010, o 18:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

kwiatek27 pisze:No wszystkie już posadzone irysy teraz mam o co dbać moje nowe dzieci :)
...A ja mam nadzieję na zakupy u Pani w niedalekiej przyszłości ... Dlatego z całego serca życzę powodzenia w uprawie !!!
barashka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

maria.k55 pisze:W lipcu przycięłam swoim irysom liście do połowy, w tej chwili prawie wszystkie odrosły, duża ich część ma plamistość, moje pytanie? czy o tej porze jest sens robić oprysk i czym.
Mam sporo odmian z wyższej półki i niczym je nie opryskuję, tylko odrzucam bardzo porażone liście lub ewentualnie przycinam - irysy świetnie znoszą te zabiegi, szybko się regenerują. Tym bardziej teraz nie robiłabym żadnych oprysków, prędzej na wiosnę. Chociaż sama zastanawiam się nad ewentualnymi opryskami wiosną właśnie, bo ostatnio aura pogodowa nie ciekawa... Pozdrawiam.
adamian
500p
500p
Od: 13 wrz 2009, o 18:41

Post »

Barashko
Jak sobie radzisz z mokrą zgnilizną, to diabelstwo potrafi zniszczyć całe kolekcje.
barashka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

adamian pisze:Barashko
Jak sobie radzisz z mokrą zgnilizną, to diabelstwo potrafi zniszczyć całe kolekcje.
Witam. Odpukac, ale u mnie irysy jeszcze nic grożnego nie złapały, nawet owej mokrej zgnilizny, której to wyjątkowo się obawiałam, bo przecież były te ulewy i powodzie ... Adamie, a Tobie doszły już te amerykańskie rarytasy i jakie odmiany zamawiałeś ? S'thrash'nie jestem ciekawa !
adamian
500p
500p
Od: 13 wrz 2009, o 18:41

Post »

Barashko zamawiałem rysy ale nie z aż tak daleka, przyszły, mają się dobrze,trochę odmian się uzbierało, najbardziej zadowolony jestem z "Inside Track". Zeszłoroczne zakupy nadtrawiłą zgnilizna, efekt działalności drutowców i nadmiaru wilgoci.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
barashka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Mnie najbardziej ciekawi kwiat odmiany OWYHEE DESERT i LILY MY LOVE - mają coś z brązów, jeszcze nie kwitły, więc będę czekała na pewno z "pożądaniem" na pierwsze kwiaty ... Czy ktoś ma też coś z amerykańskich odmian irysów ? Coś mało jest wątków, chociaż temat - rzeka ...
Ismena
500p
500p
Od: 5 sty 2008, o 20:00
Kontakt:

Post »

Witam!

Oglądałam te irysy i nic szczególnego nie widziałam, czy moje w Polsce wyhodowane nie są ciekawe?
Pozdrawiam
Ismena
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ismena
500p
500p
Od: 5 sty 2008, o 20:00
Kontakt:

Post »

Jeszcze kilka zdjęc moich siewek z 2010 r.

Ismena
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
mamciax2
200p
200p
Od: 23 lut 2010, o 10:08

Post »

Ismeno, twoje irysy są cudne :)
Po ile sprzedajesz siewki? :)
Pozdrawiam Dana :)
barashka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Przez Panią Ismenę nie przemawia irys tylko narcyz'm ... ha,ha... To moja pierwsza myśl po przeczytaniu komentarza. Te odmiany co wymieniłam, to ze świeczką szukac w polskich ogrodach, chociaż w Polsce je kupiłam, ze względu na stonowane i nietuzinkowe kolory prostoty (brąz). Chociaż te prezentowane przez Panią Ismenę też mam, tzn. ich rodziców albo odmiany podobne ..., bo są już bardziej popularne. Zresztą każdemu podoba się co innego i dobrze, bo ja akurat nie lubię wtapiac się w tłum ludzkich upodobań...
Awatar użytkownika
maria.k55
1000p
1000p
Od: 24 maja 2009, o 16:06

Post »

Pani Ismeno - Pani irysy są rzeczywiście cudne, szkoda, że nie mam gdzie ich sadzić, natomiast do barashki to pasuje takie powiedzenie "swego nie znacie a cudze chwalicie" pozostawiam dalej bez komentarza.
"Szanuj każdy dzień - bo już nie powróci"
Ogródek przydomowy u Marii.k55
Awatar użytkownika
Galadriela
500p
500p
Od: 22 wrz 2009, o 13:58

Post »

Z ciekawości sprawdziłam w internecie te dwie odmiany... I choć nadal twierdzę że nie ma "brzydkich irysów" to stwierdzam że są one "takie sobie", i jak dla mnie jakieś takie mało "irysowe". W końcu nazwa irys wywodzi się od imienia bogini tęczy, a te odmiany sprawiają wrażenie jakichś takich "wyblakłych". Zatem moje zdanie brzmi - te dwie odmiany są ładne, ale nie najpiękniejsze ;)
Jakkolwiek o gustach się nie dyskutuje ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”