Kompost cz.1
Re: Kompost
Choroba występuje na ponad 60 rodzajach roślin, w tym na drzewach i krzewach ozdobnych. Grzyby Verticillium albo-atrum oraz V. dahliae, sprawcy choroby, rozwijają się w podłożu, skąd dochodzi do infekcji przez rany znajdujące się na korzeniach lub poprzez kontakt zdrowych korzeni z chorymi. Patogen przerasta do naczyń, w których się rozwija. Z czasem widoczny jest ciemnienie ścian naczyń oraz wydzielanie do nich gum utrudniających transport wody i składników pokarmowych. Następnie grzyb przerasta przez tkanki roślinne na zewnątrz. Wówczas na powierzchni pędów widoczny jest nalot ? są to zarodniki grzyba.
Podkreślenie moje.
Grzyb jak to grzyb- w pewnym okresie rozwoju zarodnikuje... jakoś musi się rozprzestrzeniać. Gdyby nie to byłoby bardzo łatwo wyeliminować chorobę. Chociaż... mikrosklerocja potrafią przetrwać w glebie kilkanaście lat...
Podkreślenie moje.
Grzyb jak to grzyb- w pewnym okresie rozwoju zarodnikuje... jakoś musi się rozprzestrzeniać. Gdyby nie to byłoby bardzo łatwo wyeliminować chorobę. Chociaż... mikrosklerocja potrafią przetrwać w glebie kilkanaście lat...
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 5 maja 2011, o 20:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dodam że patogeny giną w kompoście nie tyle z powodu temperatury (chyba że w termicznych kompostownikach, podobno nader gorących) ale na skutek działalności saprofitów - które najzwyczajniej zjedzą wszystko co żywe. Dlatego istotny jest czas - najlepiej gdy wszystko się przerobi. Nie łapcie za słowo że po roku już 100% sterylne, zależy jak sprawnie to idzie.

Wewnątrz pryzmy z obornika końskiego wysokiego na 1,5 m wszystko się spali nawet teraz w listopadzie
no może kości kurczakowe czy inne nie..chyba nie 

- majs
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 kwie 2011, o 22:13
Rossynant
Problem rozwiązany i wytłumaczony
monika
Ta pryzma spędza Ci sen z powiek
MirekL
To g.....o ładnych parę lat temu wytłukło mi kilka hektarów truskawek
dlatego dmucham na zimne.
Problem rozwiązany i wytłumaczony

monika
Ta pryzma spędza Ci sen z powiek

MirekL
To g.....o ładnych parę lat temu wytłukło mi kilka hektarów truskawek

brak polskich znaków
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 5 maja 2011, o 20:46
Ach, nie masz to nad dobrą kupę gnoja
Z opowieści z dreszczykiem: wyprzątnął chłop starą słomę i siano ze stodoły, wysypał na gnój - i zapaliła się... a nie było daleko od owej stodoły...
To a propos termicznej izolacji kompostu.

Z opowieści z dreszczykiem: wyprzątnął chłop starą słomę i siano ze stodoły, wysypał na gnój - i zapaliła się... a nie było daleko od owej stodoły...

To a propos termicznej izolacji kompostu.

Pod koniec września również założyłam kompostownik. Rozmiar 130x130x130. Na dzień dzisiejszy jest pełny. I naprawdę naczytałam się mnóstwo o kompostowaniu i w końcu nie wiedziałam co i jak. Do tej pory wrzucałam liście, skoszoną trawę, resztki z ogrodu ( po fasoli szparagowej, liście marchwi i selera ), ziemia po pieczarkach, resztki ( obierki z ziemniaków
, cebuli, czosnku, marchewki i, pietruszki, skorupki jaj, nawet obornik bydlęcy granulowany ). Dobrze, czy źle i tak już po ptokach
. Na spód oczywiście gałązki, torf, trochę słomy. Kilka razy podlewałam. Teraz nie wiem, czy przed zimą to przemieszać, czy zostawić? Mam w planie zrobić, nie własnymi rękami
jeszcze jeden i myślałam przed zimą to przerzucić do drugiego. Można, czy już lepiej nie ruszać?

skądże znowu majs kupę gnoja mam już z głowy
sam byś się zdziwił, gdybyś zobaczył co się dzieje w środku takiej kupy 

- bishop
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Zostaw do wiosny. Teraz i tak żadnego pożytku z przerzucania, a niepotrzebnie wychłodzisz i zabijesz dżdżownice.
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
Jeżeli do kompostu był dawany obornik- nie trzeba mieszaćKasencja pisze:nie wiem, czy przed zimą to przemieszać, czy zostawić?
Pozdrawiam
jak od września to ja bym przerzuciła, temperatura na zewnątrz mocno na+
- majs
monika
Tu co druga chałupa to stajnia, a co się dzieje w takiej i z taką kupą wiem, u sąsiadki straż pożarna była rok temu w październiku gasić pryzmę końskiego obornika. Strażak powiedział że najczęstsze wyjazdy jesienią maja właśnie do końskiej kupy i słomy.
Tu co druga chałupa to stajnia, a co się dzieje w takiej i z taką kupą wiem, u sąsiadki straż pożarna była rok temu w październiku gasić pryzmę końskiego obornika. Strażak powiedział że najczęstsze wyjazdy jesienią maja właśnie do końskiej kupy i słomy.
brak polskich znaków
a bo nie mają takiego forum ogrodniczego z mądrymi ludźmi, co to poratują w biedzie 
Podczas akcji ratunkowej to było tak gorące w środku, że naprawdę nie ma żartów

Podczas akcji ratunkowej to było tak gorące w środku, że naprawdę nie ma żartów
- majs
monika
I kto by pomyślał ze woda jest potrzebna do wzniecenia pożaru

I kto by pomyślał ze woda jest potrzebna do wzniecenia pożaru

brak polskich znaków
- bishop
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ci, co kiedyś używali lamp karbidowych 
Albo gasili wapno

Albo gasili wapno

Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
- majs