Ankowo

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Re: Ankowo

Post »

Aniu, potrafisz dostrzec to, czego inni nie widzą. Zdjęcia cudne! Najbardziej zauroczył mnie zielony "grajek".
Taka z ciebie trochę "Ania z Zielonego Wzgórza" - pokrewna dusza, zachwycająca się każdym badylkiem. Zielona chatka i zielony świerszcz ... :D Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dorotko - dziękuję ;:4 , siostrze jest bardzo miło i obiecała że jeszcze ruszy z aparatem polować na moje rośliny :D

Izo - ;:196 Tylko nie przesadzajmy z tym każdym badylkiem, bo jak widzę perz to ;:14 ;:14 ;:14

Dzisiaj odrobinka pracy przy rabatach -za szybko robi się ciemno, jednak jedyna szansa na dłuższe przebywanie w ogrodzie to weekend. Jutro dalsze porządki, może trochę warzyw uda się posiać, tylko zrobiło się sucho i trzeba najpierw podlać grządki.

Dzisiejsze kilka zdjęć robione z lampą błyskową, więc jakość nie najlepsza.

Na razie kosaćce ratują kolorem tę łysą rabatę, mam nadzieję że niedługo pojawią się liście liliowców i rudbekii.
Obrazek

Krokusy już stulone, może w końcu uda mi się zobaczyć otwarte - i jakieś pszczoły przy tym:
Obrazek

Wychodzą szachownice cesarskie - mam tylko 3 sztuki ceglastego koloru, ale na jesień będę polować na żółte. Czuć je było dzisiaj przy czyszczeniu rabaty :wink:
Obrazek

Hiacynty się spieszą żeby zakwitnąć na święta:
Obrazek

Dzisiejszy zakup pocieszenia - miały być bratki ale nie znalazłam ładnych. Za to mam zamówioną całą skrzynkę - powinny być na początku tygodnia.
Obrazek

Wieczorne spojrzenie na kwitnącą wierzbę - bazie poza zasięgiem rąk. Pędy wybujały na 4 -5 metrów wysokości
Obrazek
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Aniu ;:167 powtórzę się ... Zdjęcia mistrzostwo świata !!!

Ja, wczoraj też robiłam zdjęcia moim bazią na wierzbie i czułam się jakbym była w ulu :lol:

Gdybym leżała na leżaku, to na pewno bym zasnęła :D
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko - ode mnie i w imieniu siostry ;:196 ;:196
Właśnie tego zazdroszczę - w dzień jest tak ciepło i pszczół dużo lata, a ja w pracy nic nie widzę. Jak wracam to już żadnej pszczoły nie widać. Może jutro :D A ten leżaczek to mi się też marzy :D
Awatar użytkownika
katarzyna3221
500p
500p
Od: 25 lis 2009, o 21:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Aniu u Ciebie to naprawdę wiosna pełna parą ;:108 Bratki na pewno kupisz ;:108 stokroteczki ślicznusie ;:63 kwiateczki ogrodowe z dnia na dzień coraz piękniejsze ,a kotki wierzbiny po prostu -bardzo je lubię :tan
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Aniu ;:167 ja w tamtym roku kupiłam trzy cebule (ładne, duże) szachownicy cesarskiej w kolorze: żółtym, pomarańczowym i czerwonym.
Zapłaciłam sporo, bo za jedną cebulkę 20 zł, jak dla mnie, to drogo :lol:
Pomarańczowa już bardzo ładnie wyszła z ziemi. Żółta też się już gramoli :tan
Czekam z niecierpliwością na czerwoną :lol:
To moje pierwsze szachownice cesarskie :tan :tan :tan
Ponoć mają odpędzaj nornice :heja
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

siostra utalentowana, niech ćwiczy pilnie foty w Twoim ogródku - z pożytkiem dla nas wszystkich :wink: Hi hi, też latałam za bratkami, bo po wizycie u Tamaryszka minie opętało. Kupiłam takie wymęczone bidulki... ale niebieskie, takie miały być :!: Jutro może błyśnie słonko i zobaczysz swoje urocze krokusy z "otwartymi paszczami " - one takie łakome słońca ;:3
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie! Ostatnio coraz mniej czasu na forum, bo i pracy więcej i przygotowań świątecznych, do tego impreza rodzinna wczoraj, uff za szybko wszystko się toczy.

Kasiu! Bardzo się cieszę że znowu jesteś i życzę żebyś nie miała już takich zmartwień jak ostatnio.

Halinko, właśnie te szachownice to kosztowne cebule i tylko to może powstrzymać przed ich masowym sadzeniem - bo kwiaty przepiękne :D

Izo - dziękuje bardzo w imieniu siostry, myślę że te wszystkie pochwały zmotywują ją do dalszych prób z aparatem :D Krokusiki nareszcie widziałam otwatre- ale tylko jeden trzmiel się pasł. Co się stało z pszczołami -coraz mniej ich widzę.

Dzisiaj zrobiłam palmę wielkanocną- strasznie gruba mi wyszła, ale może będzie większy urodzaj dzięki temu :D No i ładnie pachnie poza tym :D. Komponenty ogródkowe -sosna, bukszpan, lawenda, lebiodka, krwawnik, bazie. Tylko trawa na czubku z okolicznych łąk i hortensja zdobyczna- kwiatostany z targowiska ( u mnie w ogrodzie w strefie marzeń)

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
wiosenka
500p
500p
Od: 11 lis 2009, o 19:59

Post »

WITAJ ANIU :wit piękna palma i jedyna w swoim rodzaju ,bo własne dzieło ;:138 Sliczne również krokusy ,czy twoje krokusy po posadzeniu od razu kwitły . :?: Ja mam i w ogóle nie kwitną (nie wiem od kogo dostałam te cebulki) zrobię następnym razem zdjęcie żebyś zdiagnozowała czy to na pewno krokusy :oops:
Pozdrawiam - wiosenka
Spełniane marzenia- wiosenka
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Aniu witaj :wit Pogratuluj siostrze - super zdjęcia!!!Zatrzymałam się nad żółta biedronką - takich u siebie nie widziałam,natomiast były czarne w żółte kropki :D Tylko zdjęć nie mogę znależć ( dla porównania)
Cesarskie korony mam 2:żółta i pomarańczową.Są bezpieczne,nic ich nie podgryzie.Natomiast co roku większa kępka i iwięcej kwiatów.Są piękne!!
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Wiosenko :D - dziękuję za pochwałę palmy ;:196 A co do krokusów, to moje kwitły zawsze pierwszej wiosny po posadzeniu, choć zdarzało mi się sadzić nawet w listopadzie. Z tego co wiem to cebulowe najczęściej nie kwitną kiedy były na złą głębokość sadzone.

Grażynko - zawsze miło Cię gościć :D. Siostra to chyba wpadnie w nadmierna dumę od komplementów :wink: Taką czarną biedronkę też chyba widziałam, muszę uważniej przyglądać się tego lata, może się znajdzie do kolekcji zdjęciowej :D . Ucieszyła mnie wieść, że Twoje korony się rozrastają - u mnie na razie pojedyncze cebule, ale i ja się z czasem doczekam większej kępy :heja

Wczoraj i dzisiaj kilka godzin spędziłam na dalszych pracach w ogródku. Musiałam przeprowadzić truskawki (nie najlepsza pora, ale trudno). Przygotowałam kilka grządek warzywnych, posiałam marchewkę, koper, rzodkiewkę, groch. Wysadziłam dymkę żółtą i czerwoną. Jutro będę siać pietruszkę, bób i posadzę czosnek. Tak wygląda fragment grządek- ciemne -podlane, jasne- standard (kilka dni bez deszczu):

Obrazek

W inspekcie wykiełkowały kapusty, kalarepa i sałata. Na parapecie powoli rosną moje zasiewy: kardy, pomidory, papryka. Nie zapominajmy o ziemniakach - dwie odmiany : Rosalind i Melody (z marketu) kiełkują całkiem ładnie.

Obrazek

Z ozdobnych zmieściły się dalie, kłosowiec, ostrogowiec, trytoma, budleja, koleus, kapusta ozdobna. Jeszcze nie wykiełkowały dyptamy, hosty i trojeść.

Obrazek

Obrazek
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Aniu pięknie powschodziły u Ciebie!!A ziemniaki tak kiełkujace widzę dopiero u Ciebie :oops: :oops: :oops: Ostrogowiec jest piękny:i czerwony i biały.Oj,bedzie się działo u Ciebie :heja
Basia43
200p
200p
Od: 4 lut 2010, o 17:56
Kontakt:

Post »

Witaj Aniu :wit Piękna palma, :D Ja to zawsze idę na łatwiznę i kupuję gotową. :oops: Zdjęcia siostry zachwycające, a szczególnie to z biedronką. Twoje hiacynty już lada chwila będą kwitły a moje coś się za bardzo nie spieszą . :evil: Pięknie powschodziły parapetowe zasiewy :D
Pozdrawiam Barbara
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko - ja kiełkuję ziemniaki żeby szybciej wschodziły, przyspiesza to zbiory, ale warto tylko z wczesnymi odmianami tak się bawić. Ostrogowce są wspaniałe, ja posiałam różowy. Najlepsze że one tak długo kwitną.

Basiu - dziękuję ;:196 . Lubię robić sama ozdoby świąteczne, a palma specjalnie dla mamy, to musiałam się postarać :D . Masz rację- biedronka mnie tez się najbardziej podoba :D . Moich hiacyntów niedawno nawet nie było widać a teraz rosną w oczach -więc na pewno u Ciebie w mig się pojawią !
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

I niech ta wypasiona palma będzie na rok obfity i urodzajny.
W warzywniku jeszcze nie siałam - sucho jak na pustyni, woda nie podłączona. Muszę troszkę podgonić.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”