Rośliny rzadkie i ciekawe w naszych ogrodach cz.3

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
Awatar użytkownika
darob66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sie 2007, o 22:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Rośliny rzadkie i ciekawe w naszych ogrodach cz.3

Post »

Dla porównania wklejam naszą Pinus parviflora Ryu-ju

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam Marzena
Awatar użytkownika
PM68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2009, o 12:39
Kontakt:

Post »

Prawdopodobnie Janusz nabył tą roślinę od pewnej szkółki z Zundert, gdzie pod tą błędną nazwą sprzedawano odmianę Ryu-ju. Wiadomość jest wiarygodna, ale wymaga potwierdzenia. :)

pozdrawiam,

Mariusz
Janusz 61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 19:22

Post »

Dokładnie jak powiedział Mariusz, mam swoją (Rijnia ) Ryj-ju ze znanej szkółki z Zundert (Marten i Jo B.). W końcu to oni mają narodową kolekcję Pinus parviflora i sądziłć należało że wszystko z nazwą jest w porzadku. Pytałem o tą nazwę znajomego Holendara który stwierdził , że może to być prawidłowa nazwa, bo szkólka ta prowadzi również hodowlę i może to być po prostu ich odmiana lub od kogoś z ich licznych znajomych. Ale jak jest naprawde :?: ?, chyba będę musiał spytać ich syna Davida. Zreszta odmian P. parviflory jest kilkadziesiąt, jeżeli nie kilkaset i nie ma chyba na świecie osoby która by choć w połowie potrafiła je pookreślać. Sa odmiany które Latwo rozpoznać ale wiele jest takich które bez etrykiety nie ma siły rozpoznać. Coś na tak ładny dzień ;Parrotia persica Persian Lace
Obrazek
Pozdrawiam Janusz
Awatar użytkownika
PM68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Piękna rzecz, zaiste. Ciekaw jestem czy owe kremowe przebarwienia nabierają jakiejś szczególnej barwy jesienią odróżniającej je od zielonej reszty liścia. :?: Tak czasami bywa z pstrokatymi ambrowcami. Zresztą cecha jesiennych wybarwień liści jest dość niestabilna i podlega jak sądzę silnym fenotypowym wahaniom. Nie wiem czy to reguła, ale wydaje mi się, że parocje na zachodzie są np. bardziej bordowe a u nas ciepło brązowo-żółte jesienią.
Co do nieszczęsnej parviflory - w świetle nowych faktów uważam za bardzo prawdopodobne pomylenie nazw w Holandii. Przekonuje mnie zdjęcie Marcina, na którym nic nie przemawia za tym, by ta roślina w jakiś szczególny sposób różniła się od już znanych odmian ( w tym od Ryu-ju). W cenniku Bomera nie znalazłem nazwy Rijnia za to jest Ryu-ju. Ostatecznych dowodów póki co nie ma więc wypada poczekać na zdanie 'obwinionego'.

pozdrawiam,

Mariusz
Janusz 61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W nowych ofertach faktycznie jest Ryu-ju , ale ja swoja kupiłem w 1996 r. :wink: Co do wybarwiania to zdecydowanie na zachodzie Europy rośliny sa lepiej jesienia zabarwione. po prostu zdecydowanie łagodniejsza i długia jesień - u nas wczesne przymrozki szybko opalają liście i nie zawsze zdążą sie ładnie wybarwić.Z Parrotii najlepiej u mnie wybarwia się odm. Felicie oraz Burgundy (ostatnia na zdjęciu) Obrazek
Pozdrawiam Janusz
X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Do niezawodnych żółciaków dodałbym jeszcze kosówkę Wintergold. Teraz jej kolor jest najbardziej jaskrawy.
Tak w temacie - co może być przyczyną, że żółty kolor jest bardziej lub mniej intensywny, a nieraz praktycznie nie pojawia się wcale?
X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Uściślę - chodzi mi o różnice w wybarwieniu żółtego koloru dla jednej i tej samej rośliny. Od czego zależy, że w jednym roku jest bardziej żółta, a w następnym mniej lub wcale.
Dzięki za linka.
Awatar użytkownika
PM68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Pawle, sądzę, że przyczyn może być bardzo wiele. Np. zaleganie pokrywy śnieżnej. Warstwa śniegu radykalnie zmniejsza oświetlenie. Pod warstwą 60 cm jest już prawie całkiem ciemno. Rośliny reagują więc zwiększoną syntezą chlorofilu co skutkować może zielenieniem igieł.
Starsze igły również zawierają więcej zielonego barwnika. Wpływ pewnie ma i nawożenie.

pozdrawiam,

Mariusz
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Janusz 61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trochę zwiastunów wiosny. W kolejności ;Hamamelis x interm. Primavera , Cornus mas, Hamamelis x interm. Aphrodite, Hamamelis x interm. Feuerzauber:heja :heja ;:138 Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Janusz
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Janusz piękne oczary pokazujesz ;:180 Moje jeszcze nie kwitną, za zimno u mnie?
Janusz 61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chociaż tej zimy na południu Polski jest cieplej :) U ciebie Jolu chyba tej zimy było dość śnieżno i mroźno. Jeszcze jeden oczar selekt z Ogrodu Botanicznego w Krakowie. Obrazek
Pozdrawiam Janusz
Awatar użytkownika
PM68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

podobno silnie pachnie ?

pozdrawiam,

Mariusz
Awatar użytkownika
igielka78
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 10:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Szczerze mówiąc nie przyszło mi do głowy, żeby go wąchać, ale skoro tak mówisz to jutro spróbuje. :wink:
Awatar użytkownika
PM68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Na pewno rzadkim acz ciekawym zwiastunem wiosny może być Edgeworthia chrysantha. Polecam szczególnie tym, którzy szukają gotówki - w Japonii z drewna tej rośliny wyrabia się papier do banknotów. Nadal trwają spory czy E. chrysantha i E. papyrifera to ta sama roślina, niemniej wyodrębniono kilka odmian, a wśród nich formy o czerwonych kwiatach, np. Red Dragon, Akebono. Kwiaty przyjemnie, silnie pachną. Posadzona w Poznaniu przeżyła bez uszczerbku już drugą zimę.

Obrazek

pozdrawiam,

Mariusz
Awatar użytkownika
Ayesha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sie 2010, o 14:50

Post »

Mariuszu :wit kupiłam niedawno kalinę bodnateńską Charles Lamont.
Nie wiem czy dobrze zrozumiałam ,ona jest najniższa i najbardziej
różowa z kalin bodnateńskich : :?: O taką mi chodziło,ale nie wiem
czy dobrze wybrałam :?:
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”