Storczyki Wiolety

Zablokowany
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2007, o 18:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczyki Wiolety

Post »

Celinko ja też uważam, że kupowanie storczyków w takie mrozy jest troszkę ryzykowne.
Dusiu ja nie napisałam, że on jest moim wymarzonym, tylko, że chciałabym kupić miniaturkę, a to jest różnica.
Nie kupiłam teraz, kupię innym razem.
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Też chciałabym miniaturkę, marzy mi się żółto pomarańczowa. Mam już dwie z przeceny, jedna zakwitła na biało, druga to nadal niespodzianka. Może wiosną tajemnica się ujawni?
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dusiu długa podróż nie musi sie kończyć dla storczyka źle,wiem coś o tym,bo jednego przywiołam autokarem ponad 1000km!Ale było ciepło,był podlany i najwyżej mógł zostać niechcący złamany.Ale kupić storczyka w sklepie i bez solidnego zabezpieczenia nieść nawet do samochodu w taki mróz to prawie przesada.Odbije sie to nie tylko na kwiatach.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Grażyna Widera pisze:Dusiu długa podróż nie musi sie kończyć dla storczyka źle,wiem coś o tym,bo jednego przywiołam autokarem ponad 1000km!Ale było ciepło,był podlany i najwyżej mógł zostać niechcący złamany.Ale kupić storczyka w sklepie i bez solidnego zabezpieczenia nieść nawet do samochodu w taki mróz to prawie przesada.Odbije sie to nie tylko na kwiatach.
Ja tak parę dni temu zrobiłam z moimi nowymi, niosłam je ze sklepu w samych foliach (przecież w takich sklepach nie pakują, to nie kwiaciarnia). Na szczęście nic im się nie stało.
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kamilo :arrow: mam nadzieję, że niedługo poznasz kolor tajemniczej miniaturki :D
Grażyno :arrow: faktem jest, że wioząc storczyka latem nawet mnóstwo km możemy zrobić mu mniej krzywdy, niż zimą nawet, gdy chwilkę go przemrozimy.
Dusiu :arrow: ale Ty to zrobiłaś na własną odpowiedzialność, zresztą skończmy już ten temat, bo takie przekomarzanie się do niczego nas nie zaprowadzi.

Teraz coś dla oka :wink:
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53

Post »

WOW, alez galeria kwiatów. Super kwitnienia. Na parapeciku kolorowo, aż się chce patrzeć. A ten Phal. na 2 fot. najbardziej przyciąga mój wzrok. Czy on jest biały, czy taki lekko kremowy? Bardzo interesująco się prezentuje.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Wow...pięknie, wiosennie :D Na drugiej fotce od góry falek mi się bardzo spodobał. On jest biały czy lekko kremowy? Z takimi płatkami jeszcze falka nie widziałam... ;)
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażyno, Justyno :arrow: cieszę się, że się Wam podoba mój parapet. Ten na drugiej fotce to mój cytrynek, tylko tak wygląda pod światło zachodzącego słońca ;:108 To on w normalnym świetle
Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

ładny żółty Phalaenopsis.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Wioletko przepięknie prezentuje sie w tej osłonce!
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dusiu :arrow: dziękuję ;:196
Grażyno :arrow: staram się dopasować do każdego storczyka osłonkę ceramiczną, ew. szklaną. Przy mojej ilości falków to nie jest trudne ;:108
Sylwio :arrow: faktycznie cytrynek się postarał, cieszę się tym bardziej dlatego, że to moje kwitnienie :tan
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

śliczności Miltoniopsis, podobny do "Newton Falls", jeżeli się uda dochować przez pare latek, to będzie dużo pędzików kwiatowych z kilku psb, mogą być po 2 z każdej w różnym czasie rozwijanych tak, że bukiet kwiatuszków można mieć dłużej niż przez 2-3 tygodnie, spoko do ponad 2 miesięcy. U mnie kwitnie przy dużych różnicach temperatur i dosyć wysokich czyli głównie latem, kiedy oscyluje pomiędzy 25-30 dzień a noc poniżej 20 stopni Celsjusza. Tylko trzeba uważać,żeby nie miał stałego podsiąku z keramzytu, bo dosyć łatwo ginie od zgnilizny psb, wbrew temu co piszą to u mnie przesychał między podlewaniami, jedynie nie mógł narzekać wysoką wilgotność powietrza w kuchni :wink:
Piegaty phalaenopsis jest słodziutki, a żółty to to co lubię na ponure zimowe dni :)
Ten chory który pewnie juz stracił liście to tzw. "crown rot"- zgnilizna korony pewnie już niestety całkiem zniszczyła trzon powyżej korzeni, wątpię,żeby miał z czego wypuścic tzw. basal keiki.
Chemia przy małym dziecku to odpada. Na ten drugi o pomarszczonych liściach można próbować jeżeli ma zdrowe korzenie, na przemian podlewać wyciągiem z czosnku (lub gotowy preparat Bioczos) z wyciągiem z pestek grapefruitt'a ( gotowy można kupić jako Grevit lub Biosept) Przyczyn więdniecia może być kilka oprócz zbytniego wysuszenia, zgnilizna korzeni i Sclerotinia.Czosnek hamuje rozwój grzybów nie gorzej niż Topsin.
Na pocieszenie to najważniejsze jest zdrowie dzisiusia, a hybryd coraz więcej coraz ciekawszych...
Moja rodzinka właśnie po południu wkroczyła ze spawarką (awaria ogrzewania)i malutkim wręcz "nieletnim" phalaenopsis zmuszonym do kwitnienia o wesołych kolorkach, ale korzenie już wyglądają mniej wesoło, a zakup popełnił 4,5 -letni synuś
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Ojejejej...cały to dopiero piękniś ;) Cytrynek ardzo mi się podoba ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Podoba się i to baaardzo :)
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37

Post »

Parapet prezentuje się imponująco :lol: A żółte kolorki są ostatnio moimi ulubionymi, byle do wiosny. :wink:
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”