Nasz kawałek trawnika....cz.2
- coccinella
- 1000p
- Od: 8 kwie 2008, o 12:42
dziękuję Wam kochane!
Tess, Iza - za co???
Moniko - rodeło nie dało rady sfilmować, bo musiałam Marzenę podtrzymywac przy ujeżdżaniu Jacka...
u nas pada. Pojechaliśy na grzyby, jak jeszcze było sucho, ale w lesie się tak rozpadało... Połowy w sumie dobre, głównie zajączki i opieńki. Mam fajne zdj, ale to chyuba nie dziś. Trzeba teraz te grzyby oczyścić. Ktoś chętny?
Tess, Iza - za co???
Moniko - rodeło nie dało rady sfilmować, bo musiałam Marzenę podtrzymywac przy ujeżdżaniu Jacka...
u nas pada. Pojechaliśy na grzyby, jak jeszcze było sucho, ale w lesie się tak rozpadało... Połowy w sumie dobre, głównie zajączki i opieńki. Mam fajne zdj, ale to chyuba nie dziś. Trzeba teraz te grzyby oczyścić. Ktoś chętny?
- coccinella
- 1000p
- coccinella
- 1000p
-
- 1000p
- Od: 27 lip 2007, o 12:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
mówisz i masz ;)
MOJE ULUBIONE PASZTECIKI
składniki
0,5 kg mąki
1 kostka margaryny lub masła
niecała kostka drożdży 100g
płaska łyżka cukru
szczypta soli
5 żółtek
mała śmietana 18 %
na farsz np.
grzyby (mogą też być suszone)
cebula
ja daję jeszcze kapistę kiszoną pokrojona drobno i ugotowaną
sposób przygotowania
Rozczynić drożdże w odrobinie mleka i mąki, margarynę rozpuścić i wystudzić. Ze wszystkich składników zagnieść ciasto.
Od razu rozwałkować cienko, pokroić w pasy (jak na makaron), nałożyć farsz, zwinąć w rulon i pokroić na kawałki. Zostawić do wyrośnięcia.
Ustawić na blaszkę, piec do zrumienienia.
Farsz
ugotować grzyby, podsmażyć na patelni razem z cebulką. Oddzielnie ugotować kapustę kiszoną. Zmielić w maszynce, wymieszać razem i doprawić do smaku.
Zamiast kapusty czasem daję ugotowaną w vegecie pierś kurczaka, tylko wtedy mniej się soli farsz!
SMACZNEGO

MOJE ULUBIONE PASZTECIKI
składniki
0,5 kg mąki
1 kostka margaryny lub masła
niecała kostka drożdży 100g
płaska łyżka cukru
szczypta soli
5 żółtek
mała śmietana 18 %
na farsz np.
grzyby (mogą też być suszone)
cebula
ja daję jeszcze kapistę kiszoną pokrojona drobno i ugotowaną
sposób przygotowania
Rozczynić drożdże w odrobinie mleka i mąki, margarynę rozpuścić i wystudzić. Ze wszystkich składników zagnieść ciasto.
Od razu rozwałkować cienko, pokroić w pasy (jak na makaron), nałożyć farsz, zwinąć w rulon i pokroić na kawałki. Zostawić do wyrośnięcia.
Ustawić na blaszkę, piec do zrumienienia.
Farsz
ugotować grzyby, podsmażyć na patelni razem z cebulką. Oddzielnie ugotować kapustę kiszoną. Zmielić w maszynce, wymieszać razem i doprawić do smaku.
Zamiast kapusty czasem daję ugotowaną w vegecie pierś kurczaka, tylko wtedy mniej się soli farsz!
SMACZNEGO

Pozdrawiam Jola
jo_linki
jo_linki
- coccinella
- 1000p
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 cze 2008, o 21:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.