Ogródek Magdy :-)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
magdala

Post »

gorzata76 pisze: Ale Tobie Magduś niech pachnie :D
Już nawet myślałam ,czy możnaby heliotropa przezimować w domu (no chyba w tym Peru to on jest wieloletni? :wink: ),ale całe to wożenie roślin w pazdzierniku ..brrr...zimno ,mokro :( :(
A na samym początku mojego ogrodnictwa wysiewałam go z nasion już w styczniu -nie wyrosły za duże ,ale sporo ich miałam wtedy.
Magda.
Awatar użytkownika
gohna
500p
500p
Od: 5 mar 2008, o 19:31

Post »

Cześć Magdaleno :lol: :wink:
własnie odpowiedziałaś na moje (niezadane) pytanie na temat heliotropu (heliotropa? :roll: ) nigdy nie szukałam w szkółkach ale u kogos na forum już czytałam, że trudny do kupienia... jednak skoro mozna wysiewać, to fajnie, może do stycznia mi nie minie chęć posiadania go :lol:
Fajnie napisałaś o tym kokornaku, że ten mniejszy się przejmie i przestanie rosnąć, aż mnie w sercu ukuło :wink: , myślałam, że tylko ja mam takie chore myśli - sorki, że tak to ujęłam. Mnie żal wyrzucać każdej roślinki, która przemarzła albo coś jej zaszkodziło, dlatego mam u siebie "lecznicę" :wink: , to kawałek ziemi (wyjątkowo bardzo dobrej ziemi), na którym sadzę wszystkie niedobitki, "półsuszki", odmrażalce i inne biedactwa. Tam mają dobre warunki i często wracają do zdrowia... Są też takie, które nie wracają i z tymi rozstaję się już bez sentymentów - miały swoją szansę :wink:
Pięknie masz skomponowane te rośliny. Zieleń z niebieskimi dodatkami... rzeczywiście tak angielsko...
Irys przecudny - juz wpisany na listę chciejstw :wink: . Napisz proszę co na niebiesko kwitnie na tym zdjęciu:

Obrazek
pozdrawiam serdecznie
gohna
Ogród gohny...
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Magduś, czy to aby nie bodziszki - giganty? :lol:
Awatar użytkownika
gohna
500p
500p

Post »

A czego Ty chcesz od tego rh?
Obrazek

ma piękne liście i zawiązany przyszłoroczny pąk. Wygląda świetnie :lol: . Rh rosną dobrze również w półcieniu. U mnie rosną z trzech stron świata :wink: : od wschodu - rano słońce ale od ok. 12 do końca dnia mają cień, od północy - te mają słońce cały dzień :roll:... i od zachodu - te mają słońce od ok. 16. Wszystkie wyglądają dobrze, zasilam raz na wiosnę i teraz po kwitnieniu dostaną drugą dawkę nawozu, tym razem dolistnego. I telo (jak mawiają górale :wink: ) aha i sprawdzam odczyn gleby raz na jakiś czas i ewentualnie zakwaszam.
pozdrawiam serdecznie
gohna
Ogród gohny...
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No właśnie tak sobie myślałam, że ten Rh wcale źle nie wygląda... no ale ja się nie znam :wink:
Moje mają słońce do ok.11-12 (teraz) i przez moment późnym popołudniem... trochę je podkarmiam nawozem do różaneczników i sadziłam je do sklepowej ziemi do tychże :)
I... herezja i grzech śmiertelny... w czasie suszy podlewałam je zwykłą wodą z sieci PWiK :wink:
magdala

Post »

Tak Gosia-Gorzatka :) ma rację -to bodziszek (czy Wasze aparaty też tak kłamią fioletowe kolory???A może ja nie umiem nastawić czegoś tam -taka balszaja ta technika :roll: )

Gohno :) - to ładny "szpitalik "dla roślinek założyłaś :D Z tym kokornakiem to tak trochę było ,jakby zganić mniejsze dziecko przy większym ,że takie niewyrośnięte....
Wiecie co -ostatnio buszuję po tych różanych wątkach na forum -i to co tam koleżanki ogrodniczki pokazują ....jest takie śliczne :D :D Dzisiaj wpadłam na troche na działkę i upatrzyłam sobie taki bardzo nasłoneczniony kawałek ziemi ,gdzie mogłabym zrobić różany ogródeczek :roll: Przy różach jest trochę latania ,ale jakie efekty niektórzy osiągają!!!
U mnie za dużo nie przybyło -piwonie jeszcze nie rozwinęły się ,róże w pąkach ,wokół zielono ,zielono ,zielono ....
Obrazek Obrazek

A tutaj naturalna walka z mszycami za pomocą wody czosnkowej (to tak jakby z wampirami walczyć... :roll: )
Ciekawa jestem efektów . Dosadziłam tez dziś dwie takie szałwie( te bardziej fioletowe)-bardzo ładnie rosną.
Obrazek Obrazek

Magda.
magdala

Post »

gorzata76 pisze: I... herezja i grzech śmiertelny... w czasie suszy podlewałam je zwykłą wodą z sieci PWiK :wink:
A niby jaką wodą podlewać przepisowo ?? Destylowaną ,świeconą czy jakąś jeszcze inną :roll: ?

Mi się jednak nieco wydaje,że liście powinny być ciemniejsze -a te pąki Gohno to na przyszły rok kwiaty czy liście? Jestem zupełnie początkująca w tym temacie :oops: :oops: :oops:
Glebę mam naturalnie kwaśną-jeden plus :D
Magda.
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przymierzając się do zakupu pierwszych Rh trochę pobuszowałam po wątkach i wyszło, że absolutnie tylko deszczówką...
A u mnie nie ma deszczówki...ani zbiornika na deszczówkę...ani nawet miejsca na zbiornik na deszczówkę :wink:
No to lałam to co sieć daje (przepraszam: dostarcza za wygórowaną opłatą :evil: )
A poza tym skąd tej wiosny maiła być deszczówka - z marcowego śniegu? ;:191

Bodziszki takie wielkie widziałam wczoraj, ale odpadły w drodze eliminacji... może kiedyś...
Szałwię w kolorze fioletowym również niedawno nabyłam... i nawet na zdjęciu była fioletowa :wink:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
nigella
1000p
1000p
Od: 1 kwie 2009, o 23:36

Post »

Oj! Róże! Jasne, nie zastanawiaj się! Sadź róże, tylko rozważnie nabywaj :lol: :lol: :lol:
Słoneczne miejsce już masz a to połowa sukcesu. I doświadczenia w szczepieniu!
Poza ty nie opłaca się posadzić kilku róż, jeżeli już to wiele...rosarium :lol:
Właśnie, dawno nie byłam w rosarium. Ogród Botaniczny czy Kozłówka? Kozłówka, bo rowerem. Ot co!
Szałwie super. Jakbyś przeczuwała obecność róż :lol: :lol: :lol: Niebieska? Coś jest z kolorami camery...
Hej 8)
Pozdrawiam, nigella
magdala

Post »

Nigello-rowerem do Kozłówki ?????! :shock: :shock: Ale masz dobrze :roll: Byliśmy tam podczas wakacji spędzanych w Kazimierzu(w ogóle do Kazimierza dotarłam dopiero w ...kwiecie wieku :oops: i jestem zachwycona,a młodsza część rodziny najbardziej czekoladą do picia w pewnej kawiarence :D :D :D )
Wracając do Kozłówki -bardzo nam się podobało -te wszystkie przedmioty ,wnętrza ,ale róż nie pamiętam :oops: :oops: W ogóle ta Wasza Lubelszczyzna podoba mi się :D

Hmm, muszę coś zrobić z fioletami w aparacie-wstyd! Jutro się podszkolę.

P.S. Ile ma się lat w"kwiecie wieku"- może nieopatrznie się postarzyłam...???? :? :?

Magda.
Awatar użytkownika
gohna
500p
500p

Post »

ja podlewam rh wodą z własnej studni, innej po prostu nie mam. Nie wiem czy nie jest za jasny, mnie wydaje się, że nie ale Ty masz obraz całości. Może wrzuć fotkę całego. A pączek kwiatowy widać :lol:
Róże są piękne :lol: i chyba nie takie trudne w uprawie, tyle, że trzeba dbać i doglądać :lol: . Pamiętam jak zakwitła moja pierwsza własnoręcznie posadzona (na oborniku :!: ) róża, powiecie, że jestem sentymentalna ale normalnie się popłakałam ze szczęścia ;:24 . Teraz już tak nie mam. Tej zimy straciłam cztery (z dziewięciu) róże i trochę się zniechęciłam. Ale myślę, że kilka róż na pewno jeszcze posadzę (jutro sześć okrywowych :lol: )
Dobranoc :lol:
pozdrawiam serdecznie
gohna
Ogród gohny...
magdala

Post »

gohna pisze:Tej zimy straciłam cztery (z dziewięciu) róże i trochę się zniechęciłam. Ale myślę, że kilka róż na pewno jeszcze posadzę (jutro sześć okrywowych :lol: )
Dobranoc :lol:
"Myślę ,że może kiedyś,kiedyś .....jutro sześć" ;:112 ;:112

Siedzę i słyszę tylko jak pada za oknem :( :( :( Taki czerwiec ???????????
Magda.
Awatar użytkownika
madziarynka
200p
200p
Od: 21 maja 2009, o 00:34

Post »

Witaj moja imienniczko! Piękne róże i hosty, a nad czosnkiem dzwonkowym to się rozmarzyłam. chyba w przyszłym roku całą rabatkę sobie nasadzę tak mi się podobają. Lubelszczyzna bywa malownicza jak widzisz górki i dolinki mamy, no i jeszcze wąwozy, tak że rowerem ciężko na działeczkę pedałować, ale morza nie ma.... no cóż rozmarzyłam się czas spać
nigella
1000p
1000p
Od: 1 kwie 2009, o 23:36

Post »

magdala pisze:Nigello-rowerem do Kozłówki ?????! :shock: :shock: Ale masz dobrze :roll: Byliśmy tam podczas wakacji spędzanych w Kazimierzu(w ogóle do Kazimierza dotarłam dopiero w ...kwiecie wieku :oops: i jestem zachwycona,a młodsza część rodziny najbardziej czekoladą do picia w pewnej kawiarence :D :D :D )
Wracając do Kozłówki -bardzo nam się podobało -te wszystkie przedmioty ,wnętrza ,ale róż nie pamiętam :oops: :oops: W ogóle ta Wasza Lubelszczyzna podoba mi się :D

Hmm, muszę coś zrobić z fioletami w aparacie-wstyd! Jutro się podszkolę.

P.S. Ile ma się lat w"kwiecie wieku"- może nieopatrznie się postarzyłam...???? :? :?

Magda.
Postarzyłaś się na pewno :wink: I Kazimierz i Kozłówka to świetne miejsca wypadowe!
W Kazimierzu teraz jest zbyt tłoczno. Do Kozłówki rowerem jest blisko (25km) Wyprawa na popołudnie idealna, większość
trasy przebiega lasem. Nie raz mija się sarny...mnóstwo w lesie w zależności od pory roku- poziomek,jagód,grzybów.
A pałac, muzeum, rozarium, można bez końca! :lol: :lol: :lol:
U Ciebie tłoczno jest nieustannie ale można się chyba do tego przyzwyczaić :lol:
Pozdrawiam, nigella
magdala

Post »

nigella pisze: I Kazimierz i Kozłówka to świetne miejsca wypadowe!
W Kazimierzu teraz jest zbyt tłoczno.
U Ciebie tłoczno jest nieustannie ale można się chyba do tego przyzwyczaić :lol:
A ,nie :) U nas tylko w weekendy robi się tłok (no i w wakacje oczywiście )W tygodniu na ścieżce rowerowej nadmorskiej jest bosko ! A już jak ognia unikamy jazdy na Hel w dni wole od pracy -jak wjedziesz w korek na półwyspie ,nie wydostaniesz się stamtąd :evil: :evil: No,bo i gdzie ??Z prawej :woda , z lewej "woda....
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”