Ogrodowy "niemowlak" Miiriam 2009r cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bernadetko - bodajżeTess Ludwikiem traktuje swojego krecika.
Ja swoje nornice też umyłam :;230
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Miiriam pospacerowałam po twoim ogrodzie.Bardzo mi się podoba.Zdjęcia bardzo ładnie wykonane, a kwiaty bajeczne.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

coma95 pisze:Bernadetko - bodajżeTess Ludwikiem traktuje swojego krecika.
Ja swoje nornice też umyłam :;230
Witaj :)

Czyli wlewam do dziur - taki nierozcieńczony .. czy rozcieńczyć go ?
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

danutab pisze:Miiriam pospacerowałam po twoim ogrodzie.Bardzo mi się podoba.Zdjęcia bardzo ładnie wykonane, a kwiaty bajeczne.
Dziękuję bardzo - takie słowa podnoszą na duchu .. zapraszam częściej :)
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Na kreciki to najlepiej jak się je pozbawi jedzonka :D

Preparaty nicieniowe :
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... t=nicienie

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... t=nicienie

Albo trzeba zastosować oprysk 2% roztworem Pyrinex 480 EC lub Dursban 480 EC.
Oprysk wykonać w czasie padającego deszczu który umożliwi głębsze wniknięcie substancji do gleby.

Innym sposobem jaki widziałam w programie "Maja w ogrodzie" to oprysk preparatem "Pożegnanie z kretem". Preparat zawiera olej rycynowy i jest mieszany jeszcze dodatkowo z wodą.
Opryskuje się miejsca gdzie występują pędraki, które oblepione olejem rycynowym zjadane są z kolei przez kreciki.
Krecik dostaje sensacji żołądkowych i zmienia stołówkę :)

Albo takie listewki z magnesem zakopywane w kopcu kreta. Ponieważ są ślepe to orientują się według stron świata, a magnes je ogłupia.

Sposobów jest wiele - na Forum są wątki poświęcone kretom czy nornicom.
U jednych skutkuje jeden sposób, u drugich inny.
Nie wiadomo w końcu co naprawdę zadziała.....

Co do Ludwika to Tess pisała że rozcieńczony wlewasz do dziur i czekasz z łopatą w pogotowiu :;230
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wątki na Forum przejrzałam i wiele sposobów zostało już przeze mnie wypróbowanych - ze skutkiem mizernym ..
Dzięki za nowe podpowiedzi - może jak zaserwuję im mix metod - to odpuszczą ? :) :) :)

Ten magnes zaintrygował mnie ... ciekawe ...
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 09:30

Post »

Miiriam pisze:Witaj witaj - zapraszam na spacerek :)

Jak zobaczysz wiosnę u mnie to mi powiedz :) :) :)

Siedzi cholernica :wink: w okopach i gra w butelkę z przedwiośniem :lol: :lol: :lol:
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak nie urok to sraczka - sprawozdanie z dzisiejszego przegladu ogrodu

Kiedy rano otworzyłam oczy .. zobaczyłam gęste płaty śniegu wirujące za oknem - tylko kawa i wrodzone poczucie obowiązku :D mogły wyciagnąć mnie z łoża .. wstałam - przezokienny ogląd ogrodu wypadł nieźle - brak oznak działaności ryjców ... super

... bo wszystko ukryte pod śniegiem .....

W drodze do pracy - korek , ktoś wpadł w poślizg .. z naprzeciwka widzę jadącą odśnieżarkę!!!!!!.. no ładnie się zaczyna ten piątkowy 13 marzec - pomyślałam.
Już po spełnieniu obowiązków wskoczyłam w gumowce, ciepłe rękawice i kurtkę i dalejże ogladać moje włości ...

Najpierw moje ukochane bukszpany - ponieważ snieg litościwie przykrył je pierzyną w rozmiarze XXXXL - zostały pozbawione gałązek - wszystkie maleństwa wepchnęłam do ziemi - może wkrótce będę miała bukszpanie dzieci???

A tutaj - niespodzianka - kretowiska now.
Stwierdzam oficjalnie że mój kret ma ADHD i dodatkowo nadpobudliwość psycho - ruchową .. albo jest niezwyle twórczy i ma fantazję - w niektórych miejscach kopiec znajduje się obok kopca...
.. dziury po nornicach we wszystkich wymienionych przez Hanię rozmiarach .. i nawet większe ...a ilość wskazująca na plemię większego kalibru .
no cóż ...

Skarpa wyłoniła się spod śniegu - nagi wierzchołek dumnie już pokazuje swoją brazowatość .. za to pod skarpą moje nogi zapadały się powyżej linii gumowców - ( czyli w okolicach kolan ) .. w śniegu. Brodziłam tam jak bocian na błotnistej łące wysoko wyciągając nożyny ...

I następna niespodzianka - bojąc się o moje trzmieliny ( które tamtą, pierwszą ich zimę u mnie przetrwały bez okrycia, ale o których pan z ogrodnika powiedział , że sa delikatne) - pookrywałam je z wielką troskliwością gałązkami - dziś zajrzłam tam .. iiii .. zobaczyłam źe moje krzaczki pokryte są jakby pleśnią - te , które okryte były mniej pieczołowicie czują się nieźle. Najgorzej wyglada moja ulubienica - prawie żaden liść nie pozostał kolorowy - są szaro białe ..

a ja nie mam zielonego pojęcia co z tym zrobić????

Pomysśalam - zapytam ekspertów z Forum ... i brodząc dalej w śniegu poszłam obejrzeć skalniak. Ten śpi jeszcze smacznie pod pokrywą śniegu sięgającą mi kostek .. jedynego ciemiernika nie znalazłam , piszczka przeciwgryzoniowego tez nie - może mi hadry zwędziły .. żeby odstraszać inne rodziny nornic, kto wie - takie to inteligentne - z wszystkim sobie poradzi - to może moją broń też wykorzysta dla siebie :)

I tutaj nie ominęła mnie niespodzianka - okazało się, że nornico - krety nie są jedynymi stworzeniami uzurpującymi sobie prawo do moich arów .. jedyny większy ( chociaż i tak niewielki ) krzew machoni został obgryziony. Trawka , którą widzicie na zdjęciu poniżej ( Fotka robiona w zeszłą sobotę ) - juz prawie nie istnieje - została żywcem oskubana ..

Za to dziwnym trafem niektóre skalniakowe rośliny znajdowałam poza nim - na orance .. pozbierałam , wsadziłam pod śniegiem - tylko zastanawiam się gdzie one się wybierały ????

tak więc na mój ogród przypuszczany jest atak z podziemia i z powietrza .. i czy ja - solo - poradzę sobie z tym ???

2129.
Obrazek

2130.
Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam:)

a u mnie dziś słonecznie.. .nareszcie .. zaraz ruszam do ogrodu :) :) :)
I juz się cieszę :)
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Bernadetko!
Współczuję nieproszonych lokatorów w ogrodzie. Mnie w ubiegłym roku zeżarły prawie wszystkie świeżo posadzone tulipany botaniczne(A kupiłam 5 albo 6 odmian - z niektórych ocalała tylko 1 roślina :( )
Ja na kreta stosowałam przez cały poprzedni sezon gnojówkę z bylicy piołun(własnoręcznie sporządzoną) Ekologiczna i gratis, tylko trochę śmierdzi(jak to gnojówki mają w zwyczaju). I miałam wrażenie że kretów było zdecydowanie mniej. Ale może to tylko autosugestia.
Niemniej radzę Ci - spróbuj.
Pozdrowienia znad morza - Maria
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj , witaj Marysiu

Jak na Kaszubach ???

U mnie śnieg jeszcze leży .. .. ale dziś słoneznie już :)

Podpowiedz mi jak zrobić ową miksturkę ... zaserwuje moim ryjcom chętnie :)
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie pamiętam dokładnie proporcji, ale chyba 1 kg świeżych pociętych roślin zalewa się 5-ma litrami wody(Tylko nie pamiętam czy ciepłej czy zimnej) po tygodniu jest gotowa, rozcieńcza się chyba 1 do 10. Przepisy na gnojówki mam na działce, a wybieram się dopiero na przyszły weekend. Jak sprawdzę to Ci przyślę dokładny przepis.
A u nas rano padał śnieg ale już po nim śladu nie ma. Pochmurno i zimno. Planowałam dzisiaj zrobić wiosenne porządki na cmentarzu ale chyba sobie odpuszczę - bo tam jest glina i pewnie i tak nic się nie da zrobić w takim błocie.
Pozdrawiam M.
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Bernadettko, dziękuję bardzo za życzenia :) U mnie nareszcie zrobiło się wiosennie, zaraz pobiegnę do ogrodu :)
Miłego dnia :)
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wystarczy przepis jak będziesz na działe - i tak nie mam roslin do produkcji tego nektaru :) :) :)
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie martw się wiosną te chwasty wyrastają bardzo szybko, na pewno sobie nazbierasz w okolicy!
Aha można to zrobić z suszonych roślin tylko trzeba być zapobiegliwym i sobie latem ususzyć. Ja niestety nie byłam ;:110
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”