Brokuły- uprawa, odmiany

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
niunia_007
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 lip 2012, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jak uprawiać brokuł?

Post »

Witam. Proszę o pomoc w mojej uprawie brokułów. Nie wiem co mam zrobić. Przedstawiam zdjęcia i proszę mi powiedzieć które mam ściąć już a które zostawić i na jak długo
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28

Post »

Na moje niewprawione oko wszystkie które zaczynają się przebarwiać ściąć natychmiast. Pierwszy i przedostatni można zostawić na następny obiad, ale jeśli masz ich dużo w takim stadium wzrostu, to ściąć i zamrozić, bo lada dzień zaczną kwitnąć i się zmarnują. Ostatni już kwitnie i smaczny nie będzie, zostawiłabym go na nasiona.
Awatar użytkownika
Alembik
500p
500p
Od: 1 cze 2012, o 13:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Te małe żółte plamki mogą oznaczać jakąś chorobę grzybową. Z tymi brokułami trzeba najszybciej się uwinąć, bo popada deszcz, zaświeci słońce i mogą przez to się zepsuć. Zepsuty brokuł śmierdzi zgniłą kapustą. Na początku można odcinać zgniłe części różyczek (najczęściej gniją środki w których zbiera się wilgoć) Taki brokuł po ścięciu nie nadaje się absolutnie do przechowywania. Zresztą mam wrażenie, że brokuły całkiem się do tego nie nadają i nie chcę wiedzieć czym są pryskane w sklepach, żeby nie gniły :F Ten ostatni brokuł jest zakwitnięty a w środku widać chyba właśnie rozwiniętą już formę tej choroby, ale nawet nie pamiętam co to za choroba i raczej nie warto ich pryskać. Najszybciej gniją te największe i najbardziej nieregularne róże, te małe i zwarte dłużej się trzymają.

A jak tam druga partia waszych brokułów? Wschodzą już?
ibizaa
1000p
1000p
Od: 9 lut 2011, o 13:10
Kontakt:

Post »

Proszę mi powiedzieć co się stało z moimi brokułami :oops: z tego co zauważyłam zaczeły kwitnąć, ale dlaczego? a nie było różyczek które można by zerwać - to moje pierwsze uprawiane brokuły więc wiedze mam ubogą na ich temat.

Obrazek Obrazek
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Różyczki to były zanim zakwitły. Były maleńkie bo miały mało jedzonka. Warzywa kapustne potrzebują dobrego nawożenia.
Następnym razem będą większe tylko trzeba zadbać o przygotowanie gleby.
ibizaa
1000p
1000p
Od: 9 lut 2011, o 13:10
Kontakt:

Post »

dziękuję, będę wiedzieć teraz na przyszłość :D
bejotek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 wrz 2012, o 16:04

Post »

witam znawcow brokolow. jestem tu nowa, i chcialabym aby ktos z was udzielil mi jakiejs informacji :roll: jak w temacie mam u siebie brokuly, ale nie wiem dlaczego, nie zrobily sie zielone, a sa ;:oj biale! Obrazek Obrazek Obrazek
:wit
pozdrawiam beata
Awatar użytkownika
qwak
50p
50p
Od: 18 lut 2012, o 21:27

Post »

Bejotek - to na zdjeciu, to nie jest brokuł. :roll:
Swoją droga, podziwiam wręcz modelowe kalafiory! Mnie się takie ładne nie udają. Jaki masz sekret uprawy?
Biofizyk z wykształcenia, ogrodnik z zamiłowania: latem na działce, zimą w domu - w wersji HiTech -regulamin
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
bejotek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

:oops: jestes pewna? to nie brokuly? liscie toto ma nietypowe na kalafiora- sa dlugie i podluzne... ale w tym temacie to jestem zielona 8-) fakt , wysiewalam i kalafiory, i brokuly, z kalafiorami rozstalam sie juz dawno,(bodaj w lipcu) nie wiedzialam, ze trzeba im liscie zwiazac, i jak zaczynaly zolknac, to je powyrywalam i poszly na zupe. ;:7 jeśli to sa na 100% kalafiory, to chyba musze je zawiazac, zeby nie spotkal ich los poprzednikow :) te moje ,,brokuly,, nie pamietam kiedy sadzilam. na pewno dawno. nie mieszkam w polsce, i tu w lecie jest bardzo goraco, i te moje brokuly byly sobie w ziemi, i nawet za bardzo nie rosly ;:130 . gdy ze 3 tygodnie temu troszke sie ochlodzilo, zaczely wiazac rozyczki jak na zdjeciu, ale nie zielone, a biale ;:131 . no i po tym co napisalas, to naprawde zglupialam. a nic im nie dalam, nic nie robilam, ziemia tu jest przesuszona, twarda jak skala a na dodatek, jak podlewasz to potem jedna glina. marchewki nie bardzo sie sprawdzily :cry: nie mialy sily rosnac w glab ziemi, tylko na boki :;230 no i powyrastaly ufoludki. kapusta, zwykla, biala, tez nie ukorzenia sie w glab, ale na boki. i wlasciwie wszystko co bylo w moim ogrodku. a ziemia byla przygotowana! zaorana, odchwaszczona, przekopana.
a tak na 100% jestes pewna, ze to nie brokuly a kalafiory? :oops:
Awatar użytkownika
Agulka11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2011, o 18:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

bejotek - a wiesz jakie odmiany sadziłaś? - w sumie w kilku angielskich sklepach widziałam białe brokuły - więc jakieś prawdopodobieństwo jest. Ale Ty tam w zasadzie nie masz łodygi, takiej typowej dla brokuła. Kwiat jest osadzony głęboko jak typowy kalafior ;)
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
bejotek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

witaj Agulka :wit dziekuje za zainteresowanie. wiec tak; niestety nie wiem co sadzilam ;:185 (chodzi mi o odmiane). mialam brokuly, kapuste, kapuste pekinska i to wysialam w koszyczkach na plante. pozniej przesadzilam do ziemi. kapusta urosla, pekinska sie nie zwiazala ;:145 (nie wiedzialam, ze ona nie lubi goraca) i zostaly tylko brokuly. nie pamietam dokladnie, ale sadzilam to wszystko gdzies koncem maja, poczatkiem czerwca. owe biale cos bardzo dlugo bylo male, i nie roslo. planty nie obumarly, ale ,,staly w miejscu,, ;:131 ruszyly sie naprawde niedawno, ok. 3tyg temu. rozyczki sa niewielkie, na zdjeciu wyglada to na duze, ale tak nie jest. lisci jest duzo, na faktycznie skroconej lodydze. i naprawde nie wiem co to jest. nigdy nie bawilam sie w rolnika, to moj w zasadzie pierwszy raz ;:138 i to na obczyznie! nawiasem mowiac, moja brukselka tez do wysokich nie nalezy, ma sporo lisci tak jak powinno byc, zawiazuje kapustki, ale to wszystko jest bardzo geste. zrobilam nowe zdjecia, moze cos one pomoga :roll: a jutro chyba to najwieksze ,,cos,, zetne i bedziemy wiedziec - brokul, czy kalafior :tan .tylko nigdy nie jadlam bialych brokulow, i nie wiem jaki maja smak 8-) Obrazek Obrazek Obrazek

pozdrawiam beata
Awatar użytkownika
qwak
50p
50p
Od: 18 lut 2012, o 21:27

Post »

Bejotek, na poprzednich zdjęciach róże sprawiały wrażenie ogrooomnych, stąd moja nieukrywana zazdrość. :wink:
A co do Twoich roślin, to proponuję kompromis: kalafior został wyhodowany z odmiany białego brokuła. Może masz coś pomiędzy?
Na poważnie, to jeżeli biała część wyciągnie się do góry, to faktycznie jest brokuł.
http://www.midlandseedcompany.co.uk/bro ... no-96.html
Zresztą, co by to nie było - będzie smaczne.
Biofizyk z wykształcenia, ogrodnik z zamiłowania: latem na działce, zimą w domu - w wersji HiTech -regulamin
Awatar użytkownika
danger325
200p
200p
Od: 22 wrz 2012, o 16:30

Post »

Jak tam wasze brokuły w tym roku? Ja posiałem właśnie z 20 nasion, na start, następna partia za 2 tygodnie ;)
Zbyszek T
200p
200p
Od: 22 wrz 2011, o 21:12

Post »

Ja posiałem po 30 brokułów i kalafiorów.
Brokuły wzeszły 26 szt., kalafiory tylko 5 szt...? Może nasiona nie takie?
Awatar użytkownika
Iochroma
500p
500p
Od: 6 sty 2012, o 17:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A siejecie do gruntu?
Udanych plonów.
Magda
ODPOWIEDZ