Hippeastrum/Amarylis - porady ,uwagi,zapytania
- julcia03
- 100p
- Od: 17 mar 2014, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Hippeastrum / amarylis - porady ,uwagi,zapytania
Ja swoje trzy cebule przesadzilam do jednej wielkiej donicy i też poszły na balkon.Będzie się zapowiadał przymrozek to folią je przykryję lub wniosę do domu.Pierwszy raz wynioslam na dwór zawsze trzymalam w domu ale miejsca sporo zajmują.Czytałam,że też wynosicie cebule na dwór i jak Wam rosną?czy lepiej w domu trzymać?
Mój ogród,moja duma.
Ogród Julii http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 49&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Ogród Julii http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 49&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
Ja "od zawsze" trzymam na balkonie i rosną pięknie, nigdy nie zasypiają i kwitną kilka razy w roku.
Pozdrawiam - BabajAGA
- dukra13
- 200p
- Od: 23 sie 2007, o 22:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No cóż, zasypianie hippeastrum to dla mnie przymus, bo gdzie w zimie pomieszczę ponad 40 doniczek i to raczej z dużymi roślinami. W niektórych donicach mam po kilka cebul. Są też pojemniki z siewkami w różnym stadium.
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Ja też wynoszę po przekwitnięciu na taras. Powód zawsze ten sam - potrzebuję wolne parapety na rozsady papryk i pomidorów.
Zawsze mi się udawało, że nie wyrządziłam żadnej krzywdy moim chipeastrum mimo nocnych spadków temperatur.
Czy ktoś z Was wie jaką minimalną temperaturę wytrzymają bez uszczerbku na zdrowiu?
Zawsze mi się udawało, że nie wyrządziłam żadnej krzywdy moim chipeastrum mimo nocnych spadków temperatur.
Czy ktoś z Was wie jaką minimalną temperaturę wytrzymają bez uszczerbku na zdrowiu?

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
W maju trzeba uważać zwłaszcza na cebule trzymane na dworze, gdyż może je zaatakować pobzyga cebularz. Ta muchówka składa w tym czasie jaja... Oczywiście przy anomialiach pogodowych ten okres może się przesunąć. Wiem, że na parapetach brakuje miejsca, sama mam z tym problem, ale najbezpieczniej wystawić rośliny trochę później na słoneczne wakacje. Ja akurat miałam tego pecha, że znalazłam w dwóch cebulach larwy 

- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Dzięki za radę, będę bardzo uważać, szkoda by było mojej kolekcji gdyby mi się taki lokator wpanoszył, nie dość że czynszu nie zapłaci to jeszcze ...... 

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- dukra13
- 200p

Hippeastrum Evergreen i biały NN z marketu
Jeszcze mam trochę kwitnień.
jaki śliczny ten zielony 
Ja widziałam w biedronce znów hippeastra, już prawie kwitnące, ale nie kupiłam. niby niedrogo ale tam zawsze mają podgnite korzenie i jeszcze mi się listopadowy nie wylizał.
Ale za to mam ciekawostkę. W najnowszym wydaniu Fauny i Flory jest artykuł o hippeastrach

Ja widziałam w biedronce znów hippeastra, już prawie kwitnące, ale nie kupiłam. niby niedrogo ale tam zawsze mają podgnite korzenie i jeszcze mi się listopadowy nie wylizał.
Ale za to mam ciekawostkę. W najnowszym wydaniu Fauny i Flory jest artykuł o hippeastrach

- dukra13
- 200p
Patriotycznie, pierwszo-majowo

Od dołu dwa koliberki, ten biały to H. Alfresco. U góry czerwony NN.

Od dołu dwa koliberki, ten biały to H. Alfresco. U góry czerwony NN.

- beata22
- 100p
- Od: 10 mar 2010, o 20:13
Re: Hippeastrum/ Zwartnica/ Amarylis -tylko prezentacje kwitnień
Najgorszą porą dla cebul jest Maj - jeśli chodzi o wystawienie doniczek z cebulami na zewnątrz. Ja tez już swoje teraz w czerwcu wystawiłam 

Pozdrawiam serdecznie Beata
- orzechovvy
- 100p
- Od: 26 sie 2013, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

W marcu tego roku sprezentowałam sobie Hipeastrum z Biedronki pod nazwą Royal Red. Zakwitło trzema pędami kwiatowymi.

Lecz chciałam go już zacząć zasuszać i zanieść w miejsce odpoczynku. A on wypuścił długaśnego młodego liścia.

Wyczytałam gdzieś na internecie, żebym go nie ruszała, niech sobie rośnie. Jakie jest Wasze zdanie. A i pewnie Royal Red to nie jest jego nazwa.

-
- Od: 16 lis 2008, o 17:19
- Kontakt:
To nazwa handlowa..
po kwitnieniu cebulę 'hodujemy' podlewamy, nawozimy, przez co najmniej 6 miesięcy, po tym okresie należy ją dopiero zasuszać..Pióropusz składający się co najmniej z 6-7 liści może zagwarantować kwitnienie w następnym sezonie
po kwitnieniu cebulę 'hodujemy' podlewamy, nawozimy, przez co najmniej 6 miesięcy, po tym okresie należy ją dopiero zasuszać..Pióropusz składający się co najmniej z 6-7 liści może zagwarantować kwitnienie w następnym sezonie

- orzechovvy
- 100p
- Od: 26 sie 2013, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Gdzieś czytałam że po 3 miesiącach od kwitnienia można zasuszać. Obcina się liście, wyjmuje się cebulę z ziemi i na spoczynek. Trochę drastycznie więc wolałam się upewnić.
Jeszcze raz dziękuję 

Ja już nie wyjmuję cebul do zasuszenia, będę je trzymać w dotychczasowych doniczkach. Jak je wyjmowałam do przechowania to zawsze kilka cebul odpadło.
Alicja
Alicja
Skąd ja to znam, mnie nie odpadały, lecz się zmniejszały strasznie...