Wspomnienie Lata cz.1

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
zabcia_paula
500p
500p
Od: 24 sty 2009, o 10:34

Post »

Madziu śliczne nowości, a w tych osłonkach wyglądają przepięknie :D
A co to za cudo na pierwszym zdjęciu??
Pozdrawiam, Paula
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2008, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nowości w nowych osłonkach superaśne :)
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

Lenko już do Ciebie pędzę :) już porobiłam zdjęcia i za chwilkę Ci pokażę :wink: lobelia sobie rośnie pomalutku bardzo, i normalne że taka malutka :) jak będzie miała parę listeczków małych to się ją pikuje po parę 4-5. nawet zaleca się dwukrotne pikowanie ale w zeszłym roku pikowałam raz i pięknie rosła, ładniej niż te sklepowe roślinki już wyhodowane :) tylko lubi słonko ale musi mieć stale wilgotne podłoże, wtedy będzie kwitła do jesieni :)

Ja w tym roku swoją trochę za gęsto posiałam, muszę troszkę poprzerywać... i jeszcze jej nie pikowałam

A goździki buja mi się trochę... :? roślinki (wszystkie) pikuje się głębiej niż rosną po posianiu, cała cześć łodyżki pod liścieniami ma zdolność puszczania korzonków... najlepiej delikatnie wyciągnąć kępkę z ziemi, porozdzielać, w kubeczku do pikowania zrobić patykiem (ołówkiem) dziurkę i trzymając roślinkę palcami za liścienie, przy pomocy tego patyczka wsadzić do kupeczka i naokoło docisnąć do łodyżki ziemię i uklepać. Jak się korzonki trochę oberwie to nie szkodzi, puszczą nowe, bo po to właśnie się pikuje, żeby się system korzeniowy rozwinął.

I już wklejam za momencik zdjęcia do Ciebie
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Fidelis
200p
200p
Od: 23 lut 2009, o 10:12

Post »

ślicznie wygląda ten ostatni grubasek w pomarańczowej osłonce :D , Madziu idziesz jak burza trzy kwiatuchy za jednym zamachem :lol: :lol:
A co do cen osłonek to masz rację, ceny z kosmosu, ja zamierzam wymienić storczykom na przezroczyste i muszę czekać do pierwszego :roll:
„szczegół nadaje wielkość wszystkiemu co małe”
Pozdrawiam - Małgosia
Moje zielone
Awatar użytkownika
LeNka
1000p
1000p
Od: 23 sie 2008, o 07:35

Post »

zabcia_paula pisze:Madziu śliczne nowości, a w tych osłonkach wyglądają przepięknie :D
A co to za cudo na pierwszym zdjęciu??
Na pierwszym jest biedronkowy kroton, dwóch pozostałych nie musze państwu przedstawiać, bo wszyscy je znają, chociaż ja takiego grubcia i dracenę pierwszy raz wypatrzyłm na forum :roll:
Awatar użytkownika
LeNka
1000p
1000p

Post »

ALU bardzo dziękuje za zdjęcia ;:168 . Widzę że niepotrzebnie swoją lobelie wysadziłam do miniszklarenki ;:124 , bo jest mi ją teraz strasznie trudno podzielić i przenieść do większej doniczki ;:124 -pobędę z wami dłużej to może się naucze. Jak ty wysadzałaś goździki że tak pojedyńczo ci rosną ;:129 . Przyznam szczerze, że po kilku nieudanych próbach z sianiem próbuję teraz jedno nasionko do jednego pojemniczka ;:133 największy problem mam z tymi najmniejszymi.
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

no z tej doniczki po lewej na zdjęciu, wywaliłam trochę goździków z ziemią na gazetę, pooddzielałam i powsadzałam :wink: nie ma co się bać...
A niektóre roślinki wymagają pikowania żeby się rozrosnąć , np goździki, czyli właśnie takie przesadzenie ich pojedyńczo z lekkim naruszeniem systemu korzeniowego pobudza je do wzrostu i do dla ich dobra i na prawdę nic im złego się nie dzieje :)

Zresztą opisywałam Ci na górze też jak je pikowałam dokładnie :wink:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

a lobelia niech sobie rośnie w tej miniszklarence i niedługo po prostu popodważasz, porozdzielasz i po parę do doniczek ;)
Awatar użytkownika
LeNka
1000p
1000p

Post »

Alu dziekuje za rady ;:180 , postaram się do nich zastosować. Przeglądałam dzisiaj stronkę naszego ulubionego sklepu :lol: w następnym tygodniu będzie bonsai za 14.99 :lol: czyż cena nie rewelacyjna :P
Awatar użytkownika
zabcia_paula
500p
500p
Od: 24 sty 2009, o 10:34

Post »

Madziu świetny ten Kroton, przypuszczałam , że to właśnie on, ale nie chciałam palnąć gafy. Pierwszy raz widzę Krotona na takim pieńku, super to wygląda :D
Pozdrawiam, Paula
Awatar użytkownika
katarzyneczka
1000p
1000p
Od: 1 mar 2009, o 17:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No proszę ile uroku dodają kwiatkom śliczne osłonki :D Niesamowity efekt. Marzą mi się takie kolorowe doniczki, ale przy mojej ilości kwiatów to raczej niemożliwe. :(
Pozdrawiam Katarzyna
Moje wątki Zapraszam;)
Awatar użytkownika
LeNka
1000p
1000p

Post »

na razie chyba skończy się zakup doniczek :oops: , gdyż dorwałam dziś gazetkę obi i od 27.03 zaczynają już sprzedaż kwiatów balkonowych więc czas zacząć oszczędzać :? :wink:
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

LeNka pisze:Alu dziekuje za rady ;:180 , postaram się do nich zastosować. Przeglądałam dzisiaj stronkę naszego ulubionego sklepu :lol: w następnym tygodniu będzie bonsai za 14.99 :lol: czyż cena nie rewelacyjna :P
Tego o którym mi mówiłaś? ja muszę tez tam kiedy zajrzeć jak się trochę cieplej zrobi i jak czasu troszkę będę mieć :) ciekawa jestem go bo nie była tam :) ale za dużo kasy wole ze sobą nie brać :lol:
Awatar użytkownika
LeNka
1000p
1000p

Post »

Mam na zbyciu 3 odnóżki już częściowo ukorzenione drzewka szczęścia- tego najpopularniejszego :roll:
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”