Kolejna Storczykomaniaczka:)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No no no, czyżby falki juz ci się znudziły..? ;) Szybko się rozwijasz! :) Piękny zakup, ja również życzę powodzenia w uprawie, oby okazał się łatwym obiektem ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Blue Monkey
500p
500p
Od: 31 gru 2008, o 20:04

Post »

Moni a gdzie sa te instrukcje, też bym się chętnie zastosowała do rad Joli :)
Basiu, d z i ę k i :D
Joasiu
(nie)dziękuję :wink: szkoda że nie dałaś rady wpaść na wystawę, może jeszcze jutro zdążysz? aż miło sobie popatrzeć :)
Agitko też (nie)dziękuję :D Falki mi się nie znudziły, ale dostałam go od Ojca, któremu Falki się nie podobają :lol: hihihi mam nadzieję, że mi nie padnie, inaczej Ojciec pomyśli że lepiej traktuję storczyki od chłopaka niż to dendrobium :lol: :twisted:
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Blue Monkey jak Twoje piękne dendrobium :?: Pozdrawiam Ania
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Ariadna
500p
500p
Od: 17 lut 2009, o 21:50
Kontakt:

Post »

Cudne to dendrobium :shock:
Blue Monkey
500p
500p

Re: Kolejna Storczykomaniaczka:)

Post »

Cześć :wit
To już ponad rok od kiedy ostatnio tu zajrzałam :oops: okropna jestem, wiem :oops: Pamiętacie mnie jeszcze? Mam nadzieję, że przyjmiecie z powrotem storczykomaniaczke marnotrawną :)

Dużo się u mnie zmieniło przez ten czas. Mam dobre i złe wieści,oto i one:
Dendrobium chyba przemarzło w drodze do domu bo szybko zrzuciło kwiatki:(
W sierpniu dostałam na urodziny ślicznego fioletowego falka o płatkach jak aksamit. Niestety po niecałym miesiącu musiałam go (i pozostałą trójkę) zostawić pod opieką sąsiadki bo wyjechałam na wakacje. Prawie dwa miesiące pozniej nadal miał kilka kwiatków, mimo że był troche podtopiony :wink:
Wtedy też dostałam kolejnego:) żółte cymbidium, kwitnące na 3 czy 4 pędach. Nawet troche pachniało:) to co mi sie w nim nie podobało, to to, że rysunek na warżce, który w cymbidiach często jest w kontrastowym kolorze i jak dla mnie, w dużym stopniu tworzy urodę jego kwiatów, zupełnienie kontrastował. Właściwie widoczny był tylko przy bardzo uwaznym przyjrzeniu się w dobrym świetle. niestety bardzo szybko przekwitło, a ja wtedy zupełnie nie wiedziałam dlaczego.

Obrazek

Kolejny członek rodziny pojawił sie pod koniec listopada jako prezent imieninowy. Odontocidium Catatante Pacific Sun Spots (tak mi się przynajmniej wydaje). Niestety ofiarodawca nie wiedział, że storczyka przyniesionego z kwiaciarni w końcu listopada nie można od razu rozpakować więc Odontocidium zrzuciło błyskawicznie kwiatki:( Szkoda bo kwitło bardzo obficie:

Obrazek

Poźniej pojawiło się Dendrobium Nobile:) teoretycznie dostała je mama ale kto o nie dba, kąpie i dokarmia? :uszy Więc czyje jest? No właśnie:) Tym razem zadbałam o odpowiedni okres asymilacji dzięki czemu kwitło ponad miesiąc:) Niestety nie mam zdjęcia, jest klasyczne, białe z zielonkawym środkiem, Kwitło na jednej, dużej psb.
Poźniej, z okazji zakończenia ostatniej sesji egzaminacyjnej dostałam drugie cymbidium:) tym razem w kolorze jakby popielato-rozowym z wyraznym, bordowym i żółtym rysunkiem na warżce:) czteropędowe, kwitło jakieś 2-3 tygodnie.

Obrazek

W lutym była wystawa w BUWie. Oczywiście poleciałam na nią z wielkimi nadziejami bo marzyło mi się jakieś Paphiopedilum albo Zygopetalum. Ceny tych pierwszych niestety przekroczyły skromny budżet studentki ale moje storczykowe chłopaki (nie wiem dlaczego ale wydaje mi sie ze i falki i dendrobia i cymbidia i odontocidium to faceci :wink: ) dostały koleżankę Miltonię:) Nauczona doświadczeniami z poprzedniej wystawy i późniejszymi trzymałam ją w papierze ze 2 godziny po przyniesieniu do domu. Udało się, kwitła aż do wczoraj:) Niestety mam tylko takie zdjęcie odpowiedniej wielkości:
Obrazek

Jak na pierwszy raz po takiej długiej przerwie to chyba wystarczy:) Przedstawiłam Wam całą powiększoną rodzinkę, co który z moich urwisów zdziałał od momentu zakupu aż do dzisiaj opowiem Wam następnym razem. O ile przyjmiecie mnie znowu :)

Pozdrawiam,
Basia
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Hej Basiu, pewnie że Cię pamiętam! ;:108 Trochę nas zaniedbałaś, a fe! Ale mam nadzieję, że już się poprawisz- pisz szybciutko, co słychać u Twoich weteranów storczykowych, jak się rozwijały przez ten rok nieobecności na forum?

Nowości jak na tyle czasu masz wyjątkowo mało, chyba niezaglądanie na forum dobrze robi na osłabienie choroby ;) No chyba, że to jeszcze nie wszystko? ;)

No więc nowości niewiele, ale za to piękne- miltonia i aż dwa cymbidia, ambitnie! :) Będziemy razem walczyć o ponowne kwitnienie jesienią, moje cymbidium w tym roku zastrajkowało, więc jestem zmotywowana :D
Odontocidium też super, mam nadzieję, że chociaż ono należy do łatwiejszych w uprawie- życzę szybkiego nadrobienia strat kwitnieniowych :)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Długo cię nie było, ale storczyki masz piękne.
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Basiu fajnie, że wróciłaś :heja Ja oczywiście pamiętam ;:108 ;:79
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Blue Monkey
500p
500p

Post »

Agita, Storczykowa, Orange, Miło mi, że mnie pamiętacie:)
Agito bez przesady, sześć storczyków w rok, przy założeniu że skończy się na tamtych pierwszych trzech, to nie tak znowu mało :wink:
W sumie więc jest ich już dziewięć i absolutnie nie mam miejsca na kolejne ;:223

Powiem Wam, że te moje bestie zaczynają mi działać na nerwy! Wcale nie chcą kwitnąć. Wszystkie produkują nowe przyrosty: korzenie, liście, pseudobulwy, a pomyśli któryś, że chciałabym jakieś KWIATY?
Falek, którego zdjęć nie pokazałam bo nie mam zamiast zakwitnąć puścił liścia i postanowił mnie uraczyć potomstwem :) tak wyglądało miesiąc temu:
Obrazek
Obrazek

a tak dzisiaj:
Obrazek Obrazek

tak, to wszystko jedna roślina :shock: nie za dużo trochę? Myślicie, że da radę?
Dwa z jednego oczka - to się często zdarza??

Pozdrawiam,
Basia
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Basiu nie znamy odpowiedzi na to pytanie, ale roślinka wie co robi :) Trzeba się cieszyć z tego co jest, może wcześniej maluchy Cię uraczą kwiatami niż mamuśka ;:112 czego oczywiście szczerze Ci życzę ;:109 ;:196 Wysiłek dla rośliny wielki, więc musisz troszkę nawozu do moczenia dodać ;:108 ;:215
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
pani_storczyk
500p
500p
Od: 15 mar 2010, o 14:18

Post »

Witaj :wit Śliczne masz storczyki. Cymbidium wspaniałe i szykują się maluszki ;:63 ;:63
Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.:)

Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ładne keiki ci rosną :). Keiki się dość rzadko zdarzają, na moje 73 Phalaenopsis tylko 1 ma keiki (2 keiki, jeden już oddzielony). Jak twojemu urosną ładne korzonki, możesz go oddzielić i posadzić osobno. A kwiaty też kiedyś puszczą.
Blue Monkey
500p
500p

Post »

Orange no własnie mam nadzieję że wie co robi, ale trochę się martwie bo jeszcze w tym samym czasie zaczęła puszczać liścia, to naprawdę dużo na raz!
Chociaż w sumie z tym lisciem to dobrze bo na widok TRÓJKI dzieciaków najpierw sie przestraszyłam że zalałam stożek. No ale skoro liść rosnie to chyba jednak nie zalalłam, prawda?
Witaj Pani Storczyk cieszę się, że podoba Ci się cymbidium:)
Storczykowa, widziałam u Ciebie gdzieś zdjęcie keiki ze ślicznymi korzonkami, to jest to juz oddzielone? Moje maluchy poki co maja po 2 duze listki i ani jednego korzonka :?
pozdrawiam,
Basia
Pozdrawiam, Basia:)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak z korzonkami to oddzielone, już rośnie w osobnej doniczce i jak na razie ma się dobrze. Dzisiaj rozwinęło pierwszy kwiat (jeszcze przed oddzieleniem puścił 3 pędy kwiatowe, które na jakiś czas się zatrzymały po oddzieleniu, a teraz znowu rosną). Twoje też kiedyś urosną, ale takie keiki mogą nawet rok byc na roślinie. Trzeba czekać aż się dobrze ukorzeni. Odcina się z ok. 5 cm kawałkiem pędu, na którym wyrósł i tak sadzi.
Blue Monkey
500p
500p

Post »

Tylko co zrobić z bliźniakami, które wyrosły z jednego oczka, które już było i tak wcześniej rozgałęzione?
Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”