Stare, dobre jabłonie część 1

Drzewa owocowe
Zablokowany
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2008, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Stare, dobre jabłonie

Post »

sroszkowski pisze:...Zapewne będziemy jedynymi w Polsce, którzy zachowają te odmiany jabłoni dla potomności...
Może Cię rozczaruję, ale tych zachowujących jest kilku ;) na szczęście chyba - w każdym razie paniki nie ma... ;)
Pozdrawiam serdecznie :wink:
PS. a my "Sławę" zbieraliśmy dziś... :D
Bo-enka
500p
500p
Od: 12 lip 2010, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit
A ja ma czereśnio-wiśnie ( już pisałam wcześniej ).
Pycha, wielkie wiśnie, gruby miąższ, soczyste, piękny kolor. ;:138
BOŻENA
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bo-enka pisze::wit
A ja ma czereśnio-wiśnie ( już pisałam wcześniej ).
Pycha, wielkie wiśnie, gruby miąższ, soczyste, piękny kolor. ;:138
A co mają wspólnego ze starymi, dobrymi jabłoniami? :wink: :D
sroszkowski
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 8 sie 2011, o 16:25

Post »

pomolog pisze:
sroszkowski pisze:...Zapewne będziemy jedynymi w Polsce, którzy zachowają te odmiany jabłoni dla potomności...
Może Cię rozczaruję, ale tych zachowujących jest kilku ;) na szczęście chyba - w każdym razie paniki nie ma... ;)
PS. a my "Sławę" zbieraliśmy dziś... :D
No, tak... zapędziłem się. Ale to zawsze jest tak, gdy robi się coś na "haju" - brakuje wtedy dystansu do samego siebie. Przy tym "zbawianiu świata" trzeba się też pilnować, aby nie przegiąć w drugą - łatwo wtedy stać się nawiedzonym ekologiem. Sądzę, że do ortodoksyjnych "zielonych" mam zdrowy stosunek.
Dzięki za zwrócenie uwagi.
Swoją drogą Sława jest bardzo ciekawym jabłkiem. Jej pewną cechą charakterystyczną jest to, że wykazuje dużą zmienność wybarwień - od jednolitego, ciemnego rumieńca pokrywającego cały owoc, po paskowanie podobne do paskowania u Pirosa. Przy czym, jak wynika z doświadczeń Pana Andrzeja, bardziej poszukiwane są jabłka z paskowaniem. Zaoczkowałem obydwa warianty. Mam zrobione zdjęcia i takich i takich jabłek. Niestety nie potrafię ich wstawić na tym forum.
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

sroszkowski pisze:...Swoją drogą Sława jest bardzo ciekawym jabłkiem. Jej pewną cechą charakterystyczną jest to, że wykazuje dużą zmienność wybarwień...
Tak, to prawda. To stosunkowo łatwo "rozpoznawalna" odmiana - właśnie z uwagi na ten charakterystyczny rumieniec. Z tym, że należałoby tu rozróżnić dwie sprawy, które (jak mi się wydaje) zbyt łatwo ująłeś w jednym zdaniu - a to nie do końca tak... Jest to odmiana letnia (taka późnoletnia, przynajmniej wg. standardowej klasyfikacji - a nie tego sezonu) i jak wiele odmian o tej porze dojrzewania owoców charakteryzuje się dość nierównomiernym stopniem dojrzałości i tym samym wybarwienia. Stąd może różnice, jakie odnotowałeś. Typ rumieńca nie powinien ulegać w tym przypadku zmianie. Jeśli natomiast tak jest w rzeczywistości - mamy do czynienia z mutacją tej cechy i utratą wyrównania. Chętnie zobaczyłbym zdjęcia owoców z tym jednolitym, ciemnym rumieńcem - nietypowym dla odmiany 'Sława Pobieditielam'.
Pozdrawiam serdecznie i miłego dnia zyczę :wink:
Bo-enka
500p
500p
Od: 12 lip 2010, o 11:36

Post »

sroszkowski pisze: Poszły w "komin" na przykład bardzo ciekawe czereśnio-wiśnie
Skoro było wspomniane o tym że poszły w komin. :wit
To napisałam że je mam. :D
BOŻENA
Awatar użytkownika
faniczekolady
200p
200p
Od: 3 maja 2011, o 20:05

Post »

http://imageshack.us/g/30/sdc10096es.jpg/
trochę zdjęć z przedwczoraj starkingów.( na pierwszym zdjęciu to nie starking tylko full ekologiczny, wręcz dziki sad z sampionami- nigdy nie pryskane i zwykle nie zbierane ;:224 )
kolekcjoner smaków
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38

Post »

A ja mam zdjęcia jabłek z dwóch jabłonek ... zabójcza ilość w tym roku - aż po 2 na drzewie :;230
Może macie pomysł co to za odmiany ?

1.Obrazek

2.Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
tytuseee
200p
200p
Od: 16 sie 2009, o 15:28

Post »

Drugie zdjęcie to Antonówka Zwykła, jeśli jest zebrana w tym czasie, ponieważ w tym roku mniej/więcej tak przypada. Pierwsza fotografia jabłoni praktycznie nie do identyfikacji, może być to np. Malinówka. Zdjęcia robi się przy świetle dziennym na świeżym powietrzu, najlepiej w otoczeniu obiektu po którym można przybliżyć naturalny kolor.
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p

Post »

Ok dzięki za wskazówki , jak znajdę jeszcze jakieś gdzieś na drzewie to już będę wiedziała jak zabrać się do zdjęć :)
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Jak na malinówkę blada jak śmierć i kształt trochę niezupełnie ten :)
tytuseee
200p
200p
Od: 16 sie 2009, o 15:28

Post »

Jest to tylko moja propozycja, kształt jak najbardziej pasuje do Malinówki, okres dojrzenia owocu również, dlatego może wydawać się taki blady.
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Oczywiście, ja w końcu żadnym ekspertem nie jestem.. Może być też tak, że znamy różne "malinówki" :)
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p

Post »

One są takie blade, malinówki kiedyś mieliśmy i to raczej nie to - ten jest dość twardy,ale ''mączny'' w smaku.
sroszkowski
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 8 sie 2011, o 16:25

Post »

pomolog pisze:To stosunkowo łatwo "rozpoznawalna" odmiana - właśnie z uwagi na ten charakterystyczny rumieniec. Z tym, że należałoby tu rozróżnić dwie sprawy, które (jak mi się wydaje) zbyt łatwo ująłeś w jednym zdaniu - a to nie do końca tak... Jest to odmiana letnia (taka późnoletnia, przynajmniej wg. standardowej klasyfikacji - a nie tego sezonu) i jak wiele odmian o tej porze dojrzewania owoców charakteryzuje się dość nierównomiernym stopniem dojrzałości i tym samym wybarwienia. Stąd może różnice, jakie odnotowałeś. Typ rumieńca nie powinien ulegać w tym przypadku zmianie. Jeśli natomiast tak jest w rzeczywistości - mamy do czynienia z mutacją tej cechy i utratą wyrównania. Chętnie zobaczyłbym zdjęcia owoców z tym jednolitym, ciemnym rumieńcem - nietypowym dla odmiany 'Sława Pobieditielam'.
Pozdrawiam serdecznie i miłego dnia zyczę :wink:
Sława Pabieditielam jest bardzo ciekawym - zważywszy chociażby na swoją historię - jabłkiem, chociaż trochę mnie rozczarowała pod względem smaku. Wydaje mi się on "normalny", co oznacza, smaczny, orzeźwiający... i tyle; nie ma w sobie tego coś, co mają jabłka typu choćby malinówka. Ale może jest to wynik zbyt wielkich oczekiwań. Słyszałem bowiem wiele o Sławie, a jak zbyt dużo "słyszy" to tylko krok od stworzenia mitu. Oczywiście we własnej głowie.
Nie mniej moją uwagę zwróciła pewna cecha charakterystyczna cecha tego owocu, a mianowicie duża zmienność wybarwienia (nie wiem, czy fachowo to określam), o czym też napomknąłem wczesniej. Trafiały się drzewka z jabłkami jednolicie, ciemno zabarwionymi (takich była zdecydowana większość). Ale pojedyńcze okazy, a nawet gałęzie rodziły owoce paskowane. Na jednym ze zdjęć pewien szczególny przypadek, gdy na ciemno zabarwionym jabłku widać wyraźnie wyróżniające się paskowanie.

Niestety w dalszym ciągu nie mogę poradzić sobie (może mnie ktoś mnie podszkoli?) ze wstawianiem zdjęć na tym forum, więc fotki, które zrobiłem można obejrzeć pod tym linkiem:
http://www.forum.woliera.com/viewtopic. ... 985#115985
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”