Choroby storczyków

ODPOWIEDZ
mala_mi4567
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 lip 2012, o 11:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Choroba storczyka

Post »

Witam. Mam problem z jednym z moich storczyków. Zajmuję się ich uprawą całkowicie amatorsko. Zaniepokoił mnie ostatnio liść jednego z moich kwiatów. Pojawiło się na nim jakieś dziwne zgrubienie. Wygląda ono trochę jak kropla gęstej żywicy. Zauważyłam też, że to coś powoli się rozrasta. Próbowałam znaleść coś na ten temat w internecie ale ciężko mi przypasować to do opisów jakie znalazłam. Wstawiam zdjęcie. Nie jest wyraźne ale mam nadzieję, że cokolwiek na nim zobaczycie. Proszę o diagnozę i sposób leczenia. Z góry serdecznie dziękuję! :) Obrazek Obrazek Obrazek
Alicja28
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 15 lip 2012, o 17:59

Re: Choroba u Dendrobium?

Post »

Witam Wszystkich,

Jestem nowa na forum i i jak każdy tutaj wielka miłośniczką storczyków.Potrzebuje pomocy od Panstwa ponieważ nigdzie w internecie nie znalazłam odpowiedzi na nurtujący mnie problem.
Od tygodnia jestem w posiadaniu nowego storczyka, Dendrobium prawdopodobnie falenopsis ( nie jestem pewna ale na pewno nie jest to nobile:).
Storczyk ustawiony jest na wprost okna poludniowo wschodniego, nie stoi przy oknie ponieważ parapety mam za wąskie. Wszystkie moje storczyki stoją na komodzie przy ścinie zaraz obok okna. Dendrobium jeszcze z nimi nie ma ponieważ chciałm sie najpierw upewnić ze razem z nowym okazem nie przywlokłam żadnego paskudztwa....
Niestety od trzech dni kwiaty na moim storczyku zaczynaja więdnąć, jeszcze żadne nie opadly ale jest to kwestia czasu. wciąz storczyk ma parę pąków które jak na razie ładnie sie otwierają. Na początku myslałam ze kwiaty więdną bo juz dlugo rosły ale teraz nie jestem tego pewna. Coraz więcej zaczyna więdnąć:( W dodatku na niektórych kwiatach pojawiły się przeźroczyste plamy, zniknął żółty barwnik kwiatka i został tylko odbarwione miesjca, ( dokladnie jest to przeźroczyste),.tak jakby coś go zjadło:(
I jeszcze jeden liść zaczyna na bokach żółknąć, nie wiem czy to ze starości, czy mu u mnie źle:( czy po prostu coś go zaatakowało.
Storczyk od zakupu był podlany raz ( wczoraj -w sobote).
Czy ktoś może mi pomóc ustalic przyczyne tych plam?Zal mi tego kwiatka bo jest bardzo ładny i nie chciałabym go stracić. Boje się też ze cokolwiek to jest może zaatakować moje inne storczyki:(

Bardzo proszę o pomoc w zidentyfikowaniu przyczyny takiego stanu mojego Dendrobium.
Pozdrawiam
Alicja
Awatar użytkownika
3velyna
500p
500p
Od: 21 mar 2012, o 20:31

Re: Choroby u storczyków - pomóżcie proszę.

Post »

Alicjo, zdjęcia, zdjęcia :)
Pozdrawiam! Ewelina
Uczę się być >dobrą< fal-mamą :) Dopiero zaczynasz? Chętnie POMOGĘ !
Zapraszam do obejrzenia moich storczyków ? mini w szklarence ?
Alicja28
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Witam,
załączam zdjęcia, ale nie wiem czy mi się uda:)

na zdjęciach widać płatki z "tymi białymi miejscami".
załączam tez zdjęcie całego storczyka. Nie wiem czy coś sie uda zobaczyć, trzeba się dobrze przyglądnąć.
Oprócz tego kwiaty usuchają jak szalone :(

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Alicja28
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Hm, strasznie małe te zdjęcia wyszły:(((
Ale może uda się coś zobaczyć i podpowiedzieć. tych białych miejsc nie ma więcej i nie robi się ich również więcej.tylko kwiaty więdną. Może ma za ciemno? Albo TV mu szkodzi? stoi niedaleko telewizora,przeniosłabym go koło okna ale boje się że może zarazić inne storczyki...
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Witaj Alicjo,
Tak ,to jest Dendrobium typu phalaenopsis.
Problemowa sprawa - szybkie przekwitanie - może być efektem czasu aklimatyzacji.
Natomiast...wystąpienie plamek, zawsze trzeba jako pierwsze ! skojarzyć ze szkodnikami lub początkami infekcji /przeważnie grzybowej/.
Plamy nie są typowe;być może to początkowy obraz.
W pierwszym odruchu :
myślę,że trzeba poszukać szkodników - ! w kwiatach i na liściach używając lupy ,szczególnie w "załamkach".
Szkodniki wydzielają lepką " rosę miodową" /może odbarwiać cienkie płatki kwiatów,w późniejszej fazie może brązowieć na skutek
obecności dość szybkiej sadzaków /grzybki!
W przypadku stwierdzenia, zastosować oprysk /np.spray Provado/
Jeżeli nic nie ma, to być może jest wada nabyta :D .Mogłaś nie zauważyć przy zakupie. A bywają powody też- np.zaparzenie od celofanu,złe warunki w sklepach itp...
Co do listka- może być naturalne żółknięcie, szkodniki albo historia uprawy przed zakupem.

Zdjęcia które wklejasz na FO:
- większy rozmiar to inny kod do wstawiania z hostingu- symbol w kodzie adresowym th oznacza,ze dajesz miniaturę.
Trzeba wstawiać kod bez tej sygnatury dodatkowej.

Nie wiem czy uspokoiłam :lol: ale tylko drogą eliminacji czynnika można dojść do hipotetycznych przyczyn.

Pozdrawiam JOVANKA
Alicja28
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Witam,

Dziękuje bardzo za porady:)
Faktycznie na dwóch kwiatach pojawiła się w jednym miejscu mała czarna/brązowa plamka. Wielkości główki od szpilki, to oznaka szkodników?
Sprawdziłam za pomocą lupy liście, łodygę i kwiaty mojego storczyki i nie znalazłam za wiele nic. Albo nie za bardzo wiem czego szukać. Sprawdziłam w internecie zdjęcia wszystkich robali i nic podobnego nie zaobserwowałam. Co powinno mnie oczywiście cieszyć, ale z drugiej strony gdybym coś znalazła wiedziałabym co dolega mojemu kwiatu.A tak dalej nic:(
Jutro załączę zdjęcia liści bo na dwóch z nich znajdują się srebrne "kropki" wypukłe, wiec może to to?
Nie znalazłam "rosy miodowej" ani nic biegającego po kwiatach. Mam jednak pytanie o kwiaty, wszystkie u mojego Dendrobium błyszcza pod słonce tak jakby były obsypane "drobnym brokatem". Czy to normalne czy właśnie te "brokatowe kuleczki" to jakiś szkodnik?
I już ostatnie pytanie, może jednak dla bezpieczeństwa spryskać czymś storczyka?
kwiaty które usychały już opadły, i w ogóle już chyba popadam w paranoje bo mam wrażenie że liście mojemu storczykowi się wykręcają ( albo wcześniej nie zwróciłam uwagi na to jakie były). Storczyk w stoi raczej ciemnym miejscu i powinnam go przenieść bliżej okna gdzie reszta ale mam obawy przed tym:( Nie wiem co robić:(
Alicja28
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Witam,

Dziś po kolejnych oględzinach mojego storczyka zauważyłam w zagłębieniach kwiatów i w warżce małe " robaczki" w kwiatach, białe albo jasno żółte? trudne do zauważenia bo są naprawdę maluutkie. Trudno mi je przypisać do którychś z robali atakujących storczyki bo wszystko co znajduje w internecie dotyczy albo ziemi albo atakuje liście.Do tego są one naprawdę małe i nawet z lupą( kiepska lupa) nie jestem w stanie stwierdzić co to. Na zdjęciach w internecie wszytko wygląda inaczej i jest większe:)Nie wiem czy wełnowce czy mszyce bo chyba tylko to pasuje? Rękami tez tego nie pozbieram bo są za małe, ukryły się w kwiatach, jedynie patyczkiem do uszu może by się udało ale wątpliwą skuteczność w tym widzę, tym bardziej ze zlewają się z kolorem płatków....Niestety zdjęć nie udało mi się zrobić,nic na nich nie widać ;:174
Dodatkowo zaobserwowałam na łodydze mokre krople, czy to będzie ta " rosa miodowa"? Załączam zdjęcia.
Mam też pytanie o liście, zauważyłam brązowe punkty oraz te wypukłe srebrne/ przeźroczyste _ trudno stwierdzić:)
Chyba już mi całkiem odbija z tym storczykiem im więcej się mu przyglądam tym więcej rzeczy mi się nie podoba.:(
Czy spray Provado wystarczy na pozbycie się szkodników z kwiatów? I po jakim czasie będę mogła go ustawić z innymi/ Wiem że oprysk trzeba powtórzyć. Co mogę zrobić z liśćmi?
Bardzo proszę o poradę, pierwszy raz mam taki problem ze storczykiem. Wcześniej tylko w innym były skoczogonki ale z tym sobie poradziłam.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Alicja
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Alicjo,
macie wspólny problem z Krystyną.
zerknij tutaj......http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=57721
I takie metodę i środki jak polecałam należy zastosować.
mała uwaga:
-szkodniki są małe w rzeczywistości to 1-2 milimetry.Zdjęcia zawsze pokazują w zbliżeniu ich postać dla rozpoznania.
-storczyki wcale nie są szczególnymi kwiatami ,które są atakowane częściej niż inne kwiaty przez różne "plagi"

Powodzenia też życzę w tym boju ;:148
JOVANKA.
Alicja28
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Witaj Jovanko!
Dziękuje bardzo za porady :)
Kupiłam dziś spray Provado i od razu wzięłam się do działania. Niestety nie udało mi się zdobyć pałeczek, ponoć są wycofane ze sprzedaży... Poszukam jeszcze.
Po przygodzie z Dendrobium zaczęłam dokładniej obserwować inne storczyki i chyba niestety będę musiała jeszcze spryskać moje Oncidium i Phalenopsisy :( pojawiła się rosa i te same dziwne odbarwienia na płatkach:(

Jak pozbędę sie szkodników odezwę się jak mi poszło:)
pozdrawiam
i jeszcze raz dziękuje
Awatar użytkownika
Damiano12318
200p
200p
Od: 26 lip 2011, o 21:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Choroba storczyka

Post »

to mogą być wciorniastki. Na początku nie widoczne wysysają soki i pierwszy objaw to srebne ślady to jak u Ciebie.
Trudno je zwalczyć. Powodem jest wysoka temperatura i suche powietrze.
Ja je zwalczam manualnie i środkami dostępnymi u nas.
Poczytaj w necie jakie są w Polsce środki na te robaczki.
Pozdrawiam. Damian
Mój zielony parapet
Awatar użytkownika
3velyna
500p
500p

Post »

Damiano12318 pisze:to mogą być wciorniastki. Na początku nie widoczne wysysają soki i pierwszy objaw to srebne ślady to jak u Ciebie.
Nie wiem czy te srebrne ślady, to nie są przypadkiem pozostałości po zraszaniu twardą wodą?
Pozdrawiam! Ewelina
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Damiano....,
Obecność zgrubienia na liści nie świadczy o żerowaniu wciornastków.
Charakterystyczna dla tych szkodników srebrzystość powierzchni liścia jest oczywistym identyfikatorem.
Jednak...nie powoduje takich zaburzeń w postaci jaki mamy na zdjęciu.

Deformacja tkanki podpowierzchniowa ...może być naturalnym zaburzeniem wewnątrz- tkankowym.
Powody będą raczej nieznane...bo zgadywać....nie sposób.
Bywają "wady wrodzone, bywają zmiany fizjologiczne w wyniku błędów uprawowych itp....
Dopóki taki wyrostek nie jest źródłem rozwoju jakiegoś "brzydactwa" nic z tym nie ma potrzeby robić.
Tak więc mala_mi...nie ma powodu interwencji i stosowania metod leczenia.
Falenopsis pielęgnowany w sposób właściwy zgodnie z kulturą uprawy tego rodzaju z taką wada może
dłuuuuuuuuuuugo dobrze żyć.
Oczywiście... wszelkie niekorzystne zmiany wokół narośli zgłaszaj. Albowiem :evil: licho nie śpi
Ale tego nie życzę.

Powodzenia JOVANKA
Awatar użytkownika
Damiano12318
200p
200p
Od: 26 lip 2011, o 21:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

3velyna Wątpię ponieważ napisała że to się rozrasta

Jovanka Jak najbardziej tak jak Pani mówi może to być wada genetycznie wodzona... :oops:

mala_mi Obserwuj ten liść :D
Pozdrawiam. Damian
Mój zielony parapet
Awatar użytkownika
3velyna
500p
500p

Post »

Damiano12318 napisała, że rozrasta się ta 'gęsta kropla' a o srebrnym nalocie jako pierwszy wspomniałeś Ty :wink:
Pozdrawiam! Ewelina
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”