Storczyki Blondysi :)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Blondysiu przepiękne cymbidium, życzę powidzenia w uprawie :wink:
Mama wiedziała jakiego wybrać, kwiaty ma jeszcze w pąkach więc kilka miesięcy będzie Cię cieszył cudnym widokiem :P
I od razu składam najserdeczniejsze życzenia imieninowe, spełnienia marzeń storczykowych i nie tylko :wink:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Blondysia
200p
200p
Od: 23 paź 2008, o 18:29

Post »

Asieńko ślicznie dziękuję za życzenia ;) Co prawda to dopiero 25 listopada, ale jak już wspomniałam mama wykorzystała okazję, że obie byłyśmy "na polowaniu" ;)
życie pełne jest pasji...:) i urody:)
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Złożyłam życzenia wcześniej żeby mi potem nie umknęło ;:171
Pewnie że okazje trzeba wykorzystywać ;:183 zwłaszcza gdy chcemy jakiś konkretny prezent (czyt. storczyk ;:191 )
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Blondysia
200p
200p

Post »

;:224 ja tylko niosłam pomoc ;:224 w doborze prezentu :heja
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Witaj Blondysiu, chyba jesteśmy sąsiadkami :)
Nie wiem do którego OBI w 3-mieście jeździsz ale jeśli do gdańskiego, to we wrześniu i październiku była tam cała wielka partia przepięknych falenopsisów z wełnowcem (!!). Jeśli kupowałaś coś w tym czasie, dobrze obserwuj.
Rozmawiałam z obsługą, wiedzieli o robalach ale powiedzieli że producent twierdzi że już były spryskane i nic się nie powinno dziać. Ja w doniczkach widziałam co innego. Sama o mało nie nadziałam się na tą minę :shock: Najgorsze, że zrobili tylko promocję- wszystko po 25 zł, nawet z 2 pędami, i spokojnie patrzyli jak ludzie się na to rzucają. Ale nic dziwnego, były wyjątkowo piekne, a jak ktoś się nie zna albo nie popatrzy, jak to często bywa, to cóz, pech... :?

Masz piekną kolekcję, noi i widać że dobrze im z Tobą bo ładnie Ci się rozwijają, te pędy i inne atrakcje- super..! :)

A co do okładów, to można je robić z nasączonych letnią wodą wacików- przyklejając je od spodu liści na dobre kilka godzin każdego dnia, poprawa jest dużo szybsza niż bez nich. Tylko całośc musi stać w ciepłym miejscu, żeby mokre waciki nie zlodowaciały bo wiadomo że to już nie jest korzystne.

Trzymam kciuki za Twoje maluchy! :)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
marta c
200p
200p
Od: 7 cze 2008, o 01:37

Post »

Dzis widzialam identyczne i az mnie korcilo zeby kupic ale jakos sie powstrzymalam a raczej jego cena $50 gdzie w tamtym roku byly identyczne po $19 wiec postanowilam poczekac.Jest przepiekne alez ta twoje mama wie jak uszczesliwic corcie.Oby ci dlugo i pieknie kwitlo.
Czy te kwiaty sa zolty srodek a zielone boczne platki?taki mi sie marzy i jeszcze bordowy.
Awatar użytkownika
Blondysia
200p
200p

Post »

Witaj Agito :)
Ja jeżdżę do OBI przy Kcyńskiej. Tutaj też jest ogromny wybór storczyków, ale opieka taka że ręce opadają. Kwiatki są w dobrym stanie jedynie zaraz po dostawie. Sama widziałam jak pracownice podlewały kwiatki z węża kranówką, a potem te biedactwa stały w wodzie. Co do obniżek to są żałośnie niskie. Dzisiaj chciałam prosić o przecenę dwupędowego malucha, który w normalnej cenie kosztował 39,90. Niestety jeden pęd miał złamany zaś stan korzeni był opłakany. Po telefoniczej konsultacji obniżono mi cenę o cztery!!! złote. Ja kupiłabym go za 10.00. Zarzynają te biedne kwiatki i sprzedają po przecenie jak są już w stanie agonii :(.
Bardzo dziękuję za wyjaśnienie w temacie kompresów. Od jutra zaczynam reanimacje liści ;)
Dzięki również za miłe słowa o moim przybytku. Bardzo się staram żeby niczego im nie brakło ale na razie zbyt krótko żeby móc powiedzieć, że to moja opieka dobrze na nich wpływa :) Porozmawiamy za pół roku ;) Jeśli wszystkie przeżyją to będę wiedziała, że jest im u mnie dobrze :)
Pozdrawiam serdecznie z Gdyni !!!!
Awatar użytkownika
Blondysia
200p
200p

Post »

Marto bordowe też były :) W sumie były trzy wersje kolorystyczne. Moje są woskowo- żółte z zielonymi refleksami. Moja siostra na urodziny dostanie podobnego do mojego z różowymi akcentami (również jest już kupiony) ;) Swoją drogą moja siostra również się zaraziła ode mnie ;P:P:P Ja sama stałam tam i patrzyłam jak osioł na malowane wrota. Nie wiedziałam, którego wybrać ale jasny najbardziej ujął mnie za serduszko :) Później tylko wybrałyśmy egzemplarz, który jak myślę wyglądał najzdrowiej i miał najwięcej PSB. Mojej siostry jest jeszcze ładniejszy, ale ja preferowałam tę wersję kolorystyczną ;)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie u nas w Gdańsku też coś przecen nie widać (pewnie to samo szefostwo), jedyna jaką widziałam to te niedobitki z wełnowcem- resztki wyprzedawali jeszcze 2 tygodnie temu po 19.99! A stan roślin już był agonalny, porośnięte pleśnia, połamane itd. Teraz się boję wejść do obi bo kto wie czy się ten wełnowiec tam na dobre nie zadomowił... :? Ale wyplata wpłynęła, plany zakupowe na weekend są ambitne ;:32 więc chyba zaryzykuję, mam nadzieję że już jakaś nowa dostawa sie trafi, bo w obi jednak zawsze największy wybór...

Dobrej nocki, idę śnić phalaenopsis'owe wariacje..! :)
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
Blondysia
200p
200p

Post »

Agito jeśli to nie będzie stanowiło problemu, to może jednak odpuść sobie OBI w Gdańsku i pojedź do Gdyni. Jeśli masz zapłacić za kwiatka 30 bądź 40 złotych to w Gdyni za te pieniążki dostaniesz ładne okazy i bez wełnowca :) Wczoraj obejrzałam Cymbidium. Na szczęście ;:214 ;:214 ;:214 ;:214 ;:214 nie widać, a w razie musu to je ;:163 ;:163 ;:163
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pomyślę, może pojadę do Leroy M. bo obi to się w ogóle obawiam, raczej mają od tego samego producenta w tak bliskiej odległości. Babka, z którą wtedy rozmawiałam mówiła że z innych marketów też już zglaszali ten problem, z jakich- nie wiem. Ja wtedy widziałam wełnowca jeszcze w Praktikerze w Gdańsku- jeździłam strasznie zdesperowana po wszystkich możliwych sklepach i w końcu wzięłam coś z castoramy, choć tam mniejszy wybór ale przynajmniej bez wełnowca ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
x-k-a
200p
200p
Od: 11 wrz 2008, o 16:07

Post »

Ależ piękne to Cymbidium ;:152 ;:152 ;:152 Oby kwitło długo i cieszyło nas zdjęciami które często będziesz wstawiać ;:183 ;:183
Z patyczkami plastikowymi, pomysł świetny :)
Orchideomaniak
500p
500p
Od: 19 sie 2008, o 21:59

Post »

Blondysiu dopiero teraz zauważyłem to cymbidium jest cudowne
Awatar użytkownika
Blondysia
200p
200p

Post »

Dzięki za miłe słowa :)
Właśnie wróciłam do domku i zauważyłam, że Cymbidium otworzyło wszystkie pąki. Nie wiem czy to wina przenosin ze sklepu? Grunt, że żaden nie odpadł :) Jutro umieszczę zdjęcia.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Blondysiu, czekam z niecierpliwością :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”