Nowy ogród Jacka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzięki Jacku!
A wiesz kupiłam swojemu kruszczykowi trójsklepkę do towarzystwa - do obejrzenia u mnie.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

tu.ja pisze:Dzięki Jacku!
A wiesz kupiłam swojemu kruszczykowi trójsklepkę do towarzystwa - do obejrzenia u mnie.
Witaj Izuniu! Trójsklepka jest prześliczną rośliną i dobrze, że ją nabyłaś. Właśnie zakwitła po raz pierwszy u moich rodziców i nie mogłem oderwać od niej oczu. Moją prawie zmarnowałem, ale udało mi się ją odratować i wypuszcza pęd. Uważa się, że potrzebuje kwaśnej gleby ale moja znajoma, od której ją mam, mówi że niekoniecznie. Ważniejsze jest, by miała dosyć wilgoci i nieco cienia.
A ja ciągle ręce i nogi mam unurzane w ziemi. Roboty ziemne mało efektowne więc wklejam kilka zdjęć pod hasłem "małe jest piękne:

Obrazek
szczawiki zawsze piękne a skąpane w deszczu wyglądaja jak parasolki
Obrazek
szałwia okręgowa kwitnie po raz drugi; zawciągowi tez dobrze pomimo cienia. To odmiana biała, której wcześniej nie miałem
Obrazek
horminum wygląda jak rozdeptane, ale ono tak ma; dobrze jej między kaflami
Obrazek
aralia taka mała nie jest, ale podobają mi się jej nowe przyrosty
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Jacku! Ależ Ty galopujesz z pracami!
Postępy masz naprawde niesamowite!
Jestem pełna podziwu. :)

Pozdrawiam
Basia.
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Basiu!
Rozkręciłem się troszkę, ale to perspektywa końca lata mnie tak rozbujała. Chcę zrobić jak najwięcej. Nawet nie mam czasu pstrykać zdjęć.
Wczoraj na szybko zacząłem budować skalniak, by posadzić to, co już mam. Zwłaszcza szarotka i głodek miały już dość doniczkowej uwięzi i marniały w oczach. Zrobiłem więc odnóżkę dużego skalniaka, który powstanie w przyszłym roku.
Poza tym przygotowuję miejsce pod irysy, trawy ozdobne i juki. Cały czas dopracowuję tę wielką rabatę, bo jak już zacznę sadzić, to nie będę mógł tak łatwo przerzucać i "wygładzać" ziemi. Posadzone piwonie są trochę za wysoko i teraz muszę im nadsypywać ziemi.

A oto kilka zdjęć dla Ani-Raczka. Niestety nie zrobiłem zbyt ładnych portretów moich kann, ale może coś z tego wyłuskasz. Zaznaczam, że to stary ogród - nowemu daleko do takiej zieleni.

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Witaj Jacku ! Gratuluję zmian , które zachodzą w Twoim ogrodzie. Widać ,że w jego tworzenie wkładasz czas , pracę i serce.:)
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
KDanuta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 10:57

Post »

Jacku piękny ten Twój stary ogród

Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Polecam Ci Jacku na skalniaka cebulicę syberyjską. Sadzi się ją na jesieni, kwitnie w kwietniu, potem zanika i na jej miejsce mozna wsiać coś jednorocznego (np. smagliczkę nadmorską - pięknie pachnie i kwitnie do samych mrozów).
Cebulica ma przepiekne kolory i świetnie sie prezentuje wśród kamieni :)
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

O! wyobrażam sobie, jak to dobrze mieć pomocnika! ;:333

Hihi... ja zawsze uważam, że małe jest piękne (pewnie dlatego, że mój wzrost też nienajwiększy :lol: ).

No znam ten pośpiech, znam ... Ostatnio też tylko w przelocie robię zdjęcia.
aha! uprzejmie donoszę, że za każdym razem przyjeżdżam do domu równo poparzona przez pokrzywy.
Pocieszam się tylko, że zdrowsza umrę i że glebę w paru miejscach mam dobrą. :lol:

Ciekawa jestem, co i jak będziesz sadził na swojej rabacie.
Oczywiście proszę potem o dokładny opis.

Widać, że ten stary ogród ma już trochę lat.
Ale - mam nadzieję Jacku - że i my doczekamy się takiego! ;:333
Pozdrawiam serdecznie
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Jacku.Bardzo fajnie tu u ciebie.Podoba mi się pomysł z konarami na rabatce.
Chyba tez sie na niego skuszę :wink: .Mam grube konary z czereśni,jeden z nich paliłam wczoraj drugi raz ale i tak został.Będę do ciebie zaglądać :D .
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Kontakt:

Post »

My też się staramy zrobić ile się da przed zimą bo przecież wiadomo, że efekt będzie już widać wiosną. A co do chwastów to tu u nas rzeczywiście bez chemii ani rusz w tym stanie, ale im więcej roślin na rabatkach tym mniej chwastów.
Miłej pracy Jacku.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37

Post »

Witaj Jacku, uroczo wygląda ogród Twoich Rodziców. Piękny sadziec na drugim zdjęciu, tak zalotnie wychyla się zza kadru...
Roślinki do Ciebie już prawie wszystkie posadzone. Tylko hosty czekają, bo muszę dokończyć wykopywanie podagrycznika z trzeciego hostowiska :lol: :lol:

Pozdrawiam. Ania
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Ewelinko! Widzę, że już wróciłaś z wakacji? Moje były pracowite ale udane, bo praca w ogródku daje mi wiele radości. W ostatnich dniach miałem pomoc Mamy i odważę się pokazać większy kawałek ogrodu, z którego pozbyliśmy się chwastów.

Tak Danusiu, uwielbiam ten swój stary ogród, którym zajmowałem się przez ostatnie 10 lat. A i wcześniej uprawiali go rodzice, tyle że ja wprowadziłem trochę zmian i nowych roślin. No a teraz to dla mnie matecznik, z którego pozyskuję sadzonki do nowego ogrodu. Dzięki, że wpadłaś do mnie :)

Basiu, poszukam cebulicy w sklepie. Jak dotąd znałem tylko cebulicę o błękitnych kwiatach. To chyba inny rodzaj :?:

Cześć Jadziu! Ja marzę o ogrodzie co najmniej tak ładnym jak ten stary :!: No a z pokrzywami mamy podobny problem :) Ale gorsze sa mrówki, które mnie obłażą, gdy pielę. Ciekawe czy sie wyniosą, jak pozbędę sie chwastów :?: Dziś wklejam pierwszą serię zdjęć nowej rabaty. Co do nasadzeń, to mam zarys dosyć ogólny i nie mam czasu tak wszystkiego dokładnie rozplanować - potem najwyżej będę zmieniał. Na razie rośliny rozmieszczam według wzrostu i zapotrzebowania na światło.
Bardzo lubię szczegóły, dlatego "małe jest piękne" to dla mnie święte słowa. Ale jednocześnie lubię też duże rośliny i już hoduję barszcz do wysadzenia i wyeksponowania.

Witaj Agnieszka72! Chyba jesteś u mnie pierwszy raz? Bardzo się cieszę :!: Konary są bardzo piękne więc jeśli tylko nie musisz ciąć i inaczej ich spożytkować - znajdź jakieś odpowiednie miejsce dla nich w ogrodzie. Konary są ładnym tłem, obwódką itp. Zapraszam częściej :!: :)

Powodzenia Ewo-Kocico w walce z chwastami :!: Ja teraz staram się nie dopuścić do ponownego zachwaszczenia, bo pełno nasion kiełkuje teraz na oczyszczonych rabatach.

Droga Aniu-Zanno! Wiem, że kwiaty, które Ci przywiozłem są w dobrych rękach, a o hosty to na pewno zadbasz bardziej niż ja, bo się dobrze na nich znasz. Twoje rośliny też wędrują stopniowo na rabaty. Pięknie wyglądają przywrotniki. No i obmyślam ładny zakątek dla traw. A przedszkole ostrogowców coraz dorodniejsze :) Ten sadziec u rodziców każdemu się podoba. Co roku jest większy, choć wypuszcza tylko jeden pęd. Ale za to bardzo okazały! Jeszcze raz dziękuję!
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I jeszcze kilka zdjęć z moich ostatnich poczynań. Skalniaczek na razie malutki, ale to dopiero początek tego, co planuję. Mieści się on w środku tej dużej rabaty, którą tu prezentuję

Obrazek
na końcu tej rabaty zaczyna się następna mniejsza wzdłuż płotu, na której posadzę dalie

Obrazek
na pierwszym planie skrawek ogródka ziołowego, a w tle rabata półcienista, która wydaje się być teraz niewielka w porównaniu z tą nową

Obrazek
posadziłem pierwsze irysy, a piwoniom muszę podsypywać ziemi, bo posadziłem je trochę za wysoko :(

Obrazek
dwa granitowe kamienie to "zapora", za którą powstanie skalniak właściwy
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Dzięki Jacku! Przesyłka dotarła. Jeszcze dziś rośliny pójdą do gruntu.
Ps. Kawał dobrej roboty z tymi rabatkami. Z pomocnikiem całkiem inaczej się pracuje - prawda? W czwartek przyjeżdża moja Mama, więc i ja będę miała przez jakiś czas pomocnika. Może uda mi się troszkę podgonić robotę i trzymać terminów sadzenia cebul...
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cieszę się, że rośliny dotarły. Pamiętaj, że irys żółty (takie bardziej zielone liście) jest dużo większy od bródkowych. I w ogóle teoretycznie jest to roślina bagienna, ale świetnie radzi sobie w normalnych warunkach dla tradycyjnych irysów.
Roboty rzeczywiście było dużo i mam wrażenie, że najcięższa praca za mną.
Ja też teraz sadzę cebule. Dziś kupiłem cebulicę dzwonkowatą. Nigdy jej nie miałem a poleciła mi ją Beata na forum. Jeszcze w domu podzielę czosnki.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”