Nowy ogród Jacka
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Izuniu! Trójsklepka jest prześliczną rośliną i dobrze, że ją nabyłaś. Właśnie zakwitła po raz pierwszy u moich rodziców i nie mogłem oderwać od niej oczu. Moją prawie zmarnowałem, ale udało mi się ją odratować i wypuszcza pęd. Uważa się, że potrzebuje kwaśnej gleby ale moja znajoma, od której ją mam, mówi że niekoniecznie. Ważniejsze jest, by miała dosyć wilgoci i nieco cienia.tu.ja pisze:Dzięki Jacku!
A wiesz kupiłam swojemu kruszczykowi trójsklepkę do towarzystwa - do obejrzenia u mnie.
A ja ciągle ręce i nogi mam unurzane w ziemi. Roboty ziemne mało efektowne więc wklejam kilka zdjęć pod hasłem "małe jest piękne:

szczawiki zawsze piękne a skąpane w deszczu wyglądaja jak parasolki

szałwia okręgowa kwitnie po raz drugi; zawciągowi tez dobrze pomimo cienia. To odmiana biała, której wcześniej nie miałem

horminum wygląda jak rozdeptane, ale ono tak ma; dobrze jej między kaflami

aralia taka mała nie jest, ale podobają mi się jej nowe przyrosty
- apus
- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jacku! Ależ Ty galopujesz z pracami!
Postępy masz naprawde niesamowite!
Jestem pełna podziwu.
Pozdrawiam
Basia.
Postępy masz naprawde niesamowite!
Jestem pełna podziwu.

Pozdrawiam
Basia.
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
- JacekP
Witaj Basiu!
Rozkręciłem się troszkę, ale to perspektywa końca lata mnie tak rozbujała. Chcę zrobić jak najwięcej. Nawet nie mam czasu pstrykać zdjęć.
Wczoraj na szybko zacząłem budować skalniak, by posadzić to, co już mam. Zwłaszcza szarotka i głodek miały już dość doniczkowej uwięzi i marniały w oczach. Zrobiłem więc odnóżkę dużego skalniaka, który powstanie w przyszłym roku.
Poza tym przygotowuję miejsce pod irysy, trawy ozdobne i juki. Cały czas dopracowuję tę wielką rabatę, bo jak już zacznę sadzić, to nie będę mógł tak łatwo przerzucać i "wygładzać" ziemi. Posadzone piwonie są trochę za wysoko i teraz muszę im nadsypywać ziemi.
A oto kilka zdjęć dla Ani-Raczka. Niestety nie zrobiłem zbyt ładnych portretów moich kann, ale może coś z tego wyłuskasz. Zaznaczam, że to stary ogród - nowemu daleko do takiej zieleni.

Rozkręciłem się troszkę, ale to perspektywa końca lata mnie tak rozbujała. Chcę zrobić jak najwięcej. Nawet nie mam czasu pstrykać zdjęć.
Wczoraj na szybko zacząłem budować skalniak, by posadzić to, co już mam. Zwłaszcza szarotka i głodek miały już dość doniczkowej uwięzi i marniały w oczach. Zrobiłem więc odnóżkę dużego skalniaka, który powstanie w przyszłym roku.
Poza tym przygotowuję miejsce pod irysy, trawy ozdobne i juki. Cały czas dopracowuję tę wielką rabatę, bo jak już zacznę sadzić, to nie będę mógł tak łatwo przerzucać i "wygładzać" ziemi. Posadzone piwonie są trochę za wysoko i teraz muszę im nadsypywać ziemi.
A oto kilka zdjęć dla Ani-Raczka. Niestety nie zrobiłem zbyt ładnych portretów moich kann, ale może coś z tego wyłuskasz. Zaznaczam, że to stary ogród - nowemu daleko do takiej zieleni.

- apus
- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Polecam Ci Jacku na skalniaka cebulicę syberyjską. Sadzi się ją na jesieni, kwitnie w kwietniu, potem zanika i na jej miejsce mozna wsiać coś jednorocznego (np. smagliczkę nadmorską - pięknie pachnie i kwitnie do samych mrozów).
Cebulica ma przepiekne kolory i świetnie sie prezentuje wśród kamieni
Cebulica ma przepiekne kolory i świetnie sie prezentuje wśród kamieni

Pozdrawiam, Basia.
- Wisienka
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 lis 2006, o 11:45
O! wyobrażam sobie, jak to dobrze mieć pomocnika!
Hihi... ja zawsze uważam, że małe jest piękne (pewnie dlatego, że mój wzrost też nienajwiększy
).
No znam ten pośpiech, znam ... Ostatnio też tylko w przelocie robię zdjęcia.
aha! uprzejmie donoszę, że za każdym razem przyjeżdżam do domu równo poparzona przez pokrzywy.
Pocieszam się tylko, że zdrowsza umrę i że glebę w paru miejscach mam dobrą.
Ciekawa jestem, co i jak będziesz sadził na swojej rabacie.
Oczywiście proszę potem o dokładny opis.
Widać, że ten stary ogród ma już trochę lat.
Ale - mam nadzieję Jacku - że i my doczekamy się takiego!

Hihi... ja zawsze uważam, że małe jest piękne (pewnie dlatego, że mój wzrost też nienajwiększy

No znam ten pośpiech, znam ... Ostatnio też tylko w przelocie robię zdjęcia.
aha! uprzejmie donoszę, że za każdym razem przyjeżdżam do domu równo poparzona przez pokrzywy.
Pocieszam się tylko, że zdrowsza umrę i że glebę w paru miejscach mam dobrą.

Ciekawa jestem, co i jak będziesz sadził na swojej rabacie.
Oczywiście proszę potem o dokładny opis.
Widać, że ten stary ogród ma już trochę lat.
Ale - mam nadzieję Jacku - że i my doczekamy się takiego!

Pozdrawiam serdecznie
- agnieszka72
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 22 lip 2008, o 20:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- kocica
- Od: 22 wrz 2007, o 16:42
- Kontakt:
My też się staramy zrobić ile się da przed zimą bo przecież wiadomo, że efekt będzie już widać wiosną. A co do chwastów to tu u nas rzeczywiście bez chemii ani rusz w tym stanie, ale im więcej roślin na rabatkach tym mniej chwastów.
Miłej pracy Jacku.
Miłej pracy Jacku.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
- JacekP
Witaj Ewelinko! Widzę, że już wróciłaś z wakacji? Moje były pracowite ale udane, bo praca w ogródku daje mi wiele radości. W ostatnich dniach miałem pomoc Mamy i odważę się pokazać większy kawałek ogrodu, z którego pozbyliśmy się chwastów.
Tak Danusiu, uwielbiam ten swój stary ogród, którym zajmowałem się przez ostatnie 10 lat. A i wcześniej uprawiali go rodzice, tyle że ja wprowadziłem trochę zmian i nowych roślin. No a teraz to dla mnie matecznik, z którego pozyskuję sadzonki do nowego ogrodu. Dzięki, że wpadłaś do mnie
Basiu, poszukam cebulicy w sklepie. Jak dotąd znałem tylko cebulicę o błękitnych kwiatach. To chyba inny rodzaj
Cześć Jadziu! Ja marzę o ogrodzie co najmniej tak ładnym jak ten stary
No a z pokrzywami mamy podobny problem
Ale gorsze sa mrówki, które mnie obłażą, gdy pielę. Ciekawe czy sie wyniosą, jak pozbędę sie chwastów
Dziś wklejam pierwszą serię zdjęć nowej rabaty. Co do nasadzeń, to mam zarys dosyć ogólny i nie mam czasu tak wszystkiego dokładnie rozplanować - potem najwyżej będę zmieniał. Na razie rośliny rozmieszczam według wzrostu i zapotrzebowania na światło.
Bardzo lubię szczegóły, dlatego "małe jest piękne" to dla mnie święte słowa. Ale jednocześnie lubię też duże rośliny i już hoduję barszcz do wysadzenia i wyeksponowania.
Witaj Agnieszka72! Chyba jesteś u mnie pierwszy raz? Bardzo się cieszę
Konary są bardzo piękne więc jeśli tylko nie musisz ciąć i inaczej ich spożytkować - znajdź jakieś odpowiednie miejsce dla nich w ogrodzie. Konary są ładnym tłem, obwódką itp. Zapraszam częściej
Powodzenia Ewo-Kocico w walce z chwastami
Ja teraz staram się nie dopuścić do ponownego zachwaszczenia, bo pełno nasion kiełkuje teraz na oczyszczonych rabatach.
Droga Aniu-Zanno! Wiem, że kwiaty, które Ci przywiozłem są w dobrych rękach, a o hosty to na pewno zadbasz bardziej niż ja, bo się dobrze na nich znasz. Twoje rośliny też wędrują stopniowo na rabaty. Pięknie wyglądają przywrotniki. No i obmyślam ładny zakątek dla traw. A przedszkole ostrogowców coraz dorodniejsze
Ten sadziec u rodziców każdemu się podoba. Co roku jest większy, choć wypuszcza tylko jeden pęd. Ale za to bardzo okazały! Jeszcze raz dziękuję!
Tak Danusiu, uwielbiam ten swój stary ogród, którym zajmowałem się przez ostatnie 10 lat. A i wcześniej uprawiali go rodzice, tyle że ja wprowadziłem trochę zmian i nowych roślin. No a teraz to dla mnie matecznik, z którego pozyskuję sadzonki do nowego ogrodu. Dzięki, że wpadłaś do mnie

Basiu, poszukam cebulicy w sklepie. Jak dotąd znałem tylko cebulicę o błękitnych kwiatach. To chyba inny rodzaj

Cześć Jadziu! Ja marzę o ogrodzie co najmniej tak ładnym jak ten stary

Bardzo lubię szczegóły, dlatego "małe jest piękne" to dla mnie święte słowa. Ale jednocześnie lubię też duże rośliny i już hoduję barszcz do wysadzenia i wyeksponowania.
Witaj Agnieszka72! Chyba jesteś u mnie pierwszy raz? Bardzo się cieszę

Powodzenia Ewo-Kocico w walce z chwastami

Droga Aniu-Zanno! Wiem, że kwiaty, które Ci przywiozłem są w dobrych rękach, a o hosty to na pewno zadbasz bardziej niż ja, bo się dobrze na nich znasz. Twoje rośliny też wędrują stopniowo na rabaty. Pięknie wyglądają przywrotniki. No i obmyślam ładny zakątek dla traw. A przedszkole ostrogowców coraz dorodniejsze

- JacekP
I jeszcze kilka zdjęć z moich ostatnich poczynań. Skalniaczek na razie malutki, ale to dopiero początek tego, co planuję. Mieści się on w środku tej dużej rabaty, którą tu prezentuję
na końcu tej rabaty zaczyna się następna mniejsza wzdłuż płotu, na której posadzę dalie
na pierwszym planie skrawek ogródka ziołowego, a w tle rabata półcienista, która wydaje się być teraz niewielka w porównaniu z tą nową
posadziłem pierwsze irysy, a piwoniom muszę podsypywać ziemi, bo posadziłem je trochę za wysoko

dwa granitowe kamienie to "zapora", za którą powstanie skalniak właściwy

na końcu tej rabaty zaczyna się następna mniejsza wzdłuż płotu, na której posadzę dalie

na pierwszym planie skrawek ogródka ziołowego, a w tle rabata półcienista, która wydaje się być teraz niewielka w porównaniu z tą nową

posadziłem pierwsze irysy, a piwoniom muszę podsypywać ziemi, bo posadziłem je trochę za wysoko

dwa granitowe kamienie to "zapora", za którą powstanie skalniak właściwy
- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
Dzięki Jacku! Przesyłka dotarła. Jeszcze dziś rośliny pójdą do gruntu.
Ps. Kawał dobrej roboty z tymi rabatkami. Z pomocnikiem całkiem inaczej się pracuje - prawda? W czwartek przyjeżdża moja Mama, więc i ja będę miała przez jakiś czas pomocnika. Może uda mi się troszkę podgonić robotę i trzymać terminów sadzenia cebul...
Ps. Kawał dobrej roboty z tymi rabatkami. Z pomocnikiem całkiem inaczej się pracuje - prawda? W czwartek przyjeżdża moja Mama, więc i ja będę miała przez jakiś czas pomocnika. Może uda mi się troszkę podgonić robotę i trzymać terminów sadzenia cebul...
- JacekP
Cieszę się, że rośliny dotarły. Pamiętaj, że irys żółty (takie bardziej zielone liście) jest dużo większy od bródkowych. I w ogóle teoretycznie jest to roślina bagienna, ale świetnie radzi sobie w normalnych warunkach dla tradycyjnych irysów.
Roboty rzeczywiście było dużo i mam wrażenie, że najcięższa praca za mną.
Ja też teraz sadzę cebule. Dziś kupiłem cebulicę dzwonkowatą. Nigdy jej nie miałem a poleciła mi ją Beata na forum. Jeszcze w domu podzielę czosnki.
Roboty rzeczywiście było dużo i mam wrażenie, że najcięższa praca za mną.
Ja też teraz sadzę cebule. Dziś kupiłem cebulicę dzwonkowatą. Nigdy jej nie miałem a poleciła mi ją Beata na forum. Jeszcze w domu podzielę czosnki.