Moje skarby

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Staram się. Jednego bidulka kupionego z przeceny ratowałam od jesieni. Udało się. Dziś już rośnie w normalnej doniczce, w podłożu. Mam nadzieję, że i z tymi sobie poradze. Szkoda mi tego z kwiatami, bo ma 2 pędy kwiatowe. Na jednym 8, a na drugim 6 kwiatów i wygląda, jak by je miał zamiar przedłużać. Takie biedne wyglądają, takie klapnięte. :-(
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

piękne ma kwiaty, ale pędy chyba będziesz musiała ściąć, by roślina nie traciła na nie soków... może się wtedy szybciej zabierze... wiem , że na pewno będzie ci szkoda, ale nawet nie wiadomo, czy kwiaty się podniosą. mi też by było szkoda, ale dobro rośliny jest najważniejsze. jak przeżyje, na pewno ci kiedyś za kwitnie.
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dusia, masz rację. Już ścięłam, przekonałaś mnie. Gdy go czyściłam z tych zgniłków wiedziałam, że powinnam to zrobić, ale strasznie było mi żal. Twój post mnie upewnił, że nie ma innego wyjścia. Kwiaty poszły do wazonu z przegotowaną wodą. Może odżyją? Są takie ładne i oryginalne.
aha, właśnie przed chwilą sąsiadka powiedziała mi, że ten drugi jest biały z bordową warżką! Boszszsz, moje marzenie! Musze go uratować!
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

to piękne storczyki ci się trafiły, oby ci jeszcze kiedyś zakwitły! taki biały w kropki jak ten któremu ściełaś łodygi bardzo mi się marzy, ale nie umiem takiego spotkać :/
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Wando, trzymam kciuki za te bidulki, dobrze że trafiły do Ciebie a nie na śmietnik to mają sporo szans na przeżycie :wink:
A ten drugi wygląda bardzo znajomo :lol: , brat bliźniak mojego seledynowego długodystansowca :lol:
Może obetnij pęd tak jak Dziewczyny radzą, i wstaw do wazonu, może kwiaty jeszcze się podniosą :roll:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2007, o 15:26

Post »

Wandziu trzymam kciuki a to Twoje marzenieObrazek
pozdr Dorota
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochane dziewczynki, bardzo dziękuje za wsparcie. Przy taki wsparciu na pewno się uda!!!!
MUSI SIĘ UDAĆ!!!! :-)
Awatar użytkownika
Adiana
200p
200p
Od: 28 lip 2008, o 12:45

Post »

Dobrze, że sąsiadka zawołała Cię a nie od razu je wyrzuciła (sic!)

Powiedz mi, co zrobisz z nimi ? Jaka kuracja po tym oczyszczeniu ? Słyszałam, że niektórzy wstawiają

w keramzyt aby puściły nowe korzonki :roll:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ten, któremu zostało trochę korzeni pójdzie dziś w normalne podłoże. Pędy kwiatowe mu wycięłam i wstawiłam do wody, ale większość dalej jest klapnięta. Natomiast bidulek z jednym maleńkim korzonkiem i praktycznie jednym zdrowym liściem rano został umieszczony w keramzycie. Teraz pozostaje mi cierpliwie czekać.
Awatar użytkownika
Adiana
200p
200p

Post »

Dziękuję za odpowiedź. Zastosowałam metodę odmładzania na dwóch sztukach u mnie,

jedna dawno temu - postępowałam intuicyjnie i jak się okazało - tak jak oni tam w tym

artykule a po tym jak mi podałaś link, to tak samo z drugim - korzeni było znacznie więcej

niż u tych Twoich biedaków...więc wsadziłam w podłoże od razu. Dziękuję raz jeszcze :wink:
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miło mi, że się na coś przydałam :-)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Adiana pisze:Dobrze, że sąsiadka zawołała Cię a nie od razu je wyrzuciła (sic!)

Powiedz mi, co zrobisz z nimi ? Jaka kuracja po tym oczyszczeniu ? Słyszałam, że niektórzy wstawiają

w keramzyt aby puściły nowe korzonki
:roll:
tak, można wstawiać w keramzyt. ja tak raz zrobiłam. Phalaenopsis (to był ever spring) miał marne korzenie, wsadziłam go w keramzyt i puścił kilkanaście nowych. bardzo szybko się pojawiły. puścił też łodyżkę kwiatową. niestety przez moją niewiedzę i głupotę (nie wiedząc, jak widno potrafi być w szklarni, ustawiłam go na środku, w pełnym słońcu, które mu oparzyło stożek wzrostu, liść sercowy i łodyżkę, a w końcu usechł)
Awatar użytkownika
Adiana
200p
200p

Post »

Oj przykra strata. Ten keramzyt ma być tylko wilgotny czy zalany wodą ?
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Adiana pisze:Oj przykra strata. Ten keramzyt ma być tylko wilgotny czy zalany wodą ?
przy uprawie storczyka w keramzycie na podstawce zawsze powinna być woda, ale lej ją do podstawki, a nie od góry, żeby korzenie nie były cały czas mokre. jak jest woda na dnie doniczki/na podstawce, ona "wyciąga" korzenie i pojawiają się nowe, albo odrosty ze starych. kiedy korzeni jest wystarczająco dużo, można przenieść do zwykłego podłoża, niestety u mojego nie doczekałam się tego momentu, bo go poparzyło i usechł... a miał się bardzo dobrze, łodyżkę kwiatową już miał sporą... ale nie wiedziałam, że słońce jest w szklarni tak silne, ale po tym jak mi poparzyło storczyki mój T. powiesił pod sufitem parasol słoneczny ;)
Awatar użytkownika
Adiana
200p
200p

Post »

Dzięki, teraz już rozumiem ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”