Moje skarby
- Wanda
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 mar 2008, o 11:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Staram się. Jednego bidulka kupionego z przeceny ratowałam od jesieni. Udało się. Dziś już rośnie w normalnej doniczce, w podłożu. Mam nadzieję, że i z tymi sobie poradze. Szkoda mi tego z kwiatami, bo ma 2 pędy kwiatowe. Na jednym 8, a na drugim 6 kwiatów i wygląda, jak by je miał zamiar przedłużać. Takie biedne wyglądają, takie klapnięte. 

- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
piękne ma kwiaty, ale pędy chyba będziesz musiała ściąć, by roślina nie traciła na nie soków... może się wtedy szybciej zabierze... wiem , że na pewno będzie ci szkoda, ale nawet nie wiadomo, czy kwiaty się podniosą. mi też by było szkoda, ale dobro rośliny jest najważniejsze. jak przeżyje, na pewno ci kiedyś za kwitnie.
- Wanda
Dusia, masz rację. Już ścięłam, przekonałaś mnie. Gdy go czyściłam z tych zgniłków wiedziałam, że powinnam to zrobić, ale strasznie było mi żal. Twój post mnie upewnił, że nie ma innego wyjścia. Kwiaty poszły do wazonu z przegotowaną wodą. Może odżyją? Są takie ładne i oryginalne.
aha, właśnie przed chwilą sąsiadka powiedziała mi, że ten drugi jest biały z bordową warżką! Boszszsz, moje marzenie! Musze go uratować!
aha, właśnie przed chwilą sąsiadka powiedziała mi, że ten drugi jest biały z bordową warżką! Boszszsz, moje marzenie! Musze go uratować!
- Storczykowa
- Jeanne
- 1000p
- Od: 21 gru 2007, o 16:08
Wando, trzymam kciuki za te bidulki, dobrze że trafiły do Ciebie a nie na śmietnik to mają sporo szans na przeżycie
A ten drugi wygląda bardzo znajomo
, brat bliźniak mojego seledynowego długodystansowca
Może obetnij pęd tak jak Dziewczyny radzą, i wstaw do wazonu, może kwiaty jeszcze się podniosą

A ten drugi wygląda bardzo znajomo

Może obetnij pęd tak jak Dziewczyny radzą, i wstaw do wazonu, może kwiaty jeszcze się podniosą

Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
- Wanda
Ten, któremu zostało trochę korzeni pójdzie dziś w normalne podłoże. Pędy kwiatowe mu wycięłam i wstawiłam do wody, ale większość dalej jest klapnięta. Natomiast bidulek z jednym maleńkim korzonkiem i praktycznie jednym zdrowym liściem rano został umieszczony w keramzycie. Teraz pozostaje mi cierpliwie czekać.
Dziękuję za odpowiedź. Zastosowałam metodę odmładzania na dwóch sztukach u mnie,
jedna dawno temu - postępowałam intuicyjnie i jak się okazało - tak jak oni tam w tym
artykule a po tym jak mi podałaś link, to tak samo z drugim - korzeni było znacznie więcej
niż u tych Twoich biedaków...więc wsadziłam w podłoże od razu. Dziękuję raz jeszcze
jedna dawno temu - postępowałam intuicyjnie i jak się okazało - tak jak oni tam w tym
artykule a po tym jak mi podałaś link, to tak samo z drugim - korzeni było znacznie więcej
niż u tych Twoich biedaków...więc wsadziłam w podłoże od razu. Dziękuję raz jeszcze

- Storczykowa
tak, można wstawiać w keramzyt. ja tak raz zrobiłam. Phalaenopsis (to był ever spring) miał marne korzenie, wsadziłam go w keramzyt i puścił kilkanaście nowych. bardzo szybko się pojawiły. puścił też łodyżkę kwiatową. niestety przez moją niewiedzę i głupotę (nie wiedząc, jak widno potrafi być w szklarni, ustawiłam go na środku, w pełnym słońcu, które mu oparzyło stożek wzrostu, liść sercowy i łodyżkę, a w końcu usechł)Adiana pisze:Dobrze, że sąsiadka zawołała Cię a nie od razu je wyrzuciła (sic!)
Powiedz mi, co zrobisz z nimi ? Jaka kuracja po tym oczyszczeniu ? Słyszałam, że niektórzy wstawiają
w keramzyt aby puściły nowe korzonki
- Storczykowa
przy uprawie storczyka w keramzycie na podstawce zawsze powinna być woda, ale lej ją do podstawki, a nie od góry, żeby korzenie nie były cały czas mokre. jak jest woda na dnie doniczki/na podstawce, ona "wyciąga" korzenie i pojawiają się nowe, albo odrosty ze starych. kiedy korzeni jest wystarczająco dużo, można przenieść do zwykłego podłoża, niestety u mojego nie doczekałam się tego momentu, bo go poparzyło i usechł... a miał się bardzo dobrze, łodyżkę kwiatową już miał sporą... ale nie wiedziałam, że słońce jest w szklarni tak silne, ale po tym jak mi poparzyło storczyki mój T. powiesił pod sufitem parasol słoneczny ;)Adiana pisze:Oj przykra strata. Ten keramzyt ma być tylko wilgotny czy zalany wodą ?