Kamelie i inne
Ona wygląda jakby była bardzo wiekowa i za chwilę miała zakończyć żywot; nie chodzi już nawet o to, że jest wybitnie nieestetyczna, ale odrosty, które się pojawiły raczej nie przeżyją, bo są za małe (ok.2-2,5cm) żeby przetrwać same; korzenie starych roślin są ususzone, podobnie jak dół rośliny - raczej nie wypuszczą nowych, a wtedy i te odrosty padną....
- effa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 wrz 2007, o 22:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Ja na Twoim miejscu Agnieszko złożyłabym reklamację, bo 60zł to nie jest mały koszt, a to co dostałaś to już na pewno nie jest warte tej ceny. Ktoś zbija niezłą kasę oszukując przy tym ludzi. Widzę, że doszłaś już do jakiegoś porozumienia ze sprzedawczynią, ale wiem, że jeśli użytkownik nie będzie chciał przyjąć tego z powrotem, to wtedy zgłasza się sprawę do A i jeśli nie tego nie załatwią to wtedy zwracają ci kasę, już nie pamiętam jak jest w regulaminie ale jest jakaś określona kwota do której mogą zwrócić kasę. Bo w tym momencie zostałaś oszukana, skoro zdjęcia pokazywały roślinę zdrową.
Aniu, serdeczne dzięki za informacje.
Ewuniu, zdjęcia nie pokazywały sadzonek, ponieważ ich nie było - było za to zapewnienie, że sadzonki są piękne.... Niestety sprzedawcy epi chyba w ogóle nie zamieszczają foto tego, co sprzedają - ale do tej pory, kiedy w opisie podawano, że roślina jest w dobrym stanie, to rzeczywiście w takim była. W tym wypadku, stan jest, jak widać...Mam jednak nadzieję, że może wszystko się dobrze skończy. A teraz moje dzisiejsze fotki; owoc passiflory i bugenwilla (trochę urosła odkąd ją kupiłam) :P

Nie uwierzycie - właśnie przed minutą wierzba, która miała być wzorem dla mojego bonsai z glicynii, przełamała się i padła na czyjś samochód. Wraz z owym nieszczęsnym autem poległ mój ideał
Tak się zastanawiam, czy może z tej bugenwilli nie dałoby się zrobić bonsai? Tylko tym razem lepiej poszukam sobie wzorca na zdjęciu 
Ewuniu, zdjęcia nie pokazywały sadzonek, ponieważ ich nie było - było za to zapewnienie, że sadzonki są piękne.... Niestety sprzedawcy epi chyba w ogóle nie zamieszczają foto tego, co sprzedają - ale do tej pory, kiedy w opisie podawano, że roślina jest w dobrym stanie, to rzeczywiście w takim była. W tym wypadku, stan jest, jak widać...Mam jednak nadzieję, że może wszystko się dobrze skończy. A teraz moje dzisiejsze fotki; owoc passiflory i bugenwilla (trochę urosła odkąd ją kupiłam) :P

Nie uwierzycie - właśnie przed minutą wierzba, która miała być wzorem dla mojego bonsai z glicynii, przełamała się i padła na czyjś samochód. Wraz z owym nieszczęsnym autem poległ mój ideał

- effa
- Od: 16 wrz 2007, o 22:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kurczę jaka szkodaAgar pisze:Nie uwierzycie - właśnie przed minutą wierzba, która miała być wzorem dla mojego bonsai z glicynii, przełamała się i padła na czyjś samochód.

- myszorek
- Od: 5 cze 2007, o 16:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tutaj można poczytać i zobaczyć bonsai 

Najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz. One przyjdą same. Phil Bosmans
Pozdrawiam, Ola
Spis treści; Zielona galeria
Pozdrawiam, Ola
Spis treści; Zielona galeria
Effa, faktycznie ogromna szkoda - to było wiekowe, przepiękne drzewo (zresztą widać na foto), a teraz jest jakiś kikut i do tego uszkodziło się czyjeś auto.
Myszorek, to bonsai z drugiego i trzeciego zdjęcia cudowne :P Chyba troszkę będę musiała pokombinować z pniem, póki jest na tyle młody by dać się wygiąć
Bonsai z bugenwilli są cudne, ale trzeba mieć ogromne umiejętności, żeby tak drzewko poprowadzić :P
Myszorek, to bonsai z drugiego i trzeciego zdjęcia cudowne :P Chyba troszkę będę musiała pokombinować z pniem, póki jest na tyle młody by dać się wygiąć

Witam; to dwie z moich nowych sadzonek; niestety nie wiem, jak się nazywają te rośliny (ta na pierwszym zdjęciu ma omszone listki - od góry i dołu - i chyba jest pnąca; ta na drugim też wygląda na pnącą lub zwisającą). Dalej: epiphyllum cadet, które po prawie roku zdecydowało się dać oznaki życia; zaczątek pędu hoi carnosy i epiphyllum oxypetalum, które młode listki wypuszcza tylko z jednej strony (choć ma tyle samo światła z każdego boku)