Storczyki Storczykowej

Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Storczykowa pokazujesz cudenka ale ten niebieski podoba mi się najbardziej.
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

cieszę się, że podobają ci się moje kwitnienia. te z ostatnich zdjęć to wszystko moje kwitnienia.
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15

Post »

Storczykowa pisze:cieszę się, że podobają ci się moje kwitnienia. te z ostatnich zdjęć to wszystko moje kwitnienia.
Tylko pogratulować ;:114
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

niedługo zakwitną następne storczyki (Phaalenopsis liodoro, trochę Phal. hybryd, fioletowa Vanda). lubię, gdy duzo storczyków kwitnie. wtedy na oknach jest kolorowo i pięknie...
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dzisiaj kilka Phalaenopsisów zaczęło przekwitać (niektóre kwitły już parę miesięcy). ale kwitnień jest ciągle dużo i nastepne pędy rosną.
przesadziłam dziś Phal. violacea, bo się słabo trzymał w podłożu. zmieszałam mu stare podłoże z nowym, bo to stare miał trochę za drobne. teraz jest w drobnej korze zmieszanej z kawałkami gąbki i mchu.
wszystkie Phalaenopsis zostały dziś podlane, bo ostatnio podlewałam je 2 tygodnie temu i już przeschły.
Vandy ciągle kwitną i są zachwycające. kwiaty niebieskiej mają ok. 11 cm, a rózowej ok. 9 cm. są niesamowite...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Moje storczyki ostatnio przesychają błyskawicznie. Zimą moczyłam je co 2 tygodnie, teraz często tydzień to max czas przerwy bo zaczynają opadać. Zaczyna mi czasu brakować na tak częste moczenie... Dobrze że mam ich tylko 20 ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja całe szczęście nie mam takiego problemu. podlewanie nie zajmuje dużo czasu. nie muszę podlewać częściej niż co 2 tygodnie, bo powoli przesychają. tylko botaniczne częściej podlewam. a gdybym chciała kąpać, zajęłoby mi to pewnie cały dzień, bo mam 48 Phalaenopsis i do tego pobrudziłabym wodę do Vand. Vandy kąpię, ponieważ są bez podłoża i nie da się ich podlewać.
trochę zdjęć obecnych kwitnień:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

a to rysunek Phalaenopsis violacea:
Obrazek

za jakiś czas zakwitnie Phal. liodoro, miniaturki i inne Phalaenopsis. teraz pędy rosną szybko. jeden Phal., taki różowy, ma bardzo gruby pęd, więc może będzie mieć dużo kwiatów...
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Ładne storczyki :) I (wiadomo czemu :wink: ) niebieska vanda teraz mi się bardzo spodobała! :lol:
I jeszcze ciapaty phalaenopsis - te plamki wyglądają, jakby miały takie kontury, trochę zamazane i przypominają mi plamę po barszczu czerwonym :roll:
Gratuluję pięknych kwitnień! :D Szczególnie, że to Twoja zasługa :o
Dodam jeszcze, że ślicznie narysowałaś phal. violacea... :roll:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

wszystkie te kwitnienia oprócz tego bordowego są moje. jak jeszcze coś mi zakwitnie, to na pewno dam fotki.
marivsz
1000p
1000p
Od: 9 sie 2008, o 19:20

Post »

Mnie też urzekły kwiaty vandy, śliczna- a jak długo utrzymują się kwiaty na vandzie?
ogródeczek
storczyki
"Czasem człowiek sądzi, że ujrzał już dno ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna. "
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

krócej niż na Phalaenopsis, ok. 2 miesiące.
marivsz
1000p
1000p

Post »

Dzięki, czyli jeszcze w miarę. A może i ja się zdecyduje, ostatnio był wybór całkiem duży, oj tylko droga- 100zł. :roll:
ogródeczek
storczyki
"Czasem człowiek sądzi, że ujrzał już dno ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna. "
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

na wystawach możnaczasami (kwitnące) spotkać po 80,90 , ale ostatnio są zawsze powyżej 100, a czasem nawet 160-200. bardzo przesadzają z tymi cenami. wiem, że Vanda osiąga dojrzałość do kwitnienia 8-16 lat od wysiania i wiele lat trzeba się nimi zajmować, zanim będą się nadawały do sprzedania, ale za takie ceny to nie każdy kupi... ale są piękne, warto je mieć w kolekcji. ta fioletowa ma kwiaty na 10-11 cm. jest cudowna.
marivsz
1000p
1000p

Post »

Ja ostnio spotkałem różową w ciapki za 100zł, a fiolety różne odcienie i jakaś żółta byly po 115zł, może bym wtedy kupił, ale jakby mi padła to bym sobie nie darował....ile falków by było:D
ogródeczek
storczyki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Phalaenopsis kwitnący (zwykła hybryda) jest zwykle po 20-30 zł, botaniczny od 50 wzwyż (zalezy jaka odmiana i jaka wielkość). 100 zł za kwitnącą to nie tak źle, ja kiedyś na wystawie widziałam za ponad 200. dawno już nie widziałam poniżej 100, bardzo zdrożały ostatnio. niekwitnącą można kupić taniej. może na początek spróbuj sobie kupić jakąś niekwitnącą, przecenioną.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”