Ogród jol_ki 2017

Zdjęcia naszych ogrodów.
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród jol_ki 2017

Post »

Doruś miło Cię widzieć ;:196 Masz rację, to na bank będzie Anne Boleyn! Teraz widzę te cudne przebarwienia ;:167

Mariusz cieszę się, że zajrzałeś i do mnie ;:168 Ten powojnik o który pytasz to Rooguchi, bylinowy, on nie oplata się wokół podpór, trzeba go do nich mocować. Jest bardzo delikatny, wręcz filigranow.. Gdyby za bardzo szalał, zawsze go można ciachnąć. To zestawienie jest jak dla mnie idealne ;:167
tulipanka pisze:Nie wierzę że to piszę, ale ..... zdradź, gdzie kupujesz fuksje :;230
Wyobraź sobie, że nie jesteś pierwszą osobą, która zadała mi to pytanie :;230
Zobacz priv :wink:
Dalie też będę w tym roku w szpalerach sadzić, muszę w końcu policzyć ile ich mam. Tak "na oko" na pewno ponad 100... ;:oj
Czyli będzie sporo szpalerów. Jedno jest pewne, zostają w obrębie warzywnika.

Ewa Bathsheebę swoją kupowałam u Davida Austina, nie wiem czy jest już osiągalna w innych szkółkach.

Udało mi się odkopać kilka(naście) czerwcowych fotek

chyba Tranquility
Obrazek

Na pierwszym planie Warwick Castle, za nim Pirouette, między nimi Pastella, a na skraju po lewej załapała się Desdemona
Obrazek

James Galway
Obrazek

Błękitny Anioł
Obrazek

Eden Rose
Obrazek

Novalis
Obrazek

Jeden z moich ukochanych duetów - Pirouette i Proteus
Obrazek
Obrazek

Warwick Castle
Obrazek

Princess Anne, za nią Gertrude Jekyll
Obrazek

CPM
Obrazek

Innocent Glance
Obrazek
Obrazek

chyba Constance Spry
Obrazek

coś dla ciała
Obrazek

Kaiser
Obrazek

Omoshiro
Obrazek

JPII i CPM
Obrazek

do identyfikacji
Obrazek
Obrazek

Souvenir du Dr Jamain
Obrazek

Desdemona
Obrazek

Heidi Klum
Obrazek

The Ancient Mariner
Obrazek

The Mayflower
Obrazek

Frau Eva Schubert
Obrazek

Dolce Vita
Obrazek

nieopisane, może Dorka coś zidentyfikuje...
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wollerton Old Hall
Obrazek

donicowa Garden of Roses
Obrazek

Piwonia
Obrazek

Teraz to już jak nic będę śnić o różach ;:224 ;:19
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Witaj Jolu :wit

Szkoda,że wczoraj przed snem nie zaglądnęłam do Ciebie ;:170 Sny różane murowane ;:215
Masz ich sporo i co jedna to piękniejsza ;:167 Ta Princesse Anna hmm ładna ona ;:224
Batsheba mnie oczarowała ;:167
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Niestety Jolu Batscheba u nas jest niedostępna. Gdybyś wiedziała, że ktoś się szykuje do zakupów u Austina, to daj mi znać. Przez te przymrozki moje sny dotyczą tego, czy róże przetrwają mróz czy nie. I to nie są miłe sny.
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54

Post »

Jola ja też już wysiałam część roślin , głownie dla róż , zadarniające , powschodziły już , a tu taki ziąb, że hej.Ja również nie próżnowałam i mam pozamawiane też trochę róż , ale co będzie w ogrodzie po tych przymrozkach to , aż strach pomyśleć. Zobaczymy pozdrawiam " pszczółkę " ;:3 ;:168
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Aniu mi ostatnio wciąż śnią się róże... i sadzonki rabarbaru, które właśnie jadą do mnie z Anglii :;230 oby tylko nie przemarzły :roll: :(
Dziś dostałam katalog od Austina i na okładce jest cały łan Princess Anne, to jest dopiero widok :shock:

Ewka czasem jest tak, że nawet starsze róże Austina nie są u nas dostępne. Nie widziałam nigdzie np. mojego ukochanego Allbrighton Rambler ;:167 Mam nadzieję, że nasze róże przetrwają zarówno te mrozy jak i wiosenne przymrozki, które w ubiegłym roku wielu z nas dały się we znaki..

Tereniu ja teraz wysiałam tylko najwcześniejsze, resztę zostawiam sobie na połowę marca. Zimno jeszcze, na moim nieogrzewanym parapecie było dziś w nocy tylko 6 stopni. "Pszczółka" już ma plan na najbliższy weekend z temperaturą powyżej 0C :lol:

Pelargonie za to pięknie puściły nowe przyrosty (dzięki Magduś, moja pelargoniowo- pomidorowa duszyczko przypominajko ;:196 ;:167 ), tylko dwie nie przetrwały zimowania w garażu, były to odmiany pelargoni angielskiej, które słabo wyglądały już po deszczowym lecie.

Na dobranoc z życzeniami różanych snów popularne swego czasu majtasy (Elwi, zaglądasz tu czasem??), czyli Jasmina ;:167

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu dostałam wczoraj również ten katalog Austina z różową łąka róż Austina , tak dla pokrzepienia duszy w ten mróz jeszcze raz pozdrawiam ;:168 ;:3
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Cześć!!

Tak ostatnio cichaczem tu zaglądam, ale kultura nakazuje przywitać się chociaż ;)
Miałaś nie robić podobno różanych zakupów? :;230 Weź się uspokój, bo i mnie przeciągniesz na złą stronę.

Na ubiegłorocznych fotkach nie jest źle u Ciebie, róże pięknie i obficie kwitły, nawet nie wyglądają aby nadmiar deszczu im zaszkodził. Ciekawe co będzie po tych mrozach, jak przezimują?

Jak wysiewy? Co ostatnio wysiałaś?
Pozdrowienia baaaardzo ciepłe ;:196
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolu, również dostałam katalog od Austina. Ciekawe z ilu krzewów Princess Anne składa się ta łąka :?:
U mnie jest jedna i rozrasta się głównie w szerz, zapominając, że można trochę w górę.
Co robisz z pelargoniami? Zimuję jedną angielską w chłodnym pomieszczeniu i puszcza trochę nowych pędów.
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Ja jeszcze czekam na katalog ale mam nadzieję że lada dzień :D
Pięknie wyglądają te Twoje duety różano powojnikowe :D
Jasmina skrajnie różne opinie ma, ale ja zawsze będę ją zachwalać.

Dziś to chyba ja będę mieć różane sny .... kusicielko :lol:
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Tereniu również bardzo Cię pozdrawiam, jeszcze mroźna zima ale już chyba idzie ku lepszemu...

Alutka no wreszcie :lol: tak się zastanawiałam kto mi te ciche wejścia nabija :;230
Dobrze wiesz jak to ze mną jest.. dopóki nie weszłam po zimowej przerwie na forum to mnie nie kusiło, a jak już się naoglądałam tych piękności u Dorotki, Majki i Wiolki to po prostu musiałam sobie jakoś humor poprawić ;:215
Te fotki to z czerwca, więc jeszcze przed tymi wiatrami i ulewami.
Ostatnio nie wysiałam nic. Posadziłam za to kilka kilogramów krokusów w donice ;:224 a dziś będę sadzić rabarbar też w donice (o ile nie zamarzł po drodze z Anglii, normalnie się boję paczki otworzyć ;:202 )

Anka Princess Anne na max podobno 100cm, to nie ma z czym poszaleć. A ta austinowska łąka piękna ;:108
Pelargonie wnoszę do domu i stawiam na nieogrzewanym oknie, bardzo mocno przycinam i czekam aż, wypuszczą nowe przyrosty.
Po jakimś czasie zaczynam podlewać nawozem. I tyle.

Wiolka katalog jest chudy, ale fotki mistrzowskie ;:167
Uwielbiam duety różano - powojnikowe i jeśli mi się udały nasadzenia ubiegłoroczne, to w tym roku będzie ich więcej ;:333
Hmm, sny różane powiadasz :;230 niech Ci się dobrze śni ;:19
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolu, wiem, że Princess Anne ma około metra, ale moja osiągnęła dopiero z 60 cm.
Pelargonię chciałabym rozmnożyć, tylko nie wiem, w którym momencie. Ma sporo nowych przyrostów, które mogłyby posłużyć do zrobienia sadzonek. Nigdy nie interesowałam się pelargoniami, nie lubię ich zapachu, ale ta angielska jest śliczna, taka babcina. :D
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Aniu moja Princess Anne też około 60cm ma ;:173 pasuje mi taka jej wysokość na rabacie, na której rośnie.
Odnośnie pelasiek puściłam Ci priv.

Posadziłam rabarbar (jak radzi Sarah na początek poszedł w donice), jednak po drodze nie zamarzł ;:215 . Fotki będą w niedzielę ;:333
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu widziałaś nowości Austina na ten rok
różowa ślicznotka Mill on the Floss, nazwana na cześć powieści angielskiej pisarki George Eliot

brzoskwiniowa panienka Emily Bronte, imienniczka angielskiej autorki "Wichrowych Wzgórz"

słoneczna dzieweczka Tottering-by-Gently - jej nazwa pochodzi od serii mini-komiksów Annie Tempests o typowym angielskim poczuciu humoru
pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Oooo, już dostałaś przesyłkę od SR. Ciekawa jestem tego rabarbaru.
Do Dorotki chyba przestanę zachodzić, bo to jest niezwykle niebezpieczne. Naogląda się biedny człowiek tych piękności i chciałoby się kolejne róże (tylko po co, jak nie chcą rosnąć).
Mróz jeszcze trzyma? Bo u mnie dzisiaj za dnia był mróz jednocyfrowy, był gorąc niesamowity no :heja Chociaż ptaki wiosennie śpiewają.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Joluś, duety powojnikowo - różane w iście mistrzowskim stylu ;:215 Swoją drogą jak te dwie rośliny pięknie się uzupełniają.
Ten "chudy" katalog od Austina dostałam i ja :D Aż westchnęłam na takie widoki... ;:167
Napisz czy Gertrude Jekyll ma trwałe kwiaty? I co sądzisz o samym krzaczku?
Czy ma dość sztywne pędy, które są w stanie utrzymać kwiaty? Przymierzam się do niej od dwóch sezonów i ciągle coś mnie powstrzymuje ;:131
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”