Na starym po nowemu 4.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Na starym po nowemu 4.

Post »

Zawitałem do Beatki, a tu ... kwiatki.
JAKUCH pisze:Ciekawych rzeczy się dowiaduje i nigdy bym nie przypuszczała ,ze petunie przetrwają zimę na dworze czy tak mam to rozumieć
Może nie petunie, ale nasiona petunii tak. Każdego roku w skrzynkach na balkonie wiosną wyrastały nowe siewki z rozsianych wcześniej nasion.Na działce było tak samo.
O ile na działce nie przeszkadzało - bo zawsze petunie są w skrzynkach, to w domu petunie sadziliśmy co drugi rok, a i tak mieliśmy je corocznie :)
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No tak Andrzeju ;:180 miałam na myśli nasionka a wydawałoby się ,ze to delikatna roślinka i nasionka wymarzną
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Jadziu, może te szlachetne oraz surfinie delikatne, ale te zwykłe i bardziej pospolite nasiewają. U mnie miałam je nawet między kostką brukową ;:333
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu mozliwe ,ze tak jest jak piszesz dlatego trzeba by było wysiać samemu
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Jeszcze wrócę do heliotropów. Nasion nie stawiam bezpośrednio na kaloryferze, bo wtedy rzeczywiście byłoby im za gorąco. Najpierw położyłam dwa złożone na cztery ręczniki, a dopiero na tym pojemnik z ziemią. I kiełkowanie było po czterech dniach. Natomiast w drugim pojemniku, dosiewałam nasiona do już takich sporych siewek (wysiałam zbyt rzadko i miałam dużo miejsca) i tych już oczywiście nie stawiałam do podgrzewania. I w tym pojemniku kiełkowanie było dopiero po trzech tygodniach ;:108
Petunie w tej chwili mają takie piękne kolory, że z przyjemnością wsadziłabym je na balkon do skrzynek. Ale u mnie bardzo szybko łapią mączniaka, tak jak i moja ulubiona scewola. Dlatego też pozostaję przy swoich pelargoniach, których nic się nie ima ;:63
Bea, nasiona dzisiaj dotarły ;:196 W drugą stronę poczta zadziałała dużo szybciej, chyba też będę musiała wysyłać priorytetem. Chociaż do tej pory nie miałam problemów, wszystko dochodziło w normalnym terminie.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam, może za tydzień dojdę do siebie, na razie zmęczenie okrutnie daje mi się we znaki. Dziękuję tym, co trzymali za mnie kciuki, bym nie padła ;:172 ;:168 Od poniedziałku będzie się normowało u mnie w pracy i może uda mi się choć na chwilkę zajrzeć do mojego ogrodu, może nawet coś podziałać.

Olu - to trzecie zdjęcie petunii to widok, który mogłabym sobie tylko wymarzyć. Super!
Dzięki za fotki, przynajmniej wiemy o czym piszemy ;:172

Basiu, no tych petunii jeszcze nie miałam. Trafiałam właśnie tylko na te "kleiste" ;:108
Kolorki mają super!

Jadziu, znaczy się, że nie tylko mnie to zdziwiło, że te petunie potrafią przetrwać zimę. Świetna wiadomość.
A więc obie szturmujemy na nie do L. Dajmy sobie znać jak się pojawią w sprzedaży, bo nie zawsze mam gazetkę w ręku.
Może w tym dueciku chodzi o te ciemne bataty i petunie? Albo to jeszcze co innego u Oli...

Mati - na to wygląda, że dana roślinka tak się nazywa, jak ją nazwie sprzedający ;:306
Czyli to nie jest nemezja powabna? Bo zwykle mam taką.

Aguss - jeśli coś ma uciekać od Twojego zapachowego tarasu to tylko komary i meszki ;:172

Andrzejku, fajnie, że podzielasz informacje, że petunie mogą się same wysiewać. Na prawdę nie miałam o tym pojęcia. Na pewno je poszukam w tym roku.

Iwonko1 - te petunie duże i surfinie też u mnie miewały tendencje do mączniaka, ale myślałam, że to wina ustawienia balkonu w bloku. Natomiast scewola nigdy nie łapała u mnie mączniaka, aż jestem zaskoczona, że Twoja była na to podatna. Muszę spróbować z tymi zwykłymi petuniami, znowu coś nowego dla mnie.
Ciekawa jestem po jakim czasie od wysiania zakwitnie heliotrop?
Cieszę się, ze nasiona dotarły, choć to nie był priorytet tylko zwykły polecony. Bo wiedziałam, że się zmieszczę jeszcze przed weekendem :tan Ciekawa jestem co nam z tego wyjdzie ;:3
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko przed chwilką przeglądałam gazetkę lecz nasion na razie nie było w ofercie .Jednak są fajne podpórki do roslin i donice :wink:
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Powabna, zwisająca-tak samo wygląda ;:173
Tylko że jedna wisi, a druga nie ;:173
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Beatko ale się uśmiałam z tych lewkonii lwiopaszczątek ;:138 Fajnie Ci to wyszło. :lol:
Dobrze, że w pracy od poniedziałku ma być lepiej, to będziesz mogła na ogródku podziałać....i może co nieco posiać.
Odpocznij. ;:168
Awatar użytkownika
Anah
100p
100p
Od: 26 maja 2016, o 20:39

Post »

Beatko, ekspozycja balkonu może mieć dla petunii znaczenie - ja z wysiewanych przez siebie roślinek, część daję mamie (ma balkon o ekspozycji zachodniej) i babci (ekspozycja południowa), i u nich petunie rosną wyśmienicie. Są zdrowe, obficie kwitnące. A u mnie (ekspozycja wschodnia, dodatkowo przysłonięta blokiem) rokrocznie mają mniej kwiatków i często coś łapią. Ale z nich nie rezygnuję, bo za bardzo je lubię :tan
Zapraszam na Anusiny balkonik :)
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu, od razu sprawdziłam gazetkę on-line, no fajne fajne ogrodowe będą ;:172 Szkoda, że te na powojniki są takie krótkie te podpory, bo bym sobie sprawiła takie.
Trzeba być czujnym na te nasiona i ja jeszcze na pelargonie.

Mati, będę miała na uwadze.
Mam nadzieję, że z tą nemezją wisząca nie jest tak samo jak z truskawką wiszącą, że to ta sama co "stojąca".
No lobelie są różne (stojące i zwisające), więc może faktycznie nemezja także.

Elżbietko, kupowałam te "lewkonie" jak były jeszcze 4 centymetrową sadzoneczką, z kilkoma tylko listeczkami. Przez pierwsze dwa miesiące wcale nie rosły, ale jak dałam je do gruntu potem w maju to szybko urosły. I dopiero czujne oko Marysi/ Maski uświadomiło mnie, ze to lwie paszcze, ech ci sprzedający...
Rzekomo się same wysiewają ale ja już dzisiaj widziałam, że ruszają u mnie z gałązeczki, i fajnie.
A w pracy to tylko w pracy spokojniej, bo już inaczej będą siły rozłożone. Niestety, co do godzin pracy i dojazdu to na razie nic nie wróży, że mogę coś w tygodniu podziałać w ogrodzie, bo wracam jak jest nadal ciemno. Tylko przez weekendy mogę pobuszować w ogrodzie, przynajmniej na razie.
Siać zamierzam na dniach bo myślę, że te moje międzyokienne parapety będą miały już odpowiednią temperaturę dla niektórych roślinek. Nasiona już przygotowane. A dzisiaj już popracowałam parę godzin w ogrodzie, posadziłam co nieco :tan
I taki właśnie odpoczynek uwielbiam... ;:172
Wszystkiego dobrego ;:196

Anusia, a miewasz te zwykłe petunie, o których dziewczyny pisały?
Fajnie by było jakbym je podeszła w tym roku, bo sprawdzę wtedy jak tam z nimi i mączniakiem....

aha, u mnie już widać noski m.in. tulipanów i krokusów. Wiosna niech się już rozgości na dobre... ;:3 ;:138
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Beatko ja mam pełno nasionek petunii.
Mogę ci podesłać. ;:108
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mnie jednak spodobała się jedna podpórka i kto wie czy po nią nie zajadę :;230 .Może w rzeczywistości nie będzie taka ładna. Buziaki zostawiam ;:196
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

No właśnie, ja też co roku znajduje siewki petunii, czy surfinii, w różnych miejscach, a nie sieję, tylko posadzę dostane od koleżanki ;:108 przyjemnego grzebania w ziemi :wit
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu - to jak nie podejdę w L. tych nasion petunii to się zgłoszę do Ciebie. ;:196

Jadziu - już pojutrze się okaże co to za podpórki, ja też na nie zerknę. I sprawdzę czy da się je jakoś ze sobą połączyć dyskretnie by były wyższe.

Iwonko0042 - a jakże, ja już sezon grzebania w ziemi w minioną niedzielę rozpoczęłam ;:172
A czym się różnią te siewki petunii darowane od koleżanki, od tych, które się u Ciebie same wysiewają?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”