Ogród Marty -Cz . X

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Marty -Cz . X

Post »

Podziwiam u Ciebie rośliny, które u mnie nie wytrzymały próby czasu: tatarak 'Ogon' i wilczomlecz Griffitha. A jak u Ciebie zimują?
I piękna dalia 'My Pride'! Mam chyba chorą sadzonkę, bo od dwóch lat - karzełek :(
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witam ,pogoda piękna a ja dalej nic nie robię w ogrodzie ,tyle różnych spraw mam na głowie ,ale może jutro się uda,bardzo bym chciała,bo potrzebna już jest kosmetyka mojego ogrodu.

Iwonko,myślę,że warto wykorzystać ten przepis,bo te papryczki to niebo w gębie ,irys wypuścił teraz nowy pęd i są na nim pączki ,może zdąży zakwitnąć ,jest niesamowity i pięknie pachnie,pozdrawiam ;:196

Soniu,dobrze ,że popadało ,bo tyle mam mniej pracy w ogrodzie,ogród bardzo jeszcze kolorowy,wszystko garnie się do kwitnienia jakby to nie była jesień ,mówisz ,że wpędzam Was w kompleksy ;:306 ,moja spiżarnia ma około 6m kwadratowych,ale wszystko ciaśniutko się układa,pozdrawiam ;:196

Tereniu,przepis jest trochę pracochłonny,ale warto się potrudzić ,wilczomlecz jest od Ciebie ,nie poznajesz?Dałaś mi dwie gałązki jak byłam u Ciebie i jedna się przyjęła i pięknie rośnie,nie kwitnął,bo mały jeszcze,ale może na drugi rok,a czy u Ciebie już kwitnął?,oj u mnie dolało ,dopiero dzisiaj było bez deszczu ,ale rano przymroziło szyby w samochodach ,natychmiast poleciałam do ogrodu co z daliami i dyniami ,ale nic im nie zrobiło na szczęście ,pozdrawiam ;:196

Aniu,uwielbiam mieć pełną spiżarnię ,potem w zimie wszystko gotowe pod ręką ,jeszcze tylko dynie do przerobienia ,ale to się nie spieszy ,dżemik i sok z winogron,tu się spieszy ,bo ptaki mi zjedzą ,no i zostają grzybki ,żeby dopełnić spiżarnię ,pozdrawiam :wit

Bożena ,nie mam takiego złocienia w mojej kolekcji,a śliczny jest,u mnie będzie kwitnął złocień arktyczny ,to zupełnie inna roślina,może z pomidorami też można by tak zrobić ,nie wiem ,bo nie robiłam ,ale pomidor może się rozlecieć na papkę ,pozdrawiam :wit

Marysiu,napisałam przepis ogólnie ,żeby sobie wykorzystał kto ma ochotę ,bo warto,to nie jest smak marynowanej papryki ,ja sporo jej marynowałam ,to jest delikatne niebo w gębie,wiedziałam ,że pękniesz ze śmiechu z mojego grzybobrania ;:306 ,ale do porażki też trzeba się przyznać, te żółte korale to nie jarzębina tylko ognik,róże bardzo nadrabiają,ale nie wszystkie zdążą ,pozdrawiam ;:196

Bożena teraz piszesz o Wirral Supreme ,tego mam ,ale wcześniej pytałaś o Goldrausch,to taki troszkę cytrynowy i zupełnie inny niż Wirral Supreme,nie wiem o co ci chodzi

Marysiu,masz rację złocień arktyczny jest zupełnie inny od tamtych złocieni i kwitnie teraz ,a po tamtych dawno śladu nie ma . :uszy

Bożena ja go nie mam ,ale jak znalazłaś firmę która go ma to zamów go sobie u nich i spełnią się Twoje marzenia.

Aniu,ja już zrobiłam z 10 kg papryki i jeszcze zrobię ,bo w dwa dni zjedliśmy 4 słoiki,a z 10 kg zrobiłam 28 słoiczków,bo nie wszystkie miałam malutkie słoiczki,trochę było ciut większych,ale takich słoiczków jak na zdjęciu wyszło chyba 15 szt z 5 kg,jak tak będziemy jeść w zawrotnym tempie to ani na na 2 miesiące nie wystarczy ,dzieci je uwielbiają i my też ,jak już pisałam Marysiu,to delikatne niebo w gębie :tan

Aniu,troszkę późno na malinki ,bo są teraz bardzo drogie ,ja mam swoje i już dużo soków,konfitur i kompotów z malin zrobiłam ,nie wyobrażam sobie zimy bez soku malinowego z własnych malinek ze słoneczka ,w Krakowie na giełdzie hurtowej pół kg malin kosztuje 6 zł,może u Was są tańsze pozdrawiam :wit
Babciabenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2012, o 19:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marto to chyba ten co piszesz jeśli ma duże kwiaty jak gerbery to on czyli :Wirral Supreme
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Florianie,rośliny o które pytasz bez problemu u mnie zimują ,są już parę lat i rosną jak szalone,niczym ich nie okrywam ,bo po prostu nie dałabym rady okryć pół ogrodu ,okrywam tylko róże i to nie wszystkie i Gunnerę ,My Pride cudna i kolorem i wielkością ,uwielbiam duże dalie ,bo takie miała moja babcia w ogródku,ale w tym roku nie wyrosła zupełnie Edge of Gold i ,no i ją straciłam ,a też była cudna,pozdrawiam :wit

Bożena,nie uważam ,że Wirral Supreme ma kwiaty jak gerbery.

Troszkę jeszcze mokrego ogrodu ,bo dzisiaj nie zdążyłam zrobić zdjęć .

Obrazek

jedna z polanek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

słoneczniczek Asahi
Obrazek

Obrazek

moje różne chryzantemki na takim dopiero etapie
Obrazek
Babciabenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2012, o 19:16

Post »

Marto ;:196 ,szkoda już myślałam że zrobimy machniom!
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

;:167 Cuda.
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Ten hibiskus to bylinowy? Piękny Ci on. Czym różnią się bylinowe od tych innych? W hibiskusach jestem zupełnie niekumata :oops:
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39

Post »

Martuś ale papryk narobiłaś ;:oj
na pewno pychotki, mniam :D
W ogrodzie masz jeszcze bardzo ładnie ;:167
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Martuś pracujesz niczym pszczółka i robisz zapasy jak za dawnych czasów.
Ja tam też coś mam w słoikach, ale daleko mi do Ciebie. ;:196
Jednak znam tą przyjemność kiedy " coś za mną chodzi" i zamiast iść do sklepu znajduję to w słoiku. :uszy
Ogród masz jeszcze bardzo kolorowy, u mnie tylko astry, boltonia i kilka trawek trzyma wartę. :wit
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Martuś i jak dzisiaj? pogoda była cudna i mnie wessało do ogrodu, coś przesadziłam, coś wycięłam i usunęłam, bo robię miejsce na cebulowe. Jutro zaprowadzę nogę do LPK, ale do weekendu można jeszcze sporo zrobić no i doniczki trzeba wnieść do domu ;:202 Hibiskus u mnie też jeszcze kwitnie i tak do przymrozków, wkurza mnie bo w Krakowie w ogrodzie gdzie go kupiłam kwitną ze dwa tygodnie wcześniej i mają pełno kwiatów ;:223 a jak się nazywają żółte pełne kwiatki między hibiskusem a marcinkami? Dobrej nocy i pozdrawiam ;:196
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam ,dzień był cudowny ,ja jak zwykle niewiele byłam w ogrodzie ,ale byłam bo musiałam posadzić roślinki,a poza tym robiłam dżemiki z winogron i przecier pomidorowy i tak dzień szybko minął.

Bożeno,ja myślę ,że znajdziesz go w jakiej firmie ,bo jest ich sporo i oferty są ze złocieniami,pozdrawiam ;:168

Dorotko,oj nie wykazałaś się ,co ja mam odpisać na jeden wyraz,czy to z pośpiechu,czy leniuszek Cię dopadł ;:306

Iwonko,to hibiskus bylinowy,a jak bylinowy to zachowuje się jak wszystkie byliny,czyli część nadziemna znika na zimę ,na wiosnę wyrastają nowe pędy,a inne to krzewiaste i krzew sterczy całą zimę bez liści :uszy

Kasiu,te ostrygi paprykowe to wspaniała sprawa,mogą być na śniadanie do chlebka z białym serkiem,czy do kanapeczek,mogą być na obiadek do makaronu,kaszy,możliwości jest bardzo dużo,no i są naprawdę pyszne ,ogród jeszcze zakwita nowymi kwiatami,żeby tylko nie przymroziło,pozdrawiam ;:168

Grażynko,zawsze tak w jesieni zapełniam spiżarnię i wtedy jestem spokojna ,że mam wszystko pod ręką i bieda mi nie dokuczy :uszy ,przepis na paprykę rewelacyjny,jak masz swoją to polecam ją zrobić ,bardzo fajnie wygląda jak zrobi się też żółtą ,bo zielona nie ślicznie wygląda kolorem,w ogrodzie jeszcze nowe rośliny zakwitają ,więc jak nie będzie przymrozków to jeszcze będą kwiaty i kolory,pozdrawiam ;:196

Marysiu,dzisiaj też niewiele zrobiłam w ogrodzie ,zasadziłam trawki i przetaczniki,a resztę czasu spędziłam w domu ,bo robiłam dżemiki z czarnych winogron,a ich trzeba wcześniej przetrzeć ,bo z pestkami nie da się go zrobić i to schodzi,a co to jest LPK,ja nic nie wnosze do domu ,nie mam żadnych doniczek ,tylko dalie ,ale to dużo później idą do piwnicy,znowu mnie rozbroiłaś ,bo ten żółty kwiatuszek jest podpisany,ale powtórzę ,że jest to słoneczniczek Asahi ;:306 on jest niższy od pozostałych i kwiaty ma drobniejsze i pełne.pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

No widzisz zawsze Cię rozśmieszę :D Martuś :!: Lekarz Pierwszego Kontaktu LPK :lol:
Ja też zrobiłam przecierane z czarnych winogron ale są dość rzadkie, będą do owsianki w zimie :wink:
Aha dbaj o tego słoneczniczka :uszy Kolorowych snów ;:196
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Martuś Ty jesteś zmechanizowana dziewczyna. Masz może przystawkę do maszynki do mięsa do soków? O taką? A jak nie masz to sobie kup, bo oszczędza kupę czasu. :D

Obrazek

Wczoraj przepuściłam miguniem przez nią 15 kg winogron. Idealnie oddziela pestki i skórki od reszty. ;:215 Normalnie to ją używam do robienia przecierów z pomidorów, ale w tym roku spróbowałam winogrona (na wino) i rewelacyjnie się sprawdza. ;:108
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zapraszam do ogrodu ,dzisiaj pięknie świeciło słoneczko,więc ogród pogodniejszy .

W przedogródku róże troszkę kwitną ,reszta się zbiera po tym jak sarny zjadły 100 przedogródkowych róż
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Malepartus,miskant średnio wysoki ,wcześniej zakwitający ,kwiaty czerwono purpurowe
Obrazek

Obrazek

Merostar
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

deszcz im dołożył i już przekwitają
Obrazek

złocień arktyczny
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miś polarny jeszcze sie trzyma
Obrazek

Obrazek

chryzantemki tuż tuż
Obrazek

Obrazek

Obrazek

zawilec biały
Obrazek

jastruń
Obrazek

Obrazek

My Pride dzielnie przetrwała deszcze
Obrazek

Gladiator
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30

Post »

Martuś, próbowałam się dziś z Tobą skontaktować na tel., ale masz tyle pracy, że chyba go wyłączyłaś?

Wydaje mi się, że Twoja rodzina to musi być bardzo szczęśliwa, mając takie rarytasy w spiżarni do dyspozycji całą zimę. Jej, co przepis to ciekawszy! Ten na papryki - polskie "ostrygi" wygląda bardzo obiecująco. ;:108

Współczuję tych obgryzionych róż, u mnie sarny robią to samo, ale ja mam malutko krzewów różanych na razie.

Dlaczego mój złocień Maruna już mi nie kwitnie? Bo widzę, że u Ciebie i Marysi nadal mają bardzo ładne kwiaty. Hmmm? ;:131 Może znowu coś podkopało im korzenie?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”