Budleja Dawida - omżyn (Buddleja davidii)
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 25 maja 2010, o 10:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Budleja
Moja właśnie wybiła już parę listków od korzenia:) a z pozostawionych gałązek raczej już nic nie będzie
- senogrodnika
- 50p
- Od: 4 maja 2010, o 21:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Powoli na nie czas. Wystartowały już `sungold`, `white profusion`, `pink delight`, tylko jeszcze `black knight` nie daje oznak życia, ale o nią się nie martwię bo jest najstarsza i najbardziej zaprawiona w boju. Zazwyczaj i tak rośnie największa.
- 100krotka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
Poczekajcie jeszcze, zanim przyłożycie łopatę do korzeni...u mnie w zeszlym roku budleje wyglądały na martwe - jedna odbiła od korzeni, a druga ze starego drewna
Co prawda, były oczywiście niższe, niż poprzednio, ale kwitły nie mniej obficie.

"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
-
- 50p
- Od: 30 maja 2010, o 20:27
JEST! jest, jest, jest!!!!
Kochani! Byłam dziś (jak co dzień) na działce i...
moja ukochana, wielka, posadzona w zeszłym roku, budleja SKRĘTOLISTNA, maaaa... zielone pąki!!!! maa!!!! a już chciałam po niej płakać!
Jestem zachwycona i czekam tylko aż zakwitnie na każdym centymetrze zeszłorocznych przyrostów
"Dawidowe" jeszcze śpią... no ale jak tamta ruszyła to już wszystkie muszą
przy okazji mam do Was pytanie... bo posadziłam w zeszłym roku 5 budleji dawida - jedna black knight, a reszta jasno fioletowa... no i one raczej nie rosły bardzo wysokie... miały max. 1.5 metra a czytałam że te krzewy spokojnie dorastają do 2-2.5 metra... czy jest szansa że w tym roku te dobrze ukorzenione już zeszłoroczne sadzonki wyrosną większe, wyższe? Czy ktoś się orientuje?
Kochani! Byłam dziś (jak co dzień) na działce i...
moja ukochana, wielka, posadzona w zeszłym roku, budleja SKRĘTOLISTNA, maaaa... zielone pąki!!!! maa!!!! a już chciałam po niej płakać!
Jestem zachwycona i czekam tylko aż zakwitnie na każdym centymetrze zeszłorocznych przyrostów

"Dawidowe" jeszcze śpią... no ale jak tamta ruszyła to już wszystkie muszą

przy okazji mam do Was pytanie... bo posadziłam w zeszłym roku 5 budleji dawida - jedna black knight, a reszta jasno fioletowa... no i one raczej nie rosły bardzo wysokie... miały max. 1.5 metra a czytałam że te krzewy spokojnie dorastają do 2-2.5 metra... czy jest szansa że w tym roku te dobrze ukorzenione już zeszłoroczne sadzonki wyrosną większe, wyższe? Czy ktoś się orientuje?
mój "dziki" ogród: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=42651
- riane
- Od: 24 lut 2008, o 12:02
Jest szansa. Moja Black Knight co roku startuje od zera i co roku jest sporo wyższa ode mnie. Lekko licząc dorasta do 2m. Podobnie rośnie u mnie White Profusion. Ale ogólnie to budleje dawida są a) rosnące pionowo b) rosnące rozłożyście. I te rozłożyste raczej nie rosną wyżej niż 1-1,5m. Za to spokojnie 2m szerokości. Są też miniaturki do 60cm (na all reklamują się jako nowość, ale to all, więc nie należy zbytnio ufać ;-) ).
Agata
- Urtica
- 200p
- Od: 23 sie 2010, o 22:20
Wygląda na to, że moja budleja dawida daje sobie radę i odbija od korzenia 

Pozdrawiam Monika
Ogród Moniśki
Ogród Moniśki
U mnie jedna z dwóch (posadzone w zeszłym roku) zaczyna wykazywać oznaki życia. Widać, że odbija od korzenia. Druga pewnie padła
Ale nie poddaję się i nie wykopuję jeszcze. Może się obudzi jeszcze...

Ale nie poddaję się i nie wykopuję jeszcze. Może się obudzi jeszcze...
Pozdrawiam, Joasia.
-
- 200p
- Od: 21 kwie 2010, o 11:11
Moje budleje te które nie przemarzają - znowu nie przemarzły i mają już sporo liści, te które przemarzają - znowu przemarzły i wszystkie odbijają od korzenia...
-
- 200p
- Od: 27 mar 2011, o 21:27
u mnie black knight ma listki już dość długo, a pink delight niby gałązki ma żywe, ale ani 1 listka...
ale jeszcze trochę poczekam...

- bina12
- 1000p
- Od: 17 mar 2011, o 13:15
Moje dwie Budlejki , kupione i zasadzone w tym roku są trochą większe ale jedna idzie szybciej a tej drugiej jakby coś nie pasowało , te niższe listki jakby żółkły i schły , oglądałam dokładnie nic tam nie ma ,żadnych szkodników nie wiem spryskać ją 

- Motyle wymyślają cudowne bajki, by je podszeptywać kwiatom.- Pozdrawiam Ewa
Na końcu tęczy - Na końcu tęczy cz.2
Na końcu tęczy - Na końcu tęczy cz.2
- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
U mnie też już ruszyły.....
- Giecikowa
- 200p
- Od: 13 lut 2011, o 09:35
U mnie takie same jak u Ciebie Agato. Dobrze, ze wkleiłaś zdjęcie, bo już się bałam, że z moimi jest coś nie tak.
Pozdrawiam Dorota