SERNIK GOTOWANY
1,30 twarogu(ten z Lidla w wiadereczku jest pyszny)
1 kostka masła
5-6 żółtek
2łyżki smietany
1 budyń lub 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej + 1 łyżka kopiata grysiku
1 szklanka cukru + cukier waniliowy(kto lubi słodki to da 1,5 szklanki)
Bakalie
4 paczki herbatnkików(tych dużych) - na wyłożenie spodu i na przykrycie sera.
Zostaną białka-ja z nich robię pyszną babkę kokosową.( na nią potrzeba 7 białek i jak robię sernik to daję 7żóltek i mam 2 ciasta) Wykonanie
Do dużego garnka dajemy żółtka,cukier,wanilię-miksuj.Dodaj resztę składnikow -masło stopione,ser,budyń lub to drugie
zmiksuj.Ja dodaję jeszcze skórkę otarta z cytryny i sok z 1)2 cytryny.Teraz garnek stawiamy na gaz i gotujemy masę serową.
Dodajemy bakalie.Cały czas mieszamy,aby się nie przypaliło.Jak będa bąbelki to jeszcze z 1 minutkę pogotować.
Garnek zdjąć z ognia .Naczynie szklane,fajansowe,coś co zapachu nie odda do ciasta-wykładamy herbatnikami.
Na herbatniki ostrożnie chochelką nakładamy masę (żeby ciastek nie naruszyć),wyrównać i przykryć znowu herbatnikami.
Na herbatniki-polewę czekoladową,Posypać kokosem,orzechami bądż migdałami.Do lodówki na całą noc.
Jeśli ser jest rzadki to lepiej dodać zawsze 1 łyżkę grysikuwięcej.
