Ciasta Bogusi

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6978
Od: 12 sty 2009, o 21:10
Lokalizacja: Śląsk

Re: Ciasta Bogusi

Post »

Jest w przepisie u Ave,ale u Ciebie też go zamieszczę.
SERNIK GOTOWANY
1,30 twarogu(ten z Lidla w wiadereczku jest pyszny)
1 kostka masła
5-6 żółtek
2łyżki smietany
1 budyń lub 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej + 1 łyżka kopiata grysiku
1 szklanka cukru + cukier waniliowy(kto lubi słodki to da 1,5 szklanki)
Bakalie
4 paczki herbatnkików(tych dużych) - na wyłożenie spodu i na przykrycie sera.
Zostaną białka-ja z nich robię pyszną babkę kokosową.( na nią potrzeba 7 białek i jak robię sernik to daję 7żóltek i mam 2 ciasta) Wykonanie

Do dużego garnka dajemy żółtka,cukier,wanilię-miksuj.Dodaj resztę składnikow -masło stopione,ser,budyń lub to drugie
zmiksuj.Ja dodaję jeszcze skórkę otarta z cytryny i sok z 1)2 cytryny.Teraz garnek stawiamy na gaz i gotujemy masę serową.
Dodajemy bakalie.Cały czas mieszamy,aby się nie przypaliło.Jak będa bąbelki to jeszcze z 1 minutkę pogotować.
Garnek zdjąć z ognia .Naczynie szklane,fajansowe,coś co zapachu nie odda do ciasta-wykładamy herbatnikami.
Na herbatniki ostrożnie chochelką nakładamy masę (żeby ciastek nie naruszyć),wyrównać i przykryć znowu herbatnikami.
Na herbatniki-polewę czekoladową,Posypać kokosem,orzechami bądż migdałami.Do lodówki na całą noc.
Jeśli ser jest rzadki to lepiej dodać zawsze 1 łyżkę grysikuwięcej.


Obrazek
Awatar użytkownika
Dorota-C
500p
500p
Posty: 613
Od: 25 wrz 2007, o 21:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Ciasta Bogusi

Post »

Już wiem że na święta zrobię ten serniczek :tan

W biedronce jest fajne ciasto francuskie :D
Robiłam z niego pierś w cieście francuskim od Ave :D :D :D Wyszło super :D
"Wszędzie kwitną kwiaty dla tego, kto chce je dostrzec."
Storczyki i ogródekDorotki
Doniczkowe
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5556
Od: 14 wrz 2007, o 08:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wodzislaw Śląski

Re: Ciasta Bogusi

Post »

No dobra Aneczko ,ja wylewam ser gotowy ,na biszkopt pieczony ,,i tez jest dobre ciacho ,,przykrywam drugim biszkoptem ,,,ale cienkim

A teraz podaj przepis na białka ,,,,, ;:108
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6978
Od: 12 sty 2009, o 21:10
Lokalizacja: Śląsk

Re: Ciasta Bogusi

Post »

To jest to ciasto co wzięłam ze sobą do Kogrusi.Foremka-keksówka
Babka z białek
7 białek
1 szklanka cukru+wanilia
sok i skórka z 1 cytryny
15 dkg mąki tortowej
1)2 łyżeczki proszku do pieczenia
15 dkg masła -koniecznie masło(pięknie pachnie z kokosem)
10 dkg kokosu( może być też z migdałami)

Białka ubić z odrobiną soli na sztywno dodać cukier wanilię ubijać.Teraz dodać mąkę wymieszaną z proszkiem ,sok z cytryny,skórkę otartą,stopione masło(chłodne),kokos.Delikatnie wymieszać.Przelać do keksówki.Piec 180stopni 30-35min.(złoty kolor)
Po przestygnięciu polukrować(cytryna+cukier puder -utrzeć-polukrować)Jest to pychotka.

Babka pięknie pachnie kokosem,masłem i cytryną.
W przypadku migdałow to lepiej tylko posypać cukrem pudrem.
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6978
Od: 12 sty 2009, o 21:10
Lokalizacja: Śląsk

Re: Ciasta Bogusi

Post »

Kruche rogaliki
4 szklanki mąki
400g margarynyKasi(twardej nic takiego miękkiego bo nie wyjdzie)
1)2 szklanki zimnej wody.

Mąkę z m argaryną posiekaj na grysik ,dodaj woę szybko zarób i do lodówki na 1 g.
Rozwałkuj 2-3 mm potnij na kwadraty lub trójkąty,dodaj na każdy marmoladę,dobrze by była z różą ale nie musi,zwinąć.
Posmarować rogaliki białkiem lub mlekiem.Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.

To ciasto dobre też jest do pasztecików.
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 13122
Od: 16 mar 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Koszalin

Re: Ciasta Bogusi

Post »

dziś grzecznie działałam w kuchni z doskoku puszczałam żurawia na FO, zrobione Bogusiu ciasteczka na Boże Narodzenie ale one nie wytrzymają już prawie podzielone a robiłam z potrójnej porcji

Obrazek

Obrazek

pyszne ;:196
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5556
Od: 14 wrz 2007, o 08:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wodzislaw Śląski

Re: Ciasta Bogusi

Post »

Jejku,,,, jakie fajne a ja nie dostałam ,,,,ale też będę robić ,,, ;:137
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 36511
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Cieszyn

Re: Ciasta Bogusi

Post »

Dziewczyny a znacie jakiś dobry przepis na ciasto z makiem ?
Lubię takie mokre a większość wychodzi mi suchawe albo się kruszy. :cry:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6978
Od: 12 sty 2009, o 21:10
Lokalizacja: Śląsk

Re: Ciasta Bogusi

Post »

Pewnie ,ze znamy----Ciasto makowe z jabłkami[/b
Składniki kruchego ciasta szybko zagnieść i do lodowk1g.(albo zrobić go wieczorem)(30dkg maki+20dg tłuszczu(masło albo margaryna)10dkgcukru+wanilia i 4-5 łyżek zimnej wody.Oczywiście zawsze masło-margaryne -siekamy z maką na krupki potem dajemy resztę i szybko zagniatamy.Proste.
Masa makowa

30dkg maku-zalac mlekiem tak by go przykryć i gotować na małym ogniu 30min.Ostudzić,zemleć(2x)
kostka margaryny lub masła
2 szklanki cukru+ wanilia
8jaj
10 łyżek kaszy manny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 dużych jabłek-pokroić w drobną kostkę lub na grubych oczkach zetrzeć

lukier.
Do dzieła


Masło utrzeć z cukrem,dodawać żółtka,po łyżce maku,kaszke
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6978
Od: 12 sty 2009, o 21:10
Lokalizacja: Śląsk

Re: Ciasta Bogusi

Post »

ciąg dalszy bo nie mieszczę się w 1 odpowiedzi
No więc kaszka wymieszana z proszkiem.Na koniec bakalie i jabłka.Całą masę połącz delikatnie z ubitymi białkami.
Dużą tortownicę lub formę w kształcie gwiazdy wyłóż kruchym ciastem(można podpiec,ale nie koniecznie)na to wyłóż masę makową.Piec 180 stopni około 50,mn.
Ostudzić,wyjąć z formy i polukrować a na górę uprażone migdały,skórkę pomarańczy co tam chcecie(owoce z zalewy)

Lukier


Sok z pomarańczy lub cytryny + cukier puder-utrzeć i pomazać wierzch ciasta.Smacznego


Ciasto jabłkowo makowe bez spodu.

30 dkg maku-nie parzymy ,nie mielimy-
6 pełnych łyżek grysiku+ 1 duży proszek do pieczenia
25 dgk cukru pudru
6 jaj
15 dkg masła

40 dkg utartych jabłeki-grube oczka
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6978
Od: 12 sty 2009, o 21:10
Lokalizacja: Śląsk

Re: Ciasta Bogusi

Post »

Bakalie

Cukier+ żóltka -kogiel-mogiel-potem dodawać powyższe skladniki\(mak,grysik z proszkiem,stopione ale chłodne masło na koniec bakalie,jabłka i pianę ubitą na sztywno) tą pianę ręcznie ,delikatnie wmieszać.
Piec 45min 180stopni.

Na górę co lubicie:polewę czekoladową.puder cukier,lukier.



Wstawię jeszcze(ale może jutro) sernik na kruchym spodzie,z mandarynkami lub brzoskwiniami i wykończony niecodzienną kruszonką(tylko masł z kokosem)Sprawdzony i pyszny.
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5556
Od: 14 wrz 2007, o 08:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wodzislaw Śląski

Re: Ciasta Bogusi

Post »

Aneczko ,
Ty to jesteś super ciastkarka

Dzięki ;:196
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 13122
Od: 16 mar 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Koszalin

Re: Ciasta Bogusi

Post »

to ja podam swój przepisik łatwy i szybki:

SERNIK

ciasto:
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
1 jajko
8 dkg margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka śmietany 30 procentowej

wszystko szybko zagnieść wyłożyć do blachy wysmarowanej
margaryna i bułka tartą lub na papier

wstawić do gorącego piekarnika
piec 180oC /10 min

w tym czasie przygotować:
1 kg sera - wiaderko najlepsze, już zmielone
5 jaj -żółtka -
3 łyżki śmietany 30 proc.
1 budyń bananowy lub śmietankowy
1 szklanka mleka
1szkl.cukru
1 cukier waniliowy

to wszystko razem połączyć, zmiksować

wlać na podpieczone kruche ciasto
do piekarnika gorącego 180o stopni na 30 minut

w tym czasie przygotować:
białka i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej ubić na sztywna pianę
po 30 minutach wyłożyć na masę serowa posypać wiórkami kokosowymi
i piec jeszcze 15 minut









MAKOWIEC

zrobić ciasto jak przy serniku - podpiec 10 min w 180oC
przygotować masę makową:
najlepiej kupić gotową masę, tam są już bakalie, cukier itp.
dodajemy masę makową /najlepiej gotową/

1 kg masy makowej
5 jaj /bez białek/
3 łyżki śmietany
1 szklanka mleka,
1 budyń bananowy

na podpieczone kruche ciasto lejemy masę makową
wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180oC na 30 minut
w tym czasie ubijamy białka z łyżką mąki ziemniaczanej
i po 30 minutach nakładamy podobnie jak przy serniku
pianę z białek ubita na sztywno i posypujemy wiórkami
kokosowymi lub nie do uznania, możemy po upieczeniu
posypać cukrem pudrem.
makowiec z pianą pieczemy jeszcze 15 minut w 180oC



na święta robię SERO-MAK czyli dwa w jednym:

Jeżeli chcemy zrobić sero-mak to:
postępujemy jak przy serniku i makowcu, mamy jedno kruche ciasto i na końcu
makowiec dopiero pianę.

przygotowujemy ciasto jak na sernik, podpiekamy
10 minut w 180oC i na to wlewamy masę serową,
pieczemy w 180 oC 30 minut
następnie na podpieczony sernik wlewamy delikatnie masę makową
pieczemy ponownie 30 minut
kiedy mamy już upieczoną masę makową nakładamy na nią pianę z ubitych białek
z 10 jajek i 2 łyżki mąki ziemniacznej.
i pieczemy 15 minut, posypujemy cukrem pudrem lub możemy zrobić
polewę czekoladowa


Sernik czy sero-mak musi przestygnąć i można pałaszować, smacznego,
wygląda skomplikowanie chyba nie!
ciasto jest mokre!
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1228
Od: 7 lut 2009, o 15:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Wyższe Partie Apeninów

Re: Ciasta Bogusi

Post »

Oj przeleciałam cały wątek i nakopiowałam sobie przepisów... a miało być odchudzanie ;)
Podam też swój, na torcik makowy mojej mamy

mak - 300 gram
jabłka (utarte) - 300 gram
cukier - 300 gram
jajka - 6
masło - prawie pół kostki
kasza manna - 6 łyżek
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
aromat rumowy lub migdałowy

Mak zmielić. Jabłka zetrzeć na drobnych oczkach (nadmiar soku odlać). Masło, cukier i żółtka utrzeć razem. Dodać mak, kaszę, jabłka, proszek do pieczenia i aromat. Ubić sztywną pianę z białek, dodać do reszty i delikatnie wymieszać. Piec w natłuszczonej tortownicy. (nie umiem powiedzieć jak długo :oops: bo zawsze piekę na oko)
Ja na to daję w zależności od nastroju - albo kwaśny lukier albo polewę kawową. Dobre jest też z dodatkiem siekanych migdałów lub rodzynek, ale nie można tego dać zbyt dużo, bo opadają na dno.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1228
Od: 7 lut 2009, o 15:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Wyższe Partie Apeninów

Re: Ciasta Bogusi

Post »

A to może jeszcze babkę z kiśli . Dzisiaj zrobiłam, już zniknęła :D

kisiel - 4 sztuki (wszystkie czerwone albo wszystkie żółte)
jajka - 6
mąka - 8 łyżek
cukier - 1 szklanka
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
margaryna - pół kostki

Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać margarynę i utrzeć razem. Dodać proszek, kiśle (tak wprost z torebek), mąkę - wymieszać wszystko dokładnie. Dodać ubitą na sztywno pianę z białek, wymieszać delikatnie.
Piec w 160 stopniach przez 30-50 minut (zależnie od piekarnika, w elektrycznym przy włączonym góra i dół było gotowe po 30)
Posypać cukrem pudrem.
To są składniki na 2 blaszki struclowe, ale mi w 2 blaszkach szerokich 12 cm i długich 30 cm wyszło dość niskie. Ale pyszne :)
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”