Kolejne lato w ROD-owym ogródku...CD

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kolejne lato w ROD-owym ogródku...CD

Post »

Biedronka641 Alu dobrze rozumujesz... ;:173 Ktoś mi wyszczuplił rośliny a i kilka dołków po roślinach zostało...Działki poszczególne nie są ogrodzone u nas od początku był zakaz grodzenia tylko cały ogród jest ogrodzony... Ale na pasie biegnącym wzdłuż głównej alei należącym do mojej działki/kiedyś nam dodano pas wyłączony wcześniej z upraw pod linią wysokiego napięcia/ obsadziłam roślinami ozdobnymi .Żadnych rarytasów tam nie sadzę więc aż tak mi nie zależy na tych roślinach. Kilkadziesiąt chyba roślin już przez lata zginęła bez śladu i zasiliła inne działki .Kiedyś ktoś nawet wykopał i podzielił hortensję ale sprawiedliwie drugą część mi zostawił... ;:306 Na wiosnę sąsiadce wykopali nową azalię i rh ale posadziła tuż przy głównej drodze więc...Ja nigdy nie sadzę tam roślin wartościowych na których mi zależy.Nie zachęcam złodziei do zapędów za roślinami na moją działkę choć i takie wizyty zdarzyło mi się mieć...ale to było dawno temu.Kiedyś "pijaczki" zasilały roślinami targowiska ,później wzięli się za metale ...wykopali mi ciężkie zabetonowane słupy do malin a nawet wyrwali ze ściany w altance aluminiowy wieszak...Ostatnio jest spokój od kilku lat w tym względzie.
koziorozec Marto tak sympatycznie piszesz o moim ogródku ;:196 Dzięki! ;:180

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Piękne foteczki, takie ciepłe słoneczne, choć kwitną już zimowity i wrzosy, czyż to nie jesień powoli się do nas uśmiecha. ;:112
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Maryniu, widzę, że w Twoim ogrodzie lato z jesienią się zaprzyjaźniło. Przeplatają się wzajemnie, zastępują, uzupełniają pięknie. ;:215
Zdjęcia - jak zawsze - fantastyczne. ;:138 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marysiu takie wykopywanie roślin, trzeba nazywać po imieniu, złodziej paskudny. Gdyby osoba poprosiła, pewnie byś się podzieliła. Zdjęcia zawsze niesamowicie piękne. ;:63 Koper i sałata takie soczyste. ;:152 Kępa zimowitów śliczna, u mnie dopiero wychyla się jeden kiełek.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

plocczanka pisze:Maryniu, widzę, że w Twoim ogrodzie lato z jesienią się zaprzyjaźniło. Przeplatają się wzajemnie, zastępują, uzupełniają pięknie. ;:215
Zdjęcia - jak zawsze - fantastyczne. ;:138 ;:138 ;:138
Maryniu, bo Lucynka to wszystko z ust mi wyjęła, nic nie dodam ;:138 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
chinanit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2013, o 14:59

Post »

Marysiu, u Ciebie jakby zupełnie nie było suszy- pięknie, zielono, kwitnąco. :)
Mnie mój ogród w tym roku wyjątkowo dokuczył, a i wygląda teraz nieszczególnie.
Miłego wypoczynku. :wit
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Maryniu to współczuje. Kupujesz, sadzisz,pielęgnujesz a ktoś przyjdzie na gotowe. Nie podoba mi się to. Załóż foto pułapki a dowiesz się kto. ;:108

Zgadzam się z Marysią. U Ciebie ''pięknie,zielono i kwitnąco'' . U mnie już bardziej jesiennie. Aż nie chce się wierzyć,że jeszcze jarzmianka Ci kwitnie.Jednak fotka nie kłamie, bo przy niej rośnie rozchodnik ;:108 . Jak to robisz? ;:138
Jak miło znów pooglądać fotki w Twoim wykonaniu. ;:215 Padało wczoraj u Ciebie? :wit
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

stasia_ogrod,plocczanka,cyma2704,iwona0042,chinanit,Biedronka641, dziękuję moim stałym wiernym kibickom ;:196 za miłe i niezawodne odwiedziny ;:196

...''pięknie,zielono i kwitnąco''...takie słowa po tak ciężkim lecie miło się czyta... ;:180 się dba się ma... ;:113 Przyznaję,że nie jest źle i wiele trudu włożyliśmy z Małżonkiem , żeby było tak jak jest ...Ale jeszcze fala upałów przed nami więc może nie będę chwalić dnia przed zachodem słońca...

Prace trwają nadal,wycinanie przekwitłych i oczyszczanie rabat przed zimą ..pewnie wszędzie tak samo. ;:173
Wnet sadzenie cebul,których widok mnie przeraża... ;:oj Przegląd zeszłorocznych cebul mnie zaskoczył... niewiele zostało...więc musiałam dokupić....Teraz trzeba zrobić im miejsce i sadzić...
No i jeszcze podlewanie ...co drugi dzień bo deszczu u nas porządnego nie było od wielu tygodni i susza trwa nadal , gleba nie podlana jest bielutka...

MÓJ OGRODOWY MIX CD...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

No popatrz Maryniu, a u nas co dzień pada, wilgoć taka w powietrzu, że nagle wszystkie pomidory mi zaczęły czarnieć ;:185
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Maryniu również i u mnie występuje problem suszy. Jakiś przelotny deszczyk nie jest w stanie tego zmienić. Potrzebna ulewa.
Pięknie wyglądają Twoje roślinki. Widać ogromną troskę Gospodyni.
Zdjęcia jak zwykle urocze.
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Marysiu cieszymy się jeszcze kolorami i kłosami traw, ;:215 ale już sprzątamy przed zimą. ;:174 U mnie już kompostownik pełny, bo większość jednorocznych tak schnie, że powyrzucałam. ;:222 Żeby taką suszę zniwelować, musiałoby padać spokojnie przez tydzień, żeby nie spłynęło tylko wsiąkło w ziemię.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Maryniu, cieszę się, że mimo suszy masz naprawdę pięknie kwitnące roślinki. Widać jak na dłoni, że nie żałujesz im wody. A ile Cię to kosztuje wysiłku to ja doskonale wiem, bo sama do niedawna to z wężem, to z polewaczką po całej działce się pałętałam aż do upadłego.
Cieszę się również trochę egoistycznie, bo dzięki temu mogę podziwiać Twoje cudne zdjęcia. ;:215 ;:215
W tej sytuacji życzę Ci wody z nieba i oddechu od ciągłego podlewania. ;:196
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Maryniu, ależ Ty mnie chyba źle zrozumiałaś
Ja to pisałam pełna podziwu, że Tobie właśnie udaje się mieszać tak rosliny, jak nikomu
Pomieszane, a jednak wszystko do siebie pasuje, przenika.
I chaosu nie widać
To u mnie widać totalne poplątanie z pomieszaniem
Ja tez raczej trendom nie ulegam.
Wszyscy mi radzą, żeby grupować rosliny, tworzyć plamy, a ja wolę taki ogród jak Twój
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

iwona0042 U mnie nad ranem popadało ale chyba niedługo bo rano już śladu prawie nie było...Wczoraj podlewałam pod wieczór.

hala67 miło,że zajrzałaś! Dziękuje za sympatyczny wpis! ;:196

cyma2704 Soniu moje jednoroczne jeszcze w bardzo dobrej kondycji... Wyrzuciłam tylko szałwię muszkatołową ale chyba źle :oops: zrobiłam,że wyrwałam je z korzeniami bo wyrosły od korzenia nowe sadzonki,trzeba było wyciąć ;:oj albo wsadzić korzeń ponownie ale nie chciało mi się sadzić w tej suchej ziemi..Przycięta cleome zakwita powtórnie... Szkoda mi wyrzycać coś co jeszcze rokuje...Wycinam liście irysów i liliowców ,wnet piwonii...Roboty nie brakuje!

plocczanka Lucynko wodę staram się dozować rozsądnie ...Mam też na uwadze występujący ogólnie jej brak...Widzę jak sąsiadka podlewa kładąc węża z włączoną wodę na rabacie i idzie do innych zajęć...A woda się leje i leje ;:oj ... ale skutki tego podlewania ;:222
Smętne resztki roślin królują ..Za pochwałę zdjęć duża buźka! ;:196 :D Rankiem coś tam popadało ale i wiatr dzisiaj dość silny więc szybciutko obeschło!

Margo2 Gosiu ,zrozumiałam ,zrozumiałam, zawsze staram się czytać ze zrozumieniem jak nie rozumiem to czytam jeszcze raz... ;:306 Często się z tym zjawiskiem jego braku spotykam i to mnie wkurza na maxa...bywało,że boleśnie doświadczyłam i tutaj ;:oj ... Ale to dygresja ogólna ,żebyś przypadkiem nie wzięła jej do siebie! ;:196 Bo znowu by się porobiło! ;:306

A w kwestii roślinnego mieszania to mamy może nie do końca te same ale dość podobne gusta :D Przynajmniej nie mamy monotonii na rabatach ,dlatego nie lubię "szpalerków" przynajmniej u siebie ich nie stosuję .

Mój OGRODOWY MIX CD...

coraz więcej zwiastunów jesieni ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

wczorajszy powrót do domu
Obrazek
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Ogród nadal piękny i zmienia barwy na coraz cieplejsze, ale ostatnia fotka to majstersztyk, pełen tajemniczości i świetlnych przebłysków. ;:433 ;:433
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”