Taki - sobie ogród cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Taki - sobie ogród cz.5

Post »

Twoje dalie nawet zmieszane z innymi kwiatkami pięknie wyglądają! A swoją drogą to sztuka posadzić je między innymi bylinami ;:180 Ja jakoś nie mogę wtedy utrzymać dyscypliny i część dalii, która wylądowała na rabacie trawiastej po prostu zarosła trawami. Wiążę, skracam ale trawy i tak je poniewierają bo są silniejsze więc już więcej tak nie będę sadził. Najlepiej mi się sadzi i pielęgnuje na gołym poletku i właśnie takie szykuję na przyszły sezon ;:65
Masz rację; te które wystartowały wcześnie teraz nie boją się upałów.
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Miłeczko ;:196 pięknie.... ;:180 tylko podziwiać mi pozostało..... ;:215
Z przyjemnością tu zaglądam, bo wiem, że na kolejne zachcianki miejsca nie mam. ;:185
Awatar użytkownika
Gabriel
200p
200p
Od: 28 gru 2010, o 20:15

Post »

Pięknie dalie u Ciebie kwitną, zarówno upał jak i brak opieki zniosły doskonałe ;:138
Jednak nie tylko dalie mnie zachwycają :wink: Czwarte zdjęcie z poprzedniego wpisu - cudowne ;:oj
Pozdrawiam, Gabriel
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Gabriel! Busz się kwiatowy zrobił! Posadziłam między dalie co nieco, a w niektórych miejscach miedzy coś posadziłam dalie i tak powstała kwietna wesoła rabata. Ale poległa mi Jola w tym upale. Była niewielka i prawdopodobnie syn mi ja ugotował podczas podlewania. ;:145

Majka! To tak jak ja! Ja oglądam Twoje róże, ale ja już wstrzymałam ich zakup. Wkurzam się na kilka sztuk, które są w tym roku straszne. Wypuściły po 1-2 pędy, najczęściej ślepe i teraz ledwie żyją...

Jacku! Masz taki komfort, że masz poletko, ale posadź z fantazją! np wsiej koper pomiędzy dalie ! Najlepiej włoski (nie jedzą go ślimaki ani mszyce)i! Będą wyglądać jak z asparagusem! Albo daj tematycznie w kwartałach i obsadź wokół aksamitką czy innym drobiazgiem! Wtedy nie będzie mowy o konkurowanie, a będzie symbioza!

Ilonko! Synek usiłował podlewać, ale prawda jest taka, że te dalie, które były dorodne, dały sobie radę. Mizeroty albo umarły, albo ledwie żyją. Mimo wszystko mam tyle radochy, bo dalii mam dwa razy więcej niż w ubiegłym roku i wszystkie takie cudowne! Graceland od Ciebie kwitnie! Sofia niedługo też będzie!

Podlało mi w nocy i nad ranem trochę, ale to kropla w morzu potrzeb. Mogłoby lać całą dobę, wtedy byłoby to skuteczne.
Musze zebrać dziś wiśnie! ;:223

Na dziś:
Kageboushi
Obrazek

Bishop of Dover
Obrazek

Starchild
Obrazek

Hapet Bordeaux
Obrazek

Nuit d'Ete
Obrazek

Spassmacher
Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Milka jak dobrze że masz taką. Kolekcję dalii,mam gdzie podziwiać ja swoje przegapiłam i chyba coś je kąsa, wczoraj do późna. W nocy psikałam a za dwie godziny burza zmyła trutkę ;:306 dzisiaj chyba powtórzę może coś mi odżyje.
Jednak jak się ma ogród to z tymi wyjazdami urlopowymi bywa różnie, u mnie tez sknocili podlewaniem ;:223 moje to takie kiepściutkie, ze nie mam co pokazać.

Pozdrawiam i na ptaki czekam
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No nie, dale medal światowy--co za kolory , formy, śliczności , brawo ;:138 gdyby jeszcze nie trzeba było ich wykopywać :wink: :lol:
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

'Spassmacher' śliczna! Taka regularna i "zdyscyplinowana" w swych płatkach ;:333 Ale 'Bishop of Dover' - nie pomyliło Ci się? Bo ta odmiana jest biała czy prawie biała (kremowa).
Na początku miałem między daliami komosę, którą traktowałem jako warzywo ale teraz wolę nic nie mieć, bo zadeptałbym. Nie dość, że ciągle chodzę z wężem między nimi, to jeszcze tyczkowanie, czyszczenie - muszę mieć dojście z każdej strony więc mniejsze rośliny byłyby w poniewierce :( No i jeszcze jedno - tam gdzie jest gęściej, więcej cienia, dużo liści przy ziemi - pojawiają się ślimaki. Przerabiam to w innych częściach ogrodu więc wśród dalii musi być transparentnie i praktycznie, a ładnie i tak jest, jak kwitną dalie 8-)
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mnie oczarowała taka wtulona w listeczki Kageboushi ;:215
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jacku! Sassmacher mnie zauroczył, jak zobaczyłam go u Ryszarda. Lubię regularne płatki u dalii, dlatego też zachwyca mnie geometria np pomponów i kulistych. Ma jeszcze wspaniałą zaletę, że obficie kwitnie. Lubię takie, które nie sprawiają kłopotów i cieszą oko!
A z tą "Bishop of Dover" to dziwna sprawa, bo co roku wygląda inaczej (2013 - pojedyncze prawie białe, 2014 - mizerota wysilająca się na podwójny rząd płatków, 2015 - różowy wypłosz):

Obrazek Obrazek Obrazek

Inna sprawa, że na ostatnim miałam balans bieli nastawiony na cień i zdjęcie wyszło cieplejsze.

Majeczko! Muszę pokazać wreszcie cały krzok! To jest widok - potwór!

Karolina! Eee! Ja tam lubię wykopywać... ;:306 Ale tylko dla tego widoku!

Krysiu! Na ptaki czekasz? ;:202 No tak! Obiecałam! Ale zajrzyj TU !
Dalie są smaczne więc pewnie znalazł się jakiś wredny amator! U mnie też niektóre kiepskie, choć miałam nadzieję :roll: Tych oczywiście nie pokażę póki co...

Na dziś:

nn
Obrazek

Zaczyna wyczekiwana Creme de Cassis
Obrazek

Bahama Apricot
Obrazek

Silver Years
Obrazek

Kingyo Hime
Obrazek

Tutti Frutti
Obrazek

Tsuki Yori no Shisha
Obrazek

I nie-dalie:

Róża Jalitah - jedyna, która porządnie kwitnie z nasadzeń wiosennych, a i tak wygląda jak psu z gardła wyciągnięta.
Obrazek

Moje jedyne jeżówki inne niż zwykłe ;:306
Obrazek
Miłka
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Miłko ja też takie jeżówki mam i długo do żadnej odmiany nie mogłam się przekonać. Urok jeżówki purpurowej jest dla mnie wzorem i nie sadziłam aby nie było konkurencji ...
Dalia Kennenmerland wyglądem podobna do White Star ale kolor ma taki zdecydowany .
W tym sezonie jak nigdy straciłam już dwie a zapowiada się na więcej ... dziwny ten sezon.
Jest susza ale z daliami to zawsze obawa - podlewać czy nie a jeśli to raz na jakiś czas i solidnie czy mniej a częściej ? Kłącza pod ziemią nie widać a stracić można i to szybko przez nadmiar wody.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widzę, że nastąpił u Ciebie podział kwiatów na dalie i nie-dalie :;230 I wcale się nie dziwię ;:136
'Tutti-Frutti' - kolejna pięknie geometryczna dalia! I cóż za kontrast z następną - Tsuki-Yori-No-Shisa' - roztrzepańcem ale równie uroczym!
'Creme de Cassis' u Ciebie startuje? To u mnie zaczął dość wcześnie w lipcu ale teraz wycofał się podczas upałów. A rzeczywiście piękny i zdążyłem go polubić. Teraz próbuje swych sił 'Munchen' ale na razie przegrywa z upałem (rozwija się brzydko). Podobnie 'Canary Fubuki' - kwiaty sponiewierane przez upał wiszą smętnie :(
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

MIŁKA u ptaszków byłam Dudek mnie zachwycił ale ja bym więcej chciała.
Natomiast dalie Twoje mimo nieobecnosci gospodyni pięknie kwitną, ja swoich nie pokażę bo prawie nie mam co, chyba przędziorki je wykończyły, wczoraj dokonałam reanimacji po oczyszczeniu popryskalam na grzyba, dzisiaj wieczorkiem na gryzonie psiknę bo ja już sama nie wiem co im dolega.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

takasobie pisze:Majeczko! Muszę pokazać wreszcie cały krzok! To jest widok - potwór!

Karolina! Eee
I nie-dalie:

Róża Jalitah - jedyna, która porządnie kwitnie z nasadzeń wiosennych, a i tak wygląda jak psu z gardła wyciągnięta.
Obrazek

Miłeczko ... czekam na ten krzok ! :;230
No ja nie wiem co zrobiłaś, że Jalitah tak wygląda.... hihihi..hihihi poczochrałaś ją czymś czymś ;:oj
Ona potrzebuje tylko papu ( najlepiej naturalnego ) wody i słonka, a sama sobie radę da... :;230
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majeczko! Ta róża jest karmiona bezwstydnie, podlewana i na bieżąco usuwam kwiaty. Zaszkodził jej mój wyjazd i upały. W tym czasie syn podlewał, ale jak zauważyłam, nie nadążał. :roll: Była posadzona wiosną w kompost z fusami, rogami itp.

Krysiu! Będę dodawała tam we wątku, ale nie nadążam z obróbka zdjęć wakacyjnych i bieżących ogrodowych. Ale teraz mam wolny poniedziałek więc może mi się uda. ;:218 Dalie najchętniej jedzą ślimaki, ale inne robactwo też nie pogardzi. Zobacz nocą, co je je!

Jacku! Tak jak w zeszłym roku Creme de Cassis kwitła jako jedna z pierwszych - w tym - klapa! Po podziale miała problem ze wzrostem, a potem kupiłam drugą, bo wysyłałam za morze, ale ją podzieliłam, żeby paczka była najlżejsza. Drugą cześć wsadziłam do doniczki i chciałam komuś wydać, ale nikt nie chciał. Mariuszowi proponowałam, ale on zagoniony, niczego nie chciał (widzisz, że go w tym roku prawie nie słychać). Więc w końcu posadziłam drugą do gruntu. I zakwitły dopiero teraz prawie jednocześnie. A Munchen u mnie akurat ok, ale inne maluchy coś się ociągają. Dostały w kość od ślimaków i teraz nadrabiają. Musze do wszystkich spróbować nawozu do pomidorów. Ponoć świetnie na nie działa.

Krysiu! Ja się przekonałam do tych jeżówek, jak widziałam je u Gosi Deirde, która przekonała mnie, że dobrze rosną i się rozrastają i dała mi kępę na zachętę. W końcu zakwitły, na razie mizernie, ale maja mnóstwo pąków i się ładnie rozrastają.
Kennenmerland pierwszy rok się tak popisał, choć go już mam chyba trzeci sezon, albo drugi, ale miałam poprzednio i poszedł na wieczne łąki. Niestety White Star od Ciebie straciłam po pierwszym sezonie. Pech! Bardzo ją lubiłam, ale co roku jest rotacja, część tracimy, część zyskamy! ;:173

Siedzę w domu i się nie ruszam. Rano przeszłam tylko z sekatorem przyciąć przekwitnięte kwiaty. W domu 27 st.C na zewnątrz 33. Wieczorem ma padać, jak nie - będę podlewać, ale już mam dość. Zresztą, co ja będę pisać , wszyscy tak mamy...

Na dzisiejsze Święto (Budka dla sikorek z Białowieży) :

Obrazek

I Kageboushi w krzaku:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Miłka
Marzena77
500p
500p
Od: 6 lip 2014, o 19:42
Kontakt:

Post »

Piękne dalijki .Moja mama kupiła w Łosiowie dalie miała być niebieska a jest żółta z pomarańczem .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”