Elizabetka po śląsku nr 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Elizabetka po śląsku nr 7

Post »

Elusia ;:196 Kwietniki gustują w pszczołach też mnie drażnią te pająki, lecz nie warto się wtrącać .Natura sama rządzi się swoimi prawami .Ja też na takie drastyczne sceny trafiam zaglądając w kwiaty róż .One wiedzą gdzie zrobić zasadzkę. Mchóweczka cudniasta ;:167 inne również i super kwitnienia . Teraz to można się zachwycać nie tylko pogodą ale i kwiatami
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jadzinko Kwietniki mówisz...no tak :!: ...właśnie doczytałam, że to jest samica, która potrafi dostosować swoje ubarwienie do koloru kwiatu. Nie mam zamiaru ingerować w naturę bo choć ogród jako tako to sztuczny twór ale już rośliny i cała fauna to żywe stworzenia.
U mnie susza potworna, ściółkowałam dziś co się dało jutro skończę. Niektóre róże kończą kwitnienie, inne mają przypalone kwiaty ...deszczówka się kończy ale w niedzielę zapowiadają deszcz oby nie grad.
Miłego wieczoru wszystkim odwiedzającym mój wątek życzę. :D
Awatar użytkownika
Sasanka18
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2010, o 19:25

Post »

Elżbietko zapraszasz ,to jestem :wit
Róże, to moja bajka a w tak cudownej różance miło pospacerować . :tan
Masz dużo róż historycznych one kwitną u Ciebie tylko raz :?:
Gipsy Boy, to już kolos moja pomalutku się rozrasta ,bardzo lubię
za jej piękny kolor piszą ,że pachnie muszę jutro sprawdzić.
Już widzę ,że źle posadziłam Giardinę ma za mało miejsca .
Inne róże pooglądam sobie w wolnej chwili u Ciebie
,bo u mnie na takie kolosy za mało miejsca.
PIEKNIE U CIEBIE ;:180 ;:180 ;:180
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Tosiu Ty u mnie a ja u Ciebie :;230 ...zaczyna się nocne życie po tym tropikalnym dniu. :D
Marysiu dzięki za miłe słowa. ;:196 Tak, mam sporo historycznych, które kwitną raz ale długo i to właśnie Gipsy Boy i mchówki bo burbonki powtarzają kwitnienie. Wszystkie pięknie pachną a takie właśnie lubię. Giardina wypuszcza grube, długie baty w górę więc staram się ją naginać coby więcej było kwiatów :wink: ...moja też ma niezbyt dobre miejsce ale od biedy może być. Na jesieni szykuje mi się przesadzanie kilku róż w tym Eden Rose, której znalazłam miejsce przy altance a wiciokrzew pójdzie gdzieś w kąt bo stale cały w mszycach....chyba wszystkie mszyce się na niego zleciały.
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Elizabetka pisze:Olbrzym New Dawn cała potargana i trzeba będzie zrobić solidniejszą metalową podporę.
Witaj Elu!
Pod tym wpisem pokazałaś wielką czerwona różę, czy to owa ND?
Nie wiem czy czytałaś u mnie - mam problem z zakupiona jesienią ND - na obrazku była klasyczna jasna z lekko kremowym kolorem, a zakwitła ciemnym różem i teraz nie wiem ... czy róża pomylona, czy tylko obrazek pomylony :(
Ania - Tara podpowiedziała mi o czerwonej New Dawn, a szukając dowiedziałem się, że jest i różowa, wcześniej znalazłem też Coral Dawn.
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elusia ;:196 u mnie wczoraj rano przeszła burza, dzisiaj również było darmowe podlewanie :heja tylko bez ekscesów dźwiękowych .Byłam na chwilkę w ogródku i zaś się zachmurzyło i znów dopadało .Najbardziej chyba z tego deszczu uradowane są roślny na rabatkach przed domem mają podlewane i chyba im się to spodobało ślimakom także, bo dały sie do host
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Elu, mam pytanie jak sobie radzi kwiat Galwaniego?
Szuka teraz róż, które wytrzymują te tropiki
Ostatnio kupiłam tak zachwalanego Garden od Roses i jestem zawiedziona. Chyba, że to przez to, że róża rośnie od wiosny i jeszcze się nie ukorzeniła porządnie
Twoje burbonki powalają, zresztą wszystko pięknie wygląda
Ja tez muszę pomyśleć o nowym aparacie
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cudny masz ogród ;:3
Szczególnie klimatycznie wygląda w trakcie kwitnienia róż.
Fajny ten ciemny powojnik ;:108
Awatar użytkownika
juni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 wrz 2009, o 10:43

Post »

Naoglądałam się ,szkoda ,że nie można powąchać.
Tak powolutku róże zaczynają mi się podobać.
Już mam pięć.
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

:wit ...jakoś tak zeszło :wink:

Andrzeju ta czerwona to Flammentanz. Przykro mi bardzo z powodu pomyłki różanej. To się niestety zdarza. Nie martw się zbytnio nazwą...ja szukałam nazwy róży. która rośnie u mnie od co najmniej 20 lat...ale znalazłam. :!: Ania tara znalazła trop i trzeba dalej drążyć...na pewno się znajdzie.
Jadzinko lepiej jakby na zmianę popadało a potem słonko i zaś. :wink: Boja się o moje pomidorki coby jakoś zawierucha mi je nie uszkodziła.
Goś Galway kupuj w ciemno. Jednak znajdź mu dobre miejsce bo to potężny krzak...szerokość 1,5 a wysokość do 3 m. Mocne, sztywne pędy a kwiat duży trzyma się do góry i dosyć długo się utrzymuje..kilka kwiatów na gałązce. A co do aparatu to dla mnie wystarczy żeby tylko kolor czerwony wychodził to byłoby super.
Aga dzięki ale to zasługa lata. Niech trwie jak najdłużej. :D
Beatko naprowda miałaś przyjechać sie nawąchać. :D A co do róż to najlepiej się kupuje jesienią...czy masz już listę? :lol:

Zaległości...fotki z 5 lipca. ;:168
Ballerina i reszta dworu.
Obrazek

Obrazek

chryzantemka od Halinki Eukomis...z jednej sadzonki zrobiłam dwie a to jedna z nich
Obrazek

a ta od Zośki sangwinaria coś nie może ruszyć...sadzona wiosną 2015. Coś robię nie tak ale nie wiem co...trochę większa od gugoły (opadnięte jabłko :wink: )
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Lilia nakrapiana Haniutka od Hanka1 ...Haniu ;:167
Obrazek

A to Ascot... róża, którą dostałam od Grażki kogra. ;:196 Nie będzie jej u mnie łatwo ale na razie świetnie sobie radzi i myślę, że ma dobre miejsce.
Krzaczek idealnie zbudowany, ładne zdrowe liście a kwiat konkretnie kolor kojarzy mi się z piwonią a ja kocham piwonie....no i ten zapach. ;:167 Jestem zachwycona.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czy robicie syrop z dziewanny?....no jo już mom dwie szklonki i zaczynom trzecio. :wink:
Obrazek

Całkiem fajna różyczka od naszej Ewiczki Gloria That's Jazz. Fajne, nie za duże czerwone kwiatki ....bardzo sympatyczna. :D
Obrazek

Niezawodne pomidorki koktailowe malinowe.
Obrazek

Różyczka Degenhard o ślicznym różowym dosyć ostrym kolorze. Bezproblemowo się u mnie chowie.
Obrazek

I słoneczny liliowiec. :D
Obrazek

Obrazek

;:167
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elusia ;:196 nie mosz czasem jakiejś malusiej cebulki tej lelujki od Hanusi .U mnie ona całkiem poszła spać .Nie wiem co nie tak robiłam ,ze zamiast sie namnażać nikła aż wreszcie znikła na jamen ;:145 Pomidorki dojrzewają a moje calutkie zielone i malutkie kulki mają a tu jeszcze tako pogoda ;:174 Elusia czy mosz może niziutkiego przetacznika od Izki Chatte, bo nie wiem jak on się zwie i dopiero teraz zaczyno kwitnąć
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Elżuś super :tan , że dobrze Ci się chowa Ascot.
U mnie w tym ścisku dusiła się bidulka.
U Ciebie na pewno będzie jej lepiej niż u mnie i niech Ci dalej zdrowo rośnie i cieszy oczy. ;:196
Masz sporo pięknych róż , szczególnie całkiem dużą kolekcję mchówek. ;:167 :wit
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Jadźko znajdzie się. ;:196 Kotku nie mam takiego przetacznika...tylko zwykły polny, który potocznie nazywamy burzyczka ...jak się zerwie kwiatek to będzie burza. :wink:
Aż się martwia o pomidorki bo zimno się zrobiło i okropnie mokro...ani spać ni moga. :wink: Ach jakoś to będzie...jutro z pewnością wyjrzy ;:3

Grażko u mnie ma luz i będę o nią dbała bo jest piękna. :D
Fotka mało udana ale najwierniej pokazuje kolorek Ascot. ;:167
Obrazek

Fotki z wczoraj. :D
Tego to wszyscy znają.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

hoja przed wejściem...bo czemu nie. :lol:
Gylynder bydzie w sierpniu malowany oroz z płotem.
Obrazek

Oleander dostał nowo doniczka....ceramiczna się nie sprawdziła bo wypijała mu wodę i bestuż żółkły liście. Dostał niestety plastikową i nie zwężaną ku dołowi bo tego oleandry nie lubią. Teraz powinien ruszyć.
Obrazek

Obrazek

Pierwsze pomidorki oprócz koktailowych to Stupice...uwielbiam za wczesność, smak i zapach.
Obrazek

Tu się podziało.
Flammentanz przycięta i poupinana do podpory. Wytargałam też dąbrówkę i ;:223 zapomniałam nazwy...na fioletowo kwitnie, zadarniające zimozielone listki....o vinca ...barwinek.
Obrazek
...bo mam znaleźć miejsce pod truskawki i trafiło na to....truskawki też się płożą i zadarniają to przynajmiej będzie pożytek. I tak po 4 latach trzeba je wykopać.
Teraz tylko nawiozę kompostu i rozsypię obornika coby do sierpnia zdążyć.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja chyba tez usunę część truskawek bo w tym roku bardzo słabo owocowały, a miejsca szkoda.W tym miejscu będą w przyszłym roku ogórki .Tylko muszę podnieść walory ziemi :wink: U mnie zaś padzy lecz na razie drobniutki deszcz .Elusia ;:196 ciesza się z cebulki teraz będzie rosła w doniczce pod szczególną troską bo ta lelujka baaaardzo mi się podoba ;:167 .Swoja Elżbietka też mocno przycięłam po kwitnieniu, bo o mały figiel ostatnie wichury przewaliłyby mi pergola. Teraz nawet Modrzew pendula odetchnął, bo ona całkiem na nim leżała no i lilia mogła wreszcie wyrosnąć i pokazać całe swoje piękno, a ja całkiem o niej zapomniałam i myślałam ,że tez padła.W tym roku mnóstwo lilii mi nie zakwitło ;:174 Ten przetacznik od Izki jest niziutki i kwitnie takimi wiechami lecz nie chce się u mnie rozmnażać wciąż jest jedna sadzonka .Chyba coś nie tak
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Jadźko ale ja chcę w tym miejscu posadzić truskawki. Miejsce nasłonecznione więc powinny być zadowolone.
Ja ogórki i dynie sadza na górce kompostowej z odpadków z całej zimy i wczesnej wiosny. A co do lelujki to jak tylko łodyga się zasuszy to Ci wyśla.
Ida obejrzeć ten przetacznik do Ciebie. :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”