Pomidory w donicach cz.2
- zenmach
- 200p
- Od: 11 lip 2011, o 23:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory w donicach cz.2
Wystarczy poczytać ten temat i będziesz wiedzieć że forumowicz odradzał wszelkie takie wynalazki w uprawie pojemnikowej.
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Wczoraj rozsadzałem ostatnie doniczkowce. 

Co do dodawania czegokolwiek do ziemi pomidorom w donicach, to również się w to nie bawie. Jak dla mnie, to niepotrzebna robota, skoro i tak zapewnie wszystko co potrzebują poprzez fertygacje.
W sumie to boję się nawet, że mogę im bardziej zaszkodzić niż pomóc. Przeschnie podłoże, wzrośnie stężenie i to się na krzaku źle odbije. Ja nie mam możliwości ich doglądać wciągu dnia, więc wybieram najbezpieczniejszą drogę, czyli właśnie fertygacje.

Co do dodawania czegokolwiek do ziemi pomidorom w donicach, to również się w to nie bawie. Jak dla mnie, to niepotrzebna robota, skoro i tak zapewnie wszystko co potrzebują poprzez fertygacje.

W sumie to boję się nawet, że mogę im bardziej zaszkodzić niż pomóc. Przeschnie podłoże, wzrośnie stężenie i to się na krzaku źle odbije. Ja nie mam możliwości ich doglądać wciągu dnia, więc wybieram najbezpieczniejszą drogę, czyli właśnie fertygacje.

No tak człowiek czyta i czyta wszystko się miesza...chciałam dobrze...wyszło jak zawsze. No trudno zamówione, przyjedzie, dam siostrze na działkę. Dobrze, że zamówiłam małą paczkę a nie np jak ziemi 200l 

- BobejGS
- Kontakt:
Ja wczoraj otwarłem drugi worek 50l ziemi. A do docelowych donic pójdzie sporo ziemi. Dobrze, że kupiłaś więcej. na pewno się nie zmarnuje, a zawsze lepiej mieć, niż później szukać gdy zabraknie. 

Dlatego zamówiłam, przywiozą wniosą
Pamiętam jak w zeszłym roku dygałam z tymi worami masakra. Dobrze, że mieszkam na pierwszym piętrze, no ale ile dam radę wnieść, niewiele.
Zastanawiam się jeszcze aby ziemię do pomidorów zmieszać z piachem. Mam pod blokiem taki przykryty (nie wiem czemu) mogłabym wiadro wziąć. Czy do czegoś jeszcze z tych moich wszystkich warzyw dodawać do ziemi piachu? A może w ogóle się w to nie bawić. Mam też balot słomy po boczniaku, jeszcze go nie wyrzuciłam, może jego jakoś mogę wykorzystać

Zastanawiam się jeszcze aby ziemię do pomidorów zmieszać z piachem. Mam pod blokiem taki przykryty (nie wiem czemu) mogłabym wiadro wziąć. Czy do czegoś jeszcze z tych moich wszystkich warzyw dodawać do ziemi piachu? A może w ogóle się w to nie bawić. Mam też balot słomy po boczniaku, jeszcze go nie wyrzuciłam, może jego jakoś mogę wykorzystać
- BobejGS
- Kontakt:
Nie wiem jaką dokładnie tą ziemie będziesz mieć. To co mogę polecić do dodania do ziemi, to jedynie perlit. 

No to trza się wybrać po perlit. Dobrze, że on lekki jest to mogę nakupić całą reklamówę 

Ja kurzak polecam, pomidory są zdecydowanie smaczniejsze niż na fertygacji nawozem mineralnym do pelargonii.
Nie wiem Emilia w jakiej postaci masz ten nawóz, ale jeśli chcesz go uźywać, to nie dawaj go na samo dno( spalisz korzenie ) , tylko wymieszaj z całą ziemią .Natomiast nie powiem Ci ile tego nawozu na donicę.Ja uźywam gnojówek kurzak/ pokrzywa w małych dawkach a często, obserwując przy tym krzaki. Czyli na tzw. oko. U mnie to się sprawdza.
Nie wiem Emilia w jakiej postaci masz ten nawóz, ale jeśli chcesz go uźywać, to nie dawaj go na samo dno( spalisz korzenie ) , tylko wymieszaj z całą ziemią .Natomiast nie powiem Ci ile tego nawozu na donicę.Ja uźywam gnojówek kurzak/ pokrzywa w małych dawkach a często, obserwując przy tym krzaki. Czyli na tzw. oko. U mnie to się sprawdza.
Aga
No i ile osób tyle opinii. To ma być w formie granulek. To zrobię sobie test i do części donic dam a do drugiej części nie i porównam plony. Samsu a jak myślisz czy np do kalarepy, cukinii, papryki też byś dodał?
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wrzucenie na raz nawozu (nawet naturalnego) do donicy jest złym pomysłem, na ten temat napisano już wiele, ale generalnie chodzi o stężenie nawozu. Jeżeli utrzymujemy stałą wilgotność wszystko jest ok., ale wystarczy przesuszenie podłoża i niebezpiecznie wzrasta stężenie nawozu, im mniejsza donica tym te wahania są bardziej odczuwalne. Dlatego w donicach najbezpieczniejsza jest fertygacja nawozem o znanym składzie. Przy pewnym doświadczeniu znajomości potrzeb pomidorów i w rozpoznawaniu niedoborów można pokusić się o coś pośredniego tzn. podlewać różnymi gnojówkami, tak aby pomidory dostawały to, co na danym etapie rozwoju jest im niezbędne i w razie czego uzupełniać braki np. nawożąc dolistnie.
Dorota
No tak, powiem szczerze czym więcej wiem to wiem mniej
Sama już nie wiem co mam robić. Jedni chwalą inni nie. I bądź tu mądry jak własnego doświadczenia brak.
edit
No i sprawa sama się wyjaśniła w tesco akurat nie mieli granulatu więc nie ma, kupować nie będę, problem sam się rozwiązał

edit
No i sprawa sama się wyjaśniła w tesco akurat nie mieli granulatu więc nie ma, kupować nie będę, problem sam się rozwiązał

- BobejGS
- Kontakt:
No skoro występuje ryzyko przesolenia podłoża, poprzez nieumiejętne użycie go w uprawie doniczkowej, to po co w ogóle się nad tym zastanawiasz.
Sama piszesz, że jesteś początkująca, to po co sobie na głowę wrzucać kolejne kombinacje. 

Bo człowiek chce jak najlepiej, właśnie po to zawracam sobie głowę różnymi rzeczami, ale jak już wyżej napisałam nie mieli więc będę tylko nawozić florovitem do pelargoni, koniec "kurzego" tematu 

- gapapl
- Od: 1 maja 2014, o 21:55
Ja mam takie pytanie.
Wysiałam pomidorka Micro tom i chciałabym je posadzić na miejsce stałe do skrzyni balkonowej wys.ok.14 cm. Moje pytanie czy donica musi być wyższa czy im to starczy? Długa na 100cm i nie wiem ile ich tam włożyć,by zbyt ciasno nie miały.
Proszę podpowiedzcie coś
Dodam jeszcze,że ktoś tu na form pisał,że tym pomidorkom w zupełności wystarczy donica 2,5l.
Może ktoś ma doświadczenie w uprawie tego pomidora i podzieli się spostrzeżeniami ?
Wysiałam pomidorka Micro tom i chciałabym je posadzić na miejsce stałe do skrzyni balkonowej wys.ok.14 cm. Moje pytanie czy donica musi być wyższa czy im to starczy? Długa na 100cm i nie wiem ile ich tam włożyć,by zbyt ciasno nie miały.
Proszę podpowiedzcie coś

Dodam jeszcze,że ktoś tu na form pisał,że tym pomidorkom w zupełności wystarczy donica 2,5l.
Może ktoś ma doświadczenie w uprawie tego pomidora i podzieli się spostrzeżeniami ?
-
- 200p
- Od: 16 cze 2013, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jeśli to prawda, że 2,5 litra to do takiej skrzynki to 7szt.