Pomidory w donicach cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
zenmach
200p
200p
Od: 11 lip 2011, o 23:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pomidory w donicach cz.2

Post »

Wystarczy poczytać ten temat i będziesz wiedzieć że forumowicz odradzał wszelkie takie wynalazki w uprawie pojemnikowej.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Wczoraj rozsadzałem ostatnie doniczkowce. :)
ObrazekObrazek

Co do dodawania czegokolwiek do ziemi pomidorom w donicach, to również się w to nie bawie. Jak dla mnie, to niepotrzebna robota, skoro i tak zapewnie wszystko co potrzebują poprzez fertygacje. :)

W sumie to boję się nawet, że mogę im bardziej zaszkodzić niż pomóc. Przeschnie podłoże, wzrośnie stężenie i to się na krzaku źle odbije. Ja nie mam możliwości ich doglądać wciągu dnia, więc wybieram najbezpieczniejszą drogę, czyli właśnie fertygacje. :wink:
emilijaie
200p
200p
Od: 18 lut 2014, o 08:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No tak człowiek czyta i czyta wszystko się miesza...chciałam dobrze...wyszło jak zawsze. No trudno zamówione, przyjedzie, dam siostrze na działkę. Dobrze, że zamówiłam małą paczkę a nie np jak ziemi 200l :;230
Pozdrawiam
Emilia

Ogród warzywny na balkonie
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja wczoraj otwarłem drugi worek 50l ziemi. A do docelowych donic pójdzie sporo ziemi. Dobrze, że kupiłaś więcej. na pewno się nie zmarnuje, a zawsze lepiej mieć, niż później szukać gdy zabraknie. :)
emilijaie
200p
200p

Post »

Dlatego zamówiłam, przywiozą wniosą :D Pamiętam jak w zeszłym roku dygałam z tymi worami masakra. Dobrze, że mieszkam na pierwszym piętrze, no ale ile dam radę wnieść, niewiele.
Zastanawiam się jeszcze aby ziemię do pomidorów zmieszać z piachem. Mam pod blokiem taki przykryty (nie wiem czemu) mogłabym wiadro wziąć. Czy do czegoś jeszcze z tych moich wszystkich warzyw dodawać do ziemi piachu? A może w ogóle się w to nie bawić. Mam też balot słomy po boczniaku, jeszcze go nie wyrzuciłam, może jego jakoś mogę wykorzystać
Pozdrawiam
Emilia

Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Nie wiem jaką dokładnie tą ziemie będziesz mieć. To co mogę polecić do dodania do ziemi, to jedynie perlit. :)
emilijaie
200p
200p

Post »

No to trza się wybrać po perlit. Dobrze, że on lekki jest to mogę nakupić całą reklamówę :D
Pozdrawiam
Emilia

Samsu
500p
500p
Od: 24 lis 2011, o 16:11

Post »

Ja kurzak polecam, pomidory są zdecydowanie smaczniejsze niż na fertygacji nawozem mineralnym do pelargonii.
Nie wiem Emilia w jakiej postaci masz ten nawóz, ale jeśli chcesz go uźywać, to nie dawaj go na samo dno( spalisz korzenie ) , tylko wymieszaj z całą ziemią .Natomiast nie powiem Ci ile tego nawozu na donicę.Ja uźywam gnojówek kurzak/ pokrzywa w małych dawkach a często, obserwując przy tym krzaki. Czyli na tzw. oko. U mnie to się sprawdza.
Aga
emilijaie
200p
200p

Post »

No i ile osób tyle opinii. To ma być w formie granulek. To zrobię sobie test i do części donic dam a do drugiej części nie i porównam plony. Samsu a jak myślisz czy np do kalarepy, cukinii, papryki też byś dodał?
Pozdrawiam
Emilia

Dorcinda
500p
500p
Od: 4 maja 2009, o 14:51

Post »

Wrzucenie na raz nawozu (nawet naturalnego) do donicy jest złym pomysłem, na ten temat napisano już wiele, ale generalnie chodzi o stężenie nawozu. Jeżeli utrzymujemy stałą wilgotność wszystko jest ok., ale wystarczy przesuszenie podłoża i niebezpiecznie wzrasta stężenie nawozu, im mniejsza donica tym te wahania są bardziej odczuwalne. Dlatego w donicach najbezpieczniejsza jest fertygacja nawozem o znanym składzie. Przy pewnym doświadczeniu znajomości potrzeb pomidorów i w rozpoznawaniu niedoborów można pokusić się o coś pośredniego tzn. podlewać różnymi gnojówkami, tak aby pomidory dostawały to, co na danym etapie rozwoju jest im niezbędne i w razie czego uzupełniać braki np. nawożąc dolistnie.
Dorota
emilijaie
200p
200p

Post »

No tak, powiem szczerze czym więcej wiem to wiem mniej ;:14 Sama już nie wiem co mam robić. Jedni chwalą inni nie. I bądź tu mądry jak własnego doświadczenia brak.

edit
No i sprawa sama się wyjaśniła w tesco akurat nie mieli granulatu więc nie ma, kupować nie będę, problem sam się rozwiązał :D
Pozdrawiam
Emilia

Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No skoro występuje ryzyko przesolenia podłoża, poprzez nieumiejętne użycie go w uprawie doniczkowej, to po co w ogóle się nad tym zastanawiasz. :) Sama piszesz, że jesteś początkująca, to po co sobie na głowę wrzucać kolejne kombinacje. :wink:
emilijaie
200p
200p

Post »

Bo człowiek chce jak najlepiej, właśnie po to zawracam sobie głowę różnymi rzeczami, ale jak już wyżej napisałam nie mieli więc będę tylko nawozić florovitem do pelargoni, koniec "kurzego" tematu :D
Pozdrawiam
Emilia

Awatar użytkownika
gapapl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2014, o 21:55

Post »

Ja mam takie pytanie.
Wysiałam pomidorka Micro tom i chciałabym je posadzić na miejsce stałe do skrzyni balkonowej wys.ok.14 cm. Moje pytanie czy donica musi być wyższa czy im to starczy? Długa na 100cm i nie wiem ile ich tam włożyć,by zbyt ciasno nie miały.
Proszę podpowiedzcie coś :wink:
Dodam jeszcze,że ktoś tu na form pisał,że tym pomidorkom w zupełności wystarczy donica 2,5l.
Może ktoś ma doświadczenie w uprawie tego pomidora i podzieli się spostrzeżeniami ?
podjadek
200p
200p
Od: 16 cze 2013, o 17:05

Post »

Jeśli to prawda, że 2,5 litra to do takiej skrzynki to 7szt.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”