Mały ogródek

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Sasanka18
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2010, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mały ogródek

Post »

Jolu dziękuję, za zdjęcia 'Burgundy Ice' ,rzeczywiście w pączkach wygląda ładnie .
W tym roku wiosną porządnie je przytnę , bo gałązki mają takie wiotkie.

Powiedz mi, czy kupowałaś ostróżki ,ta na zdjęciu ma niespotykany kolor ,
czytałam ,że z sianych nie można uzyskać takiego samego koloru
a teraz wzięło mnie na ostróżki i jeżówki ,mam ciemno niebieskie /ostróżki/
dużo się ich wysiewa ale są wielkim przysmakiem ślimaków . ;:108
Jolu, ta czerwona jeżówka to, co za jedna -ta wyżej na zdjęciu. :?:
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p
Od: 23 maja 2014, o 14:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu - Sasanko ceglasta jeżówka to u mnie nowość z 2015 roku. Nazywa się 'Sundown'.
Jeżówki źle u mnie rosną. Wszystkie z sezonu 2014 w następnym okresie zmarniały. Jedynie odmiana podstawowa
Echinacea purpurea 'Magnus' daje radę. Wszystkie odmianowe nie odrosły , albo jednym marnym kwiatkiem zaznaczyły obecność.

Niebieską ostróżkę kupiłam "u Obiego" wraz z białą i różową. Biała i różowa na drugi rok zaginęła została tylko błękitna.
Lepiej rosną u mnie naparstnice.
Fotki w sobotę. Sorry Ledwo zipię, boli mnie gardło i mam katar ;:19 . A psik ;:222

Soniu -Cymo poszukam ładne fotki róż i pokażę w weekend. Na prezentację zasługuje choćby 'Hot Chocolate' i 'Sherlock Holmes'.
Jestem jeszcze "kobietą pracującą" . W dzień powszedni słabo u mnie z wolnym czasem i siłami.
Awatar użytkownika
Sasanka18
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2010, o 19:25

Post »

Jolu, życzę zdrówka ,odpoczywaj i kuruj się ;:196
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Jolu Twoje róże robią wrażenie ! ;:63 U mnie parę pojedynczych krzaczków raczej nijakich... Ale ja wielkiego parcia na róże nie mam... :roll: Moje są jakie są ... ;:131 a niektóre podobają mi się u innych... :roll:Dla urozmaicenia ogródka wprowadziłam je u siebie całkiem niedawno . Tych , które miałam na początku ogrodowania się pozbyłam za wyjątkiem jednej i jest to Flammentanz-terminatorka. ;:oj Ona ma u mnie dożywocie za wierność i bezobsługowość! :)

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Jola, pastelowa rabata wygląda niesamowicie ;:oj Pysznogłówkę czerwoną mam od kilku lat, ale nie miałam pojęcia, że można z niej robić herbatki na przeziębienie. Czy suszysz te płatki i dodajesz do zwykłej herbaty czy parzysz tylko same??
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p
Od: 12 sty 2013, o 17:37

Post »

Jolu, to moja pierwsza wizyta u Ciebie :D Zachwycam się Twoimi różami- nie znam gatunków, nazw. Zauważyłam też, że pięknie kwitła Ci pysznogłówka ;) Jak o nią dbasz? Cosik mnie pysznogłówki chyba nie lubią ;:110
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p

Post »

Marysiu Sasanko, dziękuję, za życzenia zdrowia. Już dziś trochę lepiej się czuję. We czwartek i piątek miałam ciężkie chwile. Chora musiałam iść do pracy. Dziś już mamy trochę cieplej , plus 3 i 2 cm śniegu. I nastrój już lepszy.

Maryno Marpo
, Róże są piękne, ale Twój bylinowy ogród, pełen ciekawych roślin, nie musi zmienić się w różankę, aby zyskać na efekcie.
Taki jaki jest obecnie, stanowi wspaniały tajemniczy zakątek, pełen oryginalności. Wiekowych azali nie przebije żadna róża, nawet najładniejsza.

Jasiu 22, nie da się zaprzeczyć, że róże to wyjątkowe piękności. Problemy są po to aby je pokonywać. Zastanów co jest przyczyną Twoich i poszukaj sposobu jak je pokonać . Nie ma innej rady. Ja też nawiozłam 2 ciężarówki ziemi ogrodowej, aby zrobić rabatki pod róże. Trochę wysiłku trzeba włożyć w swoje marzenia, aby się ziściły.

Sabinko Nifredil, suszone pysznogłówki i listki i kwiatki można pić jako mieszanki z innymi ziołami, z każdą herbatą lub same, jak kto lubi. Mnie najlepiej smakują z suszoną miętą, też własnej roboty. Mięta rośnie u mnie jak chwasty. Co roku ususzę małe pudełeczko. Taką porą jak teraz smakuje wybornie, a zapach zaparzonej, przyjemnie rozchodzi się po całej kuchni. I samopoczucie po takim naparze jakoś lepsze. :tan Polecam.
Sabinko, tak jak Ty, ja również dla przyjemności i z tęsknoty za ogrodem, oglądam różne rośliny w sklepach internetowych. Róże oczywiście również. Mam kilka na oku :heja ;:14 . Mignęła mnie Twoja listka zamówionych, czekających w koszyczku. Na pierwszej pozycji zauważyłam 'Hot Chocolate' - Carrutha. Tak się składa, że od dwóch lat rośnie u mnie ta różyczka. Krzew buduje raczej nieduży ale kwiaty cudnego kształtu i nieprzeciętnego koloru. Kwiaty duże półpełne, rudo kasztanowe, ceglaste, czekoladowe. mam kilka fotek , ale nie najładniejszych.
Czasem uda mi sie ładna fotka ale nie zawsze. Dla Ciebie

'Hot Chocolate' Carruth Rose
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W tym samym czasie, czyli początek lipca, ogród zdobi znana wszystkim 'Crocus Rose'.
W ciągu dwóch lat bardzo urosła na wysokość 1,60 m i tyleż na szerokość.
Nie wiem jak ją przyciąć. Mocno czy lekko? Czy ktoś ciął 'Crocus Rose'? Za podpowiedź będę wdzięczna.

'Crocus Rose' Austin

Obrazek

Obrazek

'Graham Thomas' Austin

Obrazek

oraz malutka, młodziutka, jednoroczna 'Maria Curie' Meillanda, nasza duma narodowa.

Obrazek

Obrazek

Pewną niewielką ciekawostką są frezje, które posadziłam po raz pierwszy, na próbę. Nie liczyłam na wielkie efekty, ale przyjemnie mnie zaskoczyły.

Obrazek

Obrazek

Ciekawą , godna prezentacji jest róża która również w początkach lipca zachwyca. Kupiłam ją pod nazwą 'St Richard of Chichester', ale też zwą ją 'Sherlock Holmes' - Harkness. Rośnie wysoka, ale raczej szczupła, kolumnowa. Kwiaty ma ogromne o ciekawym kolorze i wyjątkowym owocowym zapachu. Moje fotki są nieudolne i nie oddają jej piękna w pełni.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

'Sherlock Holmes' po prawej stronie rabaty "Pastelowej"
Obrazek

'Chippendalle' Tantau bardzo obficie kwitła tuz obok.

Obrazek
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Jolu, te róże są po prostu przecudne! ;:215
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 21:07

Post »

Piękne róże. ;:108 A widzę frezje sadzisz z cebulek co roku, czy może z nasion bo moje nie chcą się za bardzo przechowywać w piwnicy, ;:223 A tak bardzo ładnie pachną. ;:131
Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
  • "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
    Helen Mirren
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p

Post »

Dorotko 71 i Brygido 608, teraz jest dobry czas wyboru róż. Do marca dużo czasu można oglądać wątki i szukać swoich faworytek,
a z zakupem nie ma obecnie problemu. Sklepy internetowe z wysyłką do domu, duże markety i ogrodnicze taką bogatą ofertę przedstawiają, że głowa rozboli jak za długo się namyślamy. Jednak rozwaga przy wyborach co od rodzaju , a szczególnie co do ilości wskazana. Powodzenia.

Rafik, jak pisałam, frezje posadziłam z cebulek po raz pierwszy na próbę. Nie wiem jak cebulki się przechowają. Trzymam je w chłodnym miejscu. Frezje to nieduże, ale ładne kwiatuszki, długo stoją w wazonie. W przyszłym roku dokupię trochę nowych cebulek.

Wolusia, pysznogłówki to wdzięczne kwiaty. Lubią je owady. Pszczoły, trzmiele, motyle bzyczą nad nimi nieustannie.
Mam je od niedawna. Zamówiłam po dwie sadzonki w trzech odmianach. W ciągu jednego sezonu bardzo rosły. Zaskoczyły mnie rozmiarami. Myślałam, że będą niższe i mniejsze. Osiągnęły 1 m wysokości i szeroko też się rozgościły.

Pysznogłówki różowa 'Beauty of Cobham' i karminowa 'Kardinal'

Obrazek

Obrazek

Obrazek

'Beauty of Cobham' monarda
Obrazek

'Kardinal' monarda
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

krwawnica pospolita lubi mokradło
Obrazek

pysznogłówka 'Gardenview Scarlet' czerwona
Obrazek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Jolu nasyciłam oczy różami. :) Na mojej patelni najlepiej sadzić bladawce, więc Crocus Rose wypatrzyłam i podziwiam specjalnie. ;:215 Frezje posadziłam w doniczce, stoją już na parapecie, może uda mi się je powąchać. ;:218 Ale dałaś po oczach pysznogłówką i w jakim towarzystwie. ;:oj Zdrowia. ;:196
Awatar użytkownika
zuzola11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sty 2013, o 10:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne masz te pysznogłówki ;:333 Ja w tym roku też sie do nich przymierzam . Czy podczas sadzenia dawałaś jakis nawóz , że tak pieknie urosły ?
Awatar użytkownika
Brygida608
50p
50p
Od: 9 sty 2016, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

dziękuję za odpowiedź. Ogladam Wasze zdjecia na forum i myslę,że wyhodowanie takich pieknych róż wymaga jednak znajomości poszczególnych odmian.Kazda z nich jest wyjatkowa i na pewno ma własne upodobania;) U mnie na działce gleba raczej niespecjalna(ciężka),ale drzewa pieknie owocują. Może i róze udałoby się gdzieś zasadzić dla urozmaicenia... Poczytam jeszcze trochę watki i pomyślę...
Julia
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p

Post »

Cymo- Soniu, jakoś trzeba przetrzymać tę okropną zimę za oknem. Powspominać piękne lato zawsze korzystne skutki daje.

Kasiu - Zuzolu 11 miałam worek obornika granulowanego. Sypię go pod wszystkie nowo sadzone rośliny . Pysznogłówkom podsypałam tego właśnie obornika. Nie jestem pewna jak przetrwają zimę. To przyjemne rośliny, polecam.

Brygido 608 ,róże dają radę na każdej glebie ale najbardziej lubią:
"- gleba gliniasto-piaszczysta z dużą zawartością próchnicy i nawozu naturalnego: kompostu, dobrze rozłożonego obornika; w żadnym wypadku nie stosujemy świeżego obornika, ponieważ ?pali? korzenie roślin!
- słabe, piaszczyste gleby polepszamy dodatkiem nawozów naturalnych a ciężkie, mokre, gliniaste gleby rozluźniamy piaskiem i kompostem;"
Najbardziej podobają mi się róże romantyczne, typu floribunda.
Google podpowiada jak uprawiać róże, gdzie kupić. Sklepów jest kilka wypróbowanych. Ładne sadzonki wysyłają.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Jolu a ja zapytam o Sherlocka. Czy był u Ciebie zdrowy? I jak u niego z obfitością kwinienia i powtarzaniem?
Pysznogłówka Beauty of Cobhan ma przepiękny kolor. Ja mam karminowe nn i małą kępkę fioletowej. U mnie niestety łapią mączniaka i to z dużą intensywnością. Nie wiem więc czy się nie rozstaniemy, bo w moim malutkim ogródeczku miejsce jes na wagę złota.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”