Zielone pokoje, Ibrakadabra i 100 róż, cz.5.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zielone pokoje, Ibrakadabra i 100 róż, cz.5.

Post »

:wit i ja jestem wpisuję się żeby Ciebie ciągle nie szukać...boję się jak zwykle pisać żeby w głowę młotkiem nie dostać...lubię zaglądać to Twoich zielonych pokoi gdzie wszystko jest pod linijkę ułożone ba nawet koty słuchają się...no może nie wszystkie które czasami pobaraszkują po rabatkach tak pieczołowicie wymuskanych...a jeszcze dowiem się o pielęgnacji roślin... a nie mówiąc przeczytam cycaty dobrze dobrane...
chyba ciężko jest dwa ogrody pilnować?
a kotki czasami w Twoim oczku nie łapią rybek :?:
...skopiowałam koteczka śpiącego z podłożą łapką pod łepek...super ujęcie :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Jagodo, chyba czas umówić się na oględziny rozczochranego w sprawie konieczności użycia maczety :wink:
Masz doświadczenie, więc ;:108 .
Bywasz w naszych rejonach ;:oj i nie meldujesz?
Mówiłam, że się popsuli.
Gdzie to błękitne stoisko? Pewnie od waszej strony Kościerzyny.
Planujesz Lubań?

Widoki z siedliska piękne.
Dobra robota. Jak zawsze zresztą ;:196.
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie będę komentować wszystkiego co zobaczyłam, choć miałam taki zamiar, ale te błękity mnie całkowicie pochłonęły...co tam, ze rośliny marne mają, ale jaki gust dekoratorski! Może powinnaś im zasugerować, zeby nieco zmienili działalność i zajęli się raczej produkcją dekoracji...jakby co, to pod Lwówkiem mają potencjalną klientkę :wink:
Awatar użytkownika
ra_barbara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2010, o 10:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Wpadłam ino z rewizytą, ale wieczór, czy raczej noc spędzam dziś u Ciebie i wszystkich, których zaniedbałam :oops:
Całuję... gorąco ;:cm
Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

JagiS pisze: moja opinia o macierzankach jest entuzjastyczna. Mam ich kilka odmian i wszystkie bardzo lubię. Rozrastają się dość szybko, tolerują ubogą piaszczystą glebę, wszystkie mogą być dobrym rozwiązaniem na skarpę, bo szczelnie pokrywają glebę. Pokażę Ci dwie najniższe, które można deptać.

Wielce zaskoczona, bardzo proszę o pokazanie Twoich macierzanek. Mam jedną odmianę, podobają mi się jej kwiatuszki ale też bardzo często używam listki do potraw mięsnych. Czy wszystkie one pachną tak aromatycznie ?
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Jagódko ! to ja też poproszę o pokazanie macierzanek jeżeli masz więcej niż pokazane trzy?
Ciekawa ta kotula ;:215 muszę się jej przyjrzeć :roll:
Awatar użytkownika
baasik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2013, o 16:23

Post »

A u mnie jakoś macierzankom nie pasuje, w sumie nie ma co się dziwić jak wszędzie glina :?
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Witam!
Aż chce mi się zaśpiewać, jak proboszcz z Wilkowyj:
"Chwalcie łąki umajone... ;:224".

Wreszcie spadł deszcz!!! Kwiatki podskoczyły z radości, ja też, mimo że z rana pewnie będzie bogaty zbiór mięczaków
.

Obrazek

Po trzydniowej walce z nadmiarem zielonego w ogrodzie, dziś padłam, jak kawka ;:222. No bo ileż można... Osiem olbrzymich worów obciętych gałęzi i wielka sterta zasieków zasztauowanych wg wszelkich zasad marynarskiego załadunku w szczelinie między moim ogrodem a Filozofem.
Tak wyglądał każdy zakątek zielonych pokoi ;:224 .

Obrazek

Sławek, och Ty w życiu..., jakie mniej wykwintne ogrody masz na myśli, bo chyba nie swój, istną skarbnicę pięknych i nietuzinkowych roślin, że o szarmanckim Gospodarzu, serwującym pyszne napitki, nie wspomnę... ;:170.
Tym razem z dedykacją dla Ciebie nie kwiatek, a kaszubski bociek.

Obrazek

No tak, Elwi, czy jeśli macierzanka okaże się zachwycająca, to też będzie na mnie ;:306 ?
Ponieważ kochasz rododendrony, to dla Ciebie Catawbiense Grandiflorum, który dzięki podkrzesaniu sosny ujrzał światło dzienne...

Obrazek

Ewa, czytać trzeba, czytać ;:306.
Czarny bez bezczelnie się pospieszył. Kwitnie, drań, już wszędzie, co najmniej o dwa tygodnie wcześniej, niż łońskiego roku :shock:. A ja jeszcze nie jestem przygotowana do procesu przetwórczego ;:218.
Interesował Cię żeleźniak, więc dla Ciebie właśnie on. Jakoś mnie pociągają wszystkie rośliny rosnące pagodowo... ;:224 .

Obrazek

Widziałam, Pepsi, jaką budowlę sobie fundujesz ;:333.Faktycznie, biała wiklina pasowałaby.
A tak nawiasem, skoro bywasz w Jastrzębiej, to do mnie masz po drodze... Zapraszam. Mogę Cię nawet zawieźć do tego błękitnego gospodarstwa ;:224.
To pewnie i taki bukiecik z Rosarium Uetersen na tym nowym tarasie by Ci pasował...

Obrazek

Witaj, Ana, ależ tak, kaliny, to ulubione danie mszyc. Przede wszystkim ucinam od razu wszystkie młode przyrosty, bo to one zbierają najwięcej tego robactwa, a jeśli to nie wystarczy, przy okazji oprysku róż, częstuję owadobójem też kaliny.
Dla Ciebie jedna z moich stu - Hurdalsrose.

Obrazek

Obrazek

Margo, zdziwisz się, filmów sadystycznych nie oglądam. Ten sadyzm jest mój, osobisty, na szczęście budzi się nie często ;:306. W te miejsca, w większości suche i jałowe, trafią pewnie hosty, bodziszki i żurawki, najpierw jednak rekultywacja, no i aquagel!
A popatrz, co zrobił dereń cousa, nie na żarty postraszony widłami. Wyprodukował (po 10 latach!) dwa niedorobione kwiatki. Teraz będzie straszony regularnie ;:303. Niech się stara, bo jak nie, to przy następnym przypływie sadyzmu... ;:14.

Obrazek

Misiuniu, tak się cieszę, że do mnie zajrzałaś, aż mi się ciepło na sercu zrobiło... ;:170.
Nie zawsze jest tak gładko i pod linijkę, choć przecież w pokojach, nawet zielonych, ściany powinny być raczej proste :uszy . Właśnie dokonałam niezbędnej przecinki rozpanoszonego buszu. Ale staram się, bo ogród z definicji ma cieszyć oczy. Czyż nie tak?
Skoro podobają Ci się koty i umiesz ich wizerunki właściwie spożytkować, to może skopiujesz też Szuwarka - sybarytę?

Obrazek

Skończę tę pierwszą część, żeby mi internet numeru jakiegoś nie wywinął.
Za chwilkę dalszy ciąg...
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Część drugą zacznę cytatem Marii Jasnorzewskiej - Pawlikowskiej:

"Gdy wiosna zaświta,
jest w ogrodach raz ciemniej, raz jaśniej.
Wciąż coś zakwita, przekwita...
Wczoraj kwitło moje serce. Dziś jaśmin."

Mój jest odmiany drobnokwiatowej, ale zapach ;:oj fantastyczny.

Obrazek

He, he, Justynka potrzebuje konsultacji ze starszym maczetowym ;:306. Gadać mogę, ale sugerować wycięcie czegokolwiek - nie śmiałabym. A rozczochrany zawsze wart wizytacji, że się nomenklaturą oświatową posłużę.
W Garczu byłyśmy przejazdem, spiesząc się na roboty w kaszubskim ogrodzie. Popsuli się, fakt, ale może się poprawią, wiesz coś o tym? Właśnie tam zapadła decyzja o niekupowaniu już niczego ( :shock:), albowiem wszystkiego mamy już w nadmiarze. Przecież to szatanie maczetą nie bez kozery się odbyło :!: Z tego też względu Lubań odpada ;:222
A na wizytę u Ciebie trzeba się umówić i dobrze przygotować ;:224.
Błękitne stoisko jest po lewej stronie, mniej więcej 6 km przed Kościerzyną, jeśli jechać drogą z Gdańska.
Zaczyna się szaleństwo dzwonków. Dla Ciebie dalmatyński. Lubisz?

Obrazek

Moja kochana Barabella się znalazła :tan. Mam nadzieję, że już dostęp do świata będziesz mieć na stałe. Wątku nie zakładasz, więc chociaż tu zaglądaj. Zapraszam ja i Ibra ;:180.
Pozdrawiamy też uroczego Pana B.

Obrazek

Obrazek

Pati, wiedziałam, że wpadłyby Ci w oko te błękity. Odnoszę jednak wrażenie, że handlowiec z tego faceta, jak z koziej d... rajzentasza ;:222. Te sprzęty, choć malownicze, są już mocno przechodzone i nie wiem, czy zniosłyby podróż pod Lwówek... Usiąść się nie odważyłam... ;:224.
Dla Ciebie błękity, albowiem pokrzyw i mleczy, niestety, nie mam ;:306.

Obrazek

Baśka ;:167, jakoś nie czuję się przez Ciebie zaniedbana, chodzisz za mną ciągle, Ty i Twój kocio ;:224. Czujesz to?
Dla Ciebie najpiękniejsza obecnie róża Rose de Resht, malinowa, pachnąca, śliczna.

Obrazek

Obrazek

Rudzielcu kochany i Ty kochana Marysiu, na stronie 16 u góry i u dołu pokazałam trzy macierzanki, inne jeszcze nie są dekoracyjne, pokażę je nieco później, ale wszystkie pachną pięknie i tak też wyglądają. A i kotula, roślinka chyba mało znana, ale bliższego poznania warta ;:108.
Dla Was trochę różowości w postaci piwonii i róży Mme Louis Odier.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Baasiku słodki, co się dziwisz, przecież macierzanka nie bez kozery nazywa się piaskowa ;:306.
Dla Ciebie róża "Goździkowa" (Pink Grootendorst). Masz taką?

Obrazek

A dla milczków i nieśmiałych takie coś:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z przyjemnością obejrzałam obchody 25 - lecia polskiej wolności. Bardzo to piękne święto, o pięknej porze i we wspaniałej oprawie. A najbardziej spodobały mi się słowa młodego Żakowskiego:

" Co nam się najbardziej udało? My sami! Bardzośmy się sobie udali!"

I tym wiekopomnym stwierdzeniem żegnam się tej nocy - Jagoda
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

:wit Jagi oczywiście kocio skopiowany będzie do kolekcji ..wiesz dla kogo... ;:196
o i Ty wyłapałaś te słowa.. ;:196
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p
Od: 8 sty 2011, o 13:42

Post »

Jagi, ;:196 dziękuję za "takie coś". Piękne ogrodowe obrazki. Oj jak ja za takimi w naturze tęsknię. Wczoraj byłam w "Ogrodzie roślin leczniczych" we Wrzeszczu i widziałam piękny okaz derenia kousa. Wstawię zdjęcie, możesz je potem wyrzucić.
A ... gdybyś umawiała się z Justynką to może ... :D

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Jak czytam o szykującym się spotkaniu w Rozczochranym z Jagodą i Lusią to jakoś nogi zaczęli mi podrygiwać ....oj pognałabym na TO spotkanie, ale :?
Szuwarek w kolejnej rozkosznej pozycji skopiowany poleci do miłośników kotów ;:173
Dereń kousa bardzo mi się podoba, bo nie wiem dlaczego ale derenie mnie kręcą ;:306
U mnie schnie dalej.....Dobrego dnia Jagodo ;:196
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jagodo
Twój ogród jest dla mnie wzorem niedoścignionym. 8-)
Rozumiem intencje porządków i '' przecinki '' w zimozielonej strukturze nasadzeń.
Podlizuję się, bo chcę dać też dowód uznania dla ogrodu siostry.
Podoba mi się klimat tego miejsca :D
Jestem również miłośniczką kobaltów i ultramaryn obecnych w roślinnej materii i dodatkach.
Więc proszę mi na ucho szepnąć kaj jest ta nowa szkółka po drodze na Kłescerzyne :?:
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

A do nas deszcz nie dotarł :( Znowu będę latać z wężem
Tyle czasu czekać na kwiat derenia,nie wiem czy dam radę,a mam młody okaz może z 40cm ;:306
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27

Post »

Jagi!

Piły, siekiery, sekatora i nożyc nigdy dość!
Ja coraz częściej mam wrażenie, że roślinność chce nas pożreć żywcem. Niektórych roślin zwyczajnie się boję ;:202 .

Niecodziennie piękna wydaje mi się Hurdals Rose. Gdybyż, ach gdybyż była małą różyczką.... ;:170 wjechałaby na moją rabatę "buraczaną".
A tymczasem buraczana rabata, (w założeniu od bladego różu po burak) jest zielono-zielona.
Wymyślcie mi proszę, jakąś bladoróżową małą rozę.

P.S. Błogostan Szuwarka powalający! Niechby mi się udzielił!!
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”