Mój ogród - 2014

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój ogród - 2014

Post »

U mnie tez leje jak z cebra.
Już spadły 24 litry na metr kw. i nadal jest mroczno.
Róże przyszły.......mam nadzieję, że pokażesz jakie krzaczki dostałaś.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
patusia336
1000p
1000p
Od: 31 sty 2011, o 19:42

Post »

:wit zapisuję się do Twojego wątku, już mi się oczy świecą na myśl jakie masz na pewno piękne hortensje ;:215
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja też czekam na zdjęcia róż, bo sama zastanawiam się czy czekać do jesieni, czy jeszcze teraz zamówić...
A pogoda... no cóż... wczoraj było względnie, potem przeszła ulewa, a dzisiaj to różnie... raz deszcz, a raz przejaśnienia.
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wiolu,te deszcze to się chyba dopiero zaczynają :roll:
Zapowiadają wielką wodę,aż mi gęsia skórka staje...
Żal mi wszystkich co przy wodzie mieszkają :(
Pozdrawiam Magda :)
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

O Wiolu właśnie o Tobie myślałam, jak słyszałam w radio zapowiedzi wielkich ulew na południowo-wschodnim terenie PL, a Ty już dawno pisałaś, że nie wsiąka woda. Kurcze mogłyby te chmury trochę się rozmyć...
A u nas dzisiaj słonecznie i przyjemnie ciepło.
A z różami może przeczekaj te ulewy?
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Wiolka, trzymam kciuki, żeby Cię te największe opady ominęły.

Gabi, ja też ostatnio dostałam róże z Rosarium, zdjęcia u mnie, zapraszam :D Krzaczki wypasione, moim zdaniem spokojnie można zamawiać teraz.
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Mam nadzieję, że te deszcze będą jednak troche mniejsze, niż zapowiadają... trzymam kciuki, bo taki nadmiar wody dobry nie jest... :(
A jakie róże dostałas z R ?
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Witam wszystkich gości po przerwie. Wreszcie mam dostęp do cywilizacji :lol:
Po intensywnych ulewach nastały upały a pracy w ogrodzie co nie miara. Walczę z zielskiem, które rośnie jak na sterydach. Trawa też szaleje i trzeba ją regularnie kosić no i opryski ... W tym roku to jakaś istna plaga z robactwem a i choroby grzybowe zaczęły pojawiać się po tych opadach.
Czasami mam już dość tego ogrodu. Nie mam zwyczajnie czasu, aby usiąść i w spokoju popatrzeć, zrelaksować się i nacieszyć się nim. Bez przerwy jest coś do zrobienia i zaczyna nie to już przerastać.
Nawet porządnych zdjęć nie mam kiedy zrobić .... Coś tam jednak pstryknęłam, ale niewiele, bo jakiś przestój pojawił się w kwitnących.
Postaram się po południu lub wieczorem coś pokazać :wink:
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

Mnie ogród przerosl w zeszłym roku z wyrywaniem chwastów, dlatego wprowadzilam agro :? Ale ja mam na dzialkę 40 km i nie zawsze mogę pojechać
Czekamy na Twoje zachwycające fotki.
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Mnie wykańcza gwiazdnica :twisted: nienawidzę tego zielska... gdyby nie ona mogłabym powiedzieć, że... fajnie jest ... chociaż sadzę coraz więcej więc i pielenia coraz więcej jest. Najbardziej lubię ten moment, kiedy skoszę trawkę i sobie na chwile usiądę... mam wtedy wrażenie, że jest tak... czysto :;230 i nawet chwastów nie ma ;:306 co za irracjonalne myśli...
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ja mam to samo. Gwiazdnica jest wszędzie i już mi się wydaje, że wypieliłam, a ona znowu rośnie na tych samych miejscach. Drugi to szczawik. Podobne paskudztwo.
A szkodniki i grzyby... Nie ma czasu, żeby spokojnie przysiąść i odpocząć.
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wiolu,jak u ciebie z różycami?
Wróciłam dzisiaj wieczorem z pracy,zrobiłam obchód po ogrodzie i kolejna kicha.
Różyce mi się sypią,grzyb jak szklak...Kolejne róże zżółknięte z plamami a przecież oprysk zrobiłam.... ;:163 ;:163 ;:163
Pozdrawiam Magda :)
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Wiolu, już się zastanawiałam jak tam sytuacja u Ciebie, bo nie było Cię widać ;)
A u Ciebie choroby grzybowe panoszą się, niestety po ulewach zrobiło się gorąco i sprawa załatwiona :twisted:
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Ewa, u mnie roku na rok jest gorzej. Niby powinno być mniej, bo rośliny się rozrastają i chwasty mają coraz mniej miejsca a mi się wydaje ze pracy przybywa :?

Ewa (ave), mnie też wykańcza gwiazdnica, ale nie tylko. Mam plagę różnych chwastów, niektórych nawet nazwać nie umiem. Też lubię ogród po skoszeniu trawy. Jest tak czysto i ten zapach ....

Wandziu ze szczawikiem możemy sobie podać ręce. To jest okropne paskudztwo, niewinnie wyglądające, mogące się podobać ale ma też drugie oblicze.
Kiedyś go nie miałam w ogrodzie. Podejrzewam, że go przyniosłam wraz z jakimiś roślinami i teraz walczę bez końca.

Magda u mnie też coś bierze róże. Na jednej zauważyłam oznaki plamistości a kilku żółkną dolne listki :twisted: Oberwałam wszystko co porażone i zrobiłam wczoraj oprysk amistarem a dziś planuję popryskać gnojówką z pokrzyw i skrzypu.
Robactwa na chwilę obecną nie ma, ale codziennie sprawdzam, bo wydaje mi się, że tylko czyhają na moją nieuwagę :?

Aluśka, zaczęła się walka z chorobami. W tym roku wydaje mi się, ze wcześniej niż zwykle. Nie wiem co to będzie w lipcu ... aż boję się myśleć. Jeżeli choróbska nie ujarzmimy jakoś, to latem będą już łyse krzaki :(

Kilka obiecanych fotek. Jakoś tak kwitnących u mnie nie wiele obecnie. Przekwitły już orliki, których mam sporo a w blokach startowych przygotowane piwonie.
Teraz w wielu ogrodach kolor nadają irysy, ale ja ich nie cierpię i nie mam ochoty sadzić. Pozbyłam się już prawie wszystkich, które u mnie rosły. Zostały chyba 2 niedobitki, ale to ich ostatni sezon u mnie.
Mam kilka powojników i chyba będę musiała iść w tym kierunku .... Podobają mi się bardzo i nie rosną u mnie tak najgorzej. Co prawda, co roku któregoś złapie uwiąd, ale tragedii nie ma.
Na dzień dzisiejszy zakwitły dwa

Obrazek

Obrazek

Zmieniam powoli dekoracje tarasowe. Bratki i stokrotki zastąpiłam różyczkami miniaturkami i osteo ....

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kwitnie piwonia drzewiasta. Nie podoba mi się w niej to, że nie równo kwitnie. Stopniowo rozwija kolejne kwiaty. Fakt, przedłuża to kwitnienie, ale nie ma tego efektu, jaki powinien być .... :cry:

Obrazek

Rozkwitła moja ulubiona kalina Onondaga ;:167

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ta kalina rzeczywiście jest prześliczna. Bardzo mi przypomina niektóre hortensje :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”