Kochani ...jestem!
Ewuniu/rewi/...

czas tak szybko mija,ze nie obejrzymy się i będzie kolejny pomidorowy sezon...
Aniu/ wielkakulka/...prawda ...wyglądają apetycznie
Kasiu!/kasia_rom/witaj kochana...pozdrawiam cieplutko!
Krystianie!...tak...zgadza się ...nawet ponad 30 lat...
Liście sukcesywnie obłamujemy i wszystkie boczne odrosty, gdy tylko pojawią się.Po zawiązaniu się pomidorków na pierwszym gronie obłamujemy wszystkie liście do pierwszego grona.Gdy zawiążą się na drugim gronie , usuwamy pomiędzy pierwszym a drugim gronem i tak postępujemy z kolejnymi. Pod koniec sezonu ...koniec września nie ma liści na wysokości do 5-6 grona. Dzięki temu pomidory przyrastają w masę a nie w liście.Jeśli jeszcze będziesz chciał wiedzieć coś o uprawie pomidorów -.pytaj.
Nie stosujemy żadnych sztucznych nawozów, jedynie co roku kompost, wapnowanie, dobre wietrzenie i systematyczne podlewanie/gdy są juz zawiązane pomidory -gleba powinna być przesiąknięta non stop na ok. 30 cm/
Sylwio/promyk/dziękuję za budujące słowa...wiele jeszcze trzeba zmian w moim ogrodzie...
Przemku...oczywiście,że wybaczę..ale jak mogłeś mnie zgubić

Przemku...my sadzimy pomidory 60x60cm...łatwiej poruszać się między nimi ....trzeba podwiązywać sznurkami , obłamywać liście i pędy, plewić...
Marzenko/Manenka/witaj...nie mam pojęcia jakie to odmiany...kupuję u znajomego ogrodnika...wiem,że są to odmiany holenderskie...mięsiste i bezpestkowe ...Jeśli zależy Ci na odmianach mogę dowiedzieć się...
Misiu!...po posadzeniu do donic możesz profilaktycznie spryskać sadzonki preparatem przeciw chorobom grzybowym pomidorów Acrobat. Ja w tunelu foliowym tydzień po posadzeniu tylko raz pryskam je tym preparatem i mam spokój na cały sezon mimo,że obok tunelu sadzę ziemniaki.
Elu! ...tez z utęsknieniem czekam...ale najpierw na wiosnę...a do pomidorków to już później blisko / pierwsze... koniec czerwca/
Ewuniu/drewutnia/...te fuksję przechowuję trzecią zimę. Była prowadzona w formie drzewka , ale trochę ją zaniedbałam poprzedniej zimy. Nie wiem w jakiej formie będzie po tej zimie....
Jadziu!/e -babcia/...witam serdecznie ...Tobie też życzę milutkiej soboty i

niedzieli
Mariolu/kropelka/...takie, swojskie pomidorki to ...pychotka. Pozdrawiam cieplutko!