Mój ogród na fotografii - cz.III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród na fotografii - cz.III

Post »

:wit Bogusiu mam nasionka pomidorów koralików dostałam od jednej forumki...
mam zamiar mieć je w dużych donicach ale nie mam pojęcia w jakiej wielkości i kiedy siać je...
pytam Ciebie bo Ty smecjalistka od 30lat a ja pierwszy raz chcę posiać...jakieś 4lata temu miałyśmy z synową
oj 6 sadzonek pomidorów urosły a i owszem a potem zjadł chyba grzyb i tylko jeden pomidorek był ..po prostu gniły na krzaku...i dałam spokój...
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oj jak zapachniało takimi pomidorkami z krzaczka ,piękne i jakie apetyczne ;:333
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

To zdjęcie jest bajeczne z fuksją w ręku ;:138
Oj chciało by się mieć szklarenke z pomidorkami 8-)
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Miłej sobotki Bogusiu ;:3
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28

Post »

Kochani...dziękuję,że byliście ....odpiszę wieczorem ....ponieważ wyjeżdżam... ;:cm ;:cm ;:cm ;:71
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Chętnie schrupałabym takiego pomidorka prosto z krzaczka :)
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani ...jestem!
Ewuniu/rewi/... :wit czas tak szybko mija,ze nie obejrzymy się i będzie kolejny pomidorowy sezon... ;:196
Aniu/ wielkakulka/...prawda ...wyglądają apetycznie ;:196
Kasiu!/kasia_rom/witaj kochana...pozdrawiam cieplutko! ;:196
Krystianie!...tak...zgadza się ...nawet ponad 30 lat...
Liście sukcesywnie obłamujemy i wszystkie boczne odrosty, gdy tylko pojawią się.Po zawiązaniu się pomidorków na pierwszym gronie obłamujemy wszystkie liście do pierwszego grona.Gdy zawiążą się na drugim gronie , usuwamy pomiędzy pierwszym a drugim gronem i tak postępujemy z kolejnymi. Pod koniec sezonu ...koniec września nie ma liści na wysokości do 5-6 grona. Dzięki temu pomidory przyrastają w masę a nie w liście.Jeśli jeszcze będziesz chciał wiedzieć coś o uprawie pomidorów -.pytaj.
Nie stosujemy żadnych sztucznych nawozów, jedynie co roku kompost, wapnowanie, dobre wietrzenie i systematyczne podlewanie/gdy są juz zawiązane pomidory -gleba powinna być przesiąknięta non stop na ok. 30 cm/ ;:180
Sylwio/promyk/dziękuję za budujące słowa...wiele jeszcze trzeba zmian w moim ogrodzie... ;:168
Przemku...oczywiście,że wybaczę..ale jak mogłeś mnie zgubić :;230 Przemku...my sadzimy pomidory 60x60cm...łatwiej poruszać się między nimi ....trzeba podwiązywać sznurkami , obłamywać liście i pędy, plewić... ;:180
Marzenko/Manenka/witaj...nie mam pojęcia jakie to odmiany...kupuję u znajomego ogrodnika...wiem,że są to odmiany holenderskie...mięsiste i bezpestkowe ...Jeśli zależy Ci na odmianach mogę dowiedzieć się... ;:168
Misiu!...po posadzeniu do donic możesz profilaktycznie spryskać sadzonki preparatem przeciw chorobom grzybowym pomidorów Acrobat. Ja w tunelu foliowym tydzień po posadzeniu tylko raz pryskam je tym preparatem i mam spokój na cały sezon mimo,że obok tunelu sadzę ziemniaki. ;:108 ;:168
Elu! ...tez z utęsknieniem czekam...ale najpierw na wiosnę...a do pomidorków to już później blisko / pierwsze... koniec czerwca/ ;:168
Ewuniu/drewutnia/...te fuksję przechowuję trzecią zimę. Była prowadzona w formie drzewka , ale trochę ją zaniedbałam poprzedniej zimy. Nie wiem w jakiej formie będzie po tej zimie.... ;:168
Jadziu!/e -babcia/...witam serdecznie ...Tobie też życzę milutkiej soboty i ;:3 niedzieli ;:196
Mariolu/kropelka/...takie, swojskie pomidorki to ...pychotka. Pozdrawiam cieplutko!
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Awatar użytkownika
Kriss1515
1000p
1000p
Od: 15 cze 2012, o 21:16

Post »

Dziękuję za informacje. ;:180 Ja w tamtym roku sadziłem wprost do gruntu jakieś pomidorki. (Mama kupiła jakieś malutkie sadzoneczki w doniczkach , myślałem , że to będą koktajlowe) Zaczęły strasznie rosnąc więc puściłem sznurek na palikach. I po pewnym czasie miałem piękne pomidory , takie normalne ale bez szklarni . :D Miałem również ogórka , takiego długiego jak w sklepach sprzedają. Rósł po między nimi , jak to się stało , że wszystko tak urosło nie wiem. :D W tym roku też planuję tak robić. Dobrze , że się dowiedziałem o tym obrywaniu listków. ;:333
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Bogusiu toś mnie zaskoczyła ;:oj ;:oj kwiatki ,kwiatki a tu pomidory.Jesteś wielka.To podlewanie,obrywanie,tyle pracy ..a potem mniam mniam ;:108 ;:108 gratuluje :uszy :uszy
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krystianie! Przy pomidorach gruntowych nie będziesz tak radykalnie usuwał liści, ale na pewno te, które zasłaniają zawiązane grona . Niektórzy nie usuwają też bocznych pędów, bo im żal zawiązanych już pomidorów - ja w gruncie pozostawiam max. 3 pędy...i ograniczam do 4 -5 gron...wtedy pomidory są duże.
Jadziu! Pomidorki ...to zajęcie męża...ja jedynie pomagam posadzić.On je pielęgnuje przez cały sezon..i robi to z wielkim ;:167 ...dlatego są tak dorodne.. ;:108
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Bogusiu ja jestem jedna z tych której żal obrywać i potem gaj rośnie, ale w tym roku przyrzekłam sobie że koniec obrywam i już a jak się przekonam to pewnie już tak będę robić. Miłej niedzieli Ci życzę :wit
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Ojejku - przegapiłam nowy wątek :oops: ale to nic. Jutro będę sobie czytać przy porannej kawusi ;:40
Dzisiaj zmykam ;:65 i zostawiam sobie tę przyjemność na niedzielę ;:215
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

Ależ niesamowicie wyglądają te pomidorasy ;:167
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36

Post »

Wiem że trzeba pomidorom obrywać liście bo kiedyś w gruncie miałam takie bardzo wysokie malinowe i tyle się narobiłam ale opłacało się ;:180 Póżniej sadziłam i to zaraza weszła i zrezygnowałam bo szkoda pracy było ;:108
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Obrazek
niedzielnie witam z czekoladkami do kawy...he, he a pomidorki zaczynają juz mi się śnić po nocach...
jutro u mnie wielkie sianie , mam już krązki torfowe i zobaczymy co z tego będzie...he, he ale rozpędziłam się
a w domu tylko kiwają głowami... :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”