Mulczowanie gleby - ogrodowe sztuczki.

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mulczowanie gleby - i nie tylko.

Post »

Pozwólcie,że wrócę do popiołu jeszcze :roll: Zaczęłam rozsadzać lawendę,którą sama wyhodowałam i korci mnie obsypać wszystko popiołem,żeby uchronić młode sadzoneczki przed chwastami.Bo z pieleniem nie nadążam w sezonie. :oops: Grubsza warstwa popiołu nie zaszkodzi?Bo mam tego dużo i produkuję przez cały sezon!
Kasiu,korzystając z naszej "wiedzy" myślę,że i ty nas swoją ubogacisz ;:224
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Miriam jesienią położyłam naprawdę grubą warstwę popiołu na rabatę, kilka centymetrów. Dziś ze zdziwieniem stwierdziłam, że mój popiół zniknął wraz ze śniegiem ;:oj Syp spokojnie. Czy lawenda lubi zasadową glebę ? Popiół nawiezie ale i odkwasi.
Awatar użytkownika
ra_barbara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2010, o 10:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Mirka nie przesadzała bym z popiołem pod lawendą ;:oj .Wszystkiego z umiarem, przesyt ;:222 zdrowy nie jest.Słuchaj mnie ;:108 kobiety wiekowej, co z nie jednego pieca chleb...itd...... ;:303
Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kobieto wiekowa masz absolutną rację - co za dużo to nie zdrowo. Ale wyczytałam, że roślinka ta lubi podłoże przepuszczalne, wapienne. Popiół załatwi takie warunki. A tu Miriam krótki kurs pielęgnacji lawendy http://ogrodnictwoaz.blogspot.com/2011/ ... tem-w.html - mnie się przydał bo nie wiedziałam jak ją ciąć.
x-c-9
---
Od: 9 paź 2011, o 15:08

Post »

Ruda, tylko raz tak zmieliłem, potem już tylko kruszenie młotkiem. Nie mogłem wytrzymać zapachu skorupek mielonych blenderem. :roll: Był strasznie intensywny.
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36

Post »

Mariolko lekcję pobrałam ;:180 Ja już cuda robiłam i tak lawenda u mnie nie chce rosnąć ,może jeszcze raz zaryzykuję ;:134
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
ra_barbara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja lawendę niestety (chyba) jednak załatwiłam zbyt dużą ilością popiołu.Trawnik natomiast posypuję często, jak latem mam mało popiołu to od sasiadki zabieram, ona tylko na ogniu gotuje bo jeszcze bardziej wiekowa jest i lęka się kobicinka gazu.Mariollo zbierać popiół dla Ciebie :?: Drzewny, rzecz jasna :D
Super porady Mariolka ;:196
Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
Awatar użytkownika
kasia28x
100p
100p
Od: 26 sty 2013, o 09:28

Post »

Skorupik jajek zamierzam wsypywać w dołki pod rośliny, zda to egzamin?
Na razie magazynuję ten składnik w niedostępnych czeluściach piwnicy, coby rodziny i ewentualnych wizytatorów domostwa nie odstraszać 8-) 8-) 8-) Jak się do tłuczenia wezmę to z pewnością będzie wesoło ;:184
Jest inny sposób niż silna wola na wytrzymanie zapachów :?:

A co do popiołu. Ja sypię na trawnik i gdzie bądź, ale...mam pomieszany drzewny, z tym z węgla ;:182 czy to baaardzo źle?
Wszystko jest trudne...zanim stanie się proste
Pozdrawiam, Kasia
Awatar użytkownika
ra_barbara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Moje skorupki wysuszam na ...łamiąco-krusząco, szybko schną mi w bloku na kaloryferach a na wsi na piecach.Nic nie capi, nie zdążą się zaśmierdzieć tak szybko usychają :lol: Popiół węglowy....hm....Kasiu, nie jestem zwolenniczką, ale na trawnik....
popiół węglowy jest raczej dość niebezpieczny ( niestabilny pierwiastkowo ).... dawno, dawno temu pisząc pracę magisterską miałam materiały dotyczące pierwiastków radioaktywnych w węglu i popiołach węglowych ( kotłownie, elektrociepłownie węglowe ) na niektórych hałdach przekraczane były wielokrotnie normy,
niektóre złoża mogą być również w bliskim sąsiedztwie niezbyt korzystnych dla naszego zdrowia rud metali ciężkich ( przenikać się ) i to też jest w pozostałościach po spalaniu. To tak na szybko..... nie, nie ... trujemy się dymami a jeszcze truć się pozostałościami po spalaniu
w tym jest pół tablicy Mendelejewa, czy jeszcze coś trzeba pisać. Przede wszystkim o ile sam węgiel ma podwyższoną promieniotwórczość o tyle popiół ma ją już dużo silniejszą, dodatkowo posiada duże stężenia metali ciężkich, bardzo dużo glinu, siarki i żelaza - one też oddziałują szkodliwie na glebę, szczególnie w takich stężeniach. Taki popiół wpływa zabójczo na mikroflorę glebową, na rośliny i na nas samych.
Skład chemiczny popiołów z węgli kamiennych wydobywanych w Polsce (wartości średnie przybliżone):

SiO2 40%, Al2O3 25%, Fe2O3 15%, CaO 7,5%, MgO 1,5%, SO3 11%
...się tyle naczytałam :wit
Awatar użytkownika
kasia28x
100p
100p
Od: 26 sty 2013, o 09:28

Post »

no, to nie najlepiej postępuję z tym popiołem, a na sam drzewny też nie mam perspektyw :roll:
czyli śmietnik zostaje, dla dobra ludzkości i własnego ;:108

Skorupek nie mam gdzie suszyć, bo pozyskuję je w ilościach hurtowych, ale za to pokłady silnej woli mam niewyczerpane i postanowiłam każdy smród wytrzymać ;:306
Wszystko jest trudne...zanim stanie się proste
Pozdrawiam, Kasia
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki za nauki o lawendzie ;:180 Warto rozmnażać,bo lawenda jest droga,a w tamtym roku widziałam na pniu.Piękna,ale nie kupiłam.Po przycięciu po prostu wtykam w ziemię i zawsze coś się przyjmie,ostatnio chyba wszystko.
Popiołu mam dużo, ale raczej latem(nie boję się gazu :wink: ),bo samym drewnem palimy na ciepłą wodę.
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A kiedy tniesz Mirka - wiosną ? Mam jedną, jedyną kępkę, która przetrwała deszcze 2011. Przyciąć ją wiosną i powtykać gałązki w okolicy ? Z ukorzeniaczem ?
NOTO
200p
200p
Od: 2 sty 2013, o 10:28

Post »

Popiół w ogrodzie można stosować tylko z palenia drewnem, torfem ewentualnie węglęm brunatny.

Popiół z węgla kamiennego, ekogroszku jest toksyczny.

Choć w sumie to dziwne jest bo przecież kamienny powstał z brunatnego a wcześniej był drewnem :shock:
Pozdrawiam Tomek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ra_barbara pisze:Ja lawendę niestety (chyba) jednak załatwiłam zbyt dużą ilością popiołu.Mariollo zbierać popiół dla Ciebie :?: Drzewny, rzecz jasna :D
Barbarro - zbierać :uszy U mnie tego ciągle przymało.
Popiół używam przeciw mchowi. Zamiast panicznie drogich preparatów, które w dodatku działają krótko. Tak to robię - ło :
Obrazek
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ja ci o lawendzie odpowiedziałam w KMRE ;:124 Dzisiaj właśnie przycinałam ale już nie miałam siły powtykać sadzonki.Robię to bez ukorzeniacza,jest tego tyle,że co piąta jak się przyjmie to już masa,cieszy bardzo swoja ;:oj Posypałam popiołem obficie,bo w miejscu gdzie sadzę dostrzegłam mech.Ale mnie już wciąga ta robota,oby zapał pozostał do końca sezonu!
Mój ci on cz. 3
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”