Kasiu,korzystając z naszej "wiedzy" myślę,że i ty nas swoją ubogacisz

popiół węglowy jest raczej dość niebezpieczny ( niestabilny pierwiastkowo ).... dawno, dawno temu pisząc pracę magisterską miałam materiały dotyczące pierwiastków radioaktywnych w węglu i popiołach węglowych ( kotłownie, elektrociepłownie węglowe ) na niektórych hałdach przekraczane były wielokrotnie normy,
niektóre złoża mogą być również w bliskim sąsiedztwie niezbyt korzystnych dla naszego zdrowia rud metali ciężkich ( przenikać się ) i to też jest w pozostałościach po spalaniu. To tak na szybko..... nie, nie ... trujemy się dymami a jeszcze truć się pozostałościami po spalaniu
w tym jest pół tablicy Mendelejewa, czy jeszcze coś trzeba pisać. Przede wszystkim o ile sam węgiel ma podwyższoną promieniotwórczość o tyle popiół ma ją już dużo silniejszą, dodatkowo posiada duże stężenia metali ciężkich, bardzo dużo glinu, siarki i żelaza - one też oddziałują szkodliwie na glebę, szczególnie w takich stężeniach. Taki popiół wpływa zabójczo na mikroflorę glebową, na rośliny i na nas samych.
...się tyle naczytałamSkład chemiczny popiołów z węgli kamiennych wydobywanych w Polsce (wartości średnie przybliżone):
SiO2 40%, Al2O3 25%, Fe2O3 15%, CaO 7,5%, MgO 1,5%, SO3 11%
Barbarro - zbieraćra_barbara pisze:Ja lawendę niestety (chyba) jednak załatwiłam zbyt dużą ilością popiołu.Mariollo zbierać popiół dla CiebieDrzewny, rzecz jasna
![]()