Szczepienie drzew owocowych cz.2

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
x-a-xi
---
Od: 1 lut 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. II

Post »

Paski foliowe są różnego rodzaju od tradycyjnych chropowatych jednostronnie do podlegających degradacji UV po około 2 miesiącach . Zazwyczaj okulizacje przeprowadza się od połowy lipca do połowy sierpnia ze względu na zbyt wczesne "wystrzelenie" oczka . Folie zakładam na całe oczko ze względu na szybkość i wygodę , ale także na szczelniejsze i mocniejsze zespolenie . Folie zdejmuje się wrzesień/ październik nie później ze względu na możliwość " zaparzenia się " oczka pod folią( zaparowania ,przegrzania ) i przemarznięcia w zimę ( osłabiona i delikatna młoda tkanka jest bardzo wrażliwa na mróz ). Dobry zespół(trzy osoby) potrafi założyć grubo ponad 1.5 tyś oczek dziennie chociaż rekordy padają z "2" z przodu ;:215 ;:215 ;:215 Jeżeli chodzi o pestkowe nie traktuje ich w żaden specjalny sposób oczko to oczko :lol:
Na ciecie u dołu oczka robię ściślejsze żeby oczko nie wypadało wiążącemu. To na zdjęciu jest bardzo ładne ale w pozycji pionowej mogło by "uciec" .
Andrzej40091
50p
50p
Od: 29 maja 2015, o 07:48

Post »

Ja okulizowałem kilka dni temu wszystko co miałem ale takie cienkie "ołówkowe" i tak myślę, ze jak oczka się przyjmą a zakładałem tuż nad szyjką korzeniową to je na zimę okryję suchymi liśćmi i po sprawie a jak się nie przyjmą to z wiosny potraktuję je ZRAZIKIEM
dam radę i sam wyhoduję :-)
x-a-e
Konto usunięte na prośbę.
Od: 21 sie 2012, o 21:29

Post »

Takie pytanie mam jeszcze do praktyków. Na filmie gościu wyciąga z kieszeni czy z torby zrazy już z usuniętymi liśćmi i wycina z nich oczka. Jak usunąć te liście ze zrazów, żeby nie uszkodzić oczek? Ja zawsze widywałem, co prawda w warunkach amatorskich, okulizowanie zrazem z ogonkiem liściowym, który po kilku dniach odpadał. Oczywiście wtedy oczko z tym ogonkiem było omijane przy zawijaniu taśmą.
Andrzej40091
50p
50p

Post »

oj oj A masz sekator lub nożyczki.....:D :D :D
x-a-xi
---

Post »

astone pisze:Takie pytanie mam jeszcze do praktyków. Na filmie gościu wyciąga z kieszeni czy z torby zrazy już z usuniętymi liśćmi i wycina z nich oczka. Jak usunąć te liście ze zrazów, żeby nie uszkodzić oczek? Ja zawsze widywałem, co prawda w warunkach amatorskich, okulizowanie zrazem z ogonkiem liściowym, który po kilku dniach odpadał. Oczywiście wtedy oczko z tym ogonkiem było omijane przy zawijaniu taśmą.
Zrywa się tak jak przy defoliacji jednym szarpnięciem zaczynając od wierzchołka i kierując się w drugą stronę, żadna polityka .Nie obcina się ich narzędziami :)
Andrzej40091
50p
50p

Post »

A ja mam pytanie do PRAKTYKÓW..... co jaki czas zdejmować ten słoiczek, butelkę lub torebkę foliową i wietrzyć te sadzonki zaszczepione jako pół-zdrewniałe w doniczkach....?
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja wczoraj zaszczepiłem jagody kamczackie. Zrazy ulistnione, 2-oczkowe. Podkładki doniczkowane. Całość w tunelu foliowym+ nawilżacz powietrza w trybie ciągłej pracy. Dziś liście na zrazach stoją ładnie. Temp +35C. Jak przekroczy 50C będę wietrzył.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
x-a-e
Konto usunięte na prośbę.
Od: 21 sie 2012, o 21:29

Post »

alfamixi pisze:
astone pisze:Takie pytanie mam (...)
Zrywa się tak jak przy defoliacji jednym szarpnięciem zaczynając od wierzchołka i kierując się w drugą stronę, żadna polityka .Nie obcina się ich narzędziami :)
Dzięki.
Andrzej40091
50p
50p

Post »

Czy na klonie pospolitym można szczepić odmiany klonów ozdobnych ? Może ktoś próbował ?
Awatar użytkownika
Szerszen
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 16 cze 2015, o 19:39

Post »

Koleżanki i Koledzy, czy mogę teraz okulizować jabłonie? Mam jedną sadzonkę która źle się zrosła z podkładką i boję się że sie złamie a chciałem zachować tą odmiane bo już nie będę miał do niej dostępu.
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2014, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Klon na klonie możesz .Andrzeju40091
Podwiąż do patyka wbitego obok w kilku miejscach to podtrzyma , na okulizację chyba za wcześnie , Szerszen
Awatar użytkownika
faniczekolady
200p
200p
Od: 3 maja 2011, o 20:05

Post »

@szerszen
mniej więcej do pierwszego tygodnia sierpnia jest optymalny czas na okulizacje.
działaj ;:108
kolekcjoner smaków
Andrzej40091
50p
50p

Post »

Szerszen pisze:Koleżanki i Koledzy, czy mogę teraz okulizować jabłonie? Mam jedną sadzonkę która źle się zrosła z podkładką i boję się że sie złamie a chciałem zachować tą odmiane bo już nie będę miał do niej dostępu.
OKULIZACJA to bardzo ogólne określenie i szerokie:D... Ja swoje sadzonki okulizowałem na przystawkę boczną już tydzień temu i myślę, że będzie ok choć podaje się w literaturze fachowej okres okulizacji dla jabłoni raczej sierpień lub druga połowa lipca. W tym roku u mnie na Podkarpaciu z uwagi na szybką wiosnę i brak przymrozków wegetacja przebiegała szybko i mam na swoich jabłonkach nowe pędy już prawie zdrewniałe. Może zapytaj KONKRETNIE co chcesz zrobić z tą podkładką ?
x-a-xi
---

Post »

A co zrobisz jak wybiją oczka w tym roku i nie zdążą zdrewnieć ? A zimą będzie mroźna. Okulizacja pójdzie na marne . Termin jest b. ważny.
Andrzej40091
50p
50p

Post »

Zawsze jest jakieś ryzyko ale trzeba je minimalizować FAKT :D... Okulizowałem młode pędy to jak je szlak trafi to z wiosny dam im zraza :-) Dla mnie to jest jeszcze ZABAWA i OBSERWACJA bo jestem OBRYTY w TEORII ale praktykę dopiero zaczynam. Nie byłem w sumie przygotowany ale na przyszły rok zrobię to już bardziej fachowo i terminowo :D... Przede wszystkim PODKŁADKI i ZRAZY :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”