30 - metrowe maleństwo

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
xadx
100p
100p
Od: 21 lut 2011, o 19:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: 30 - metrowe maleństwo

Post »

Śliczne kępki lawendy ;:138 .Uwielbiam ją. Niestety w zimę mi przemarzła. Przycięłam i odbija ale kwitnąć pewnie będzie z opóźnieniem :( .
Pozdrawiam serdecznie- Ania

Powstający ogród Ani
bozunia
1000p
1000p
Od: 30 maja 2010, o 01:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kasiu nic jej nie daję :D pewnie ma dobre stanowisko... ma sucho, słonecznie i glina z piachem, nie nawoziłam jej niczym przez 3 lata. Nawet jej nie podlewam. Była przesadzona, bo w pierwszym roku rosła z tyłu w ogródku i tam miała za ciemno i za wilgotno, teraz rośnie od płd-wsch i ma idealnie. W lecie ścinam trochę kwiatów... Całe szafy mam upchane swoją lawendą :wink:
Aniu bądźmy dobrej myśli, odbije i zakwitnie, a może nawet bardziej się zagęści przez to odbicie :wink: U mnie rośnie na wietrze i teoretycznie w zimie bez śniegu też powinna przemarzać...
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Len - przypomniałaś mi o tej cudownej roślince. MIałam kiedyś biały i błękitny i nie wiadomo czemu po jakimś czasie zanikły. Muszę go przywrócić do mojego ogrodu. Poza tym, że pięknie kwitnie, to ma jeszcze po kwitnieniu takie fajne suche kuleczki, dzięki czemu świetnie się nadaje na suche bukiety :D
Ile lat go masz u siebie, Bożenko?
bozunia
1000p
1000p

Post »

Wanda, mam go 3 lata. Wysiałam kiedyś jakąś mieszkankę na skalniak i tam było kilka nasionek lnu. Ja oczywiście nie wiedziałam co to za roślinki jako siewki, bo na opakowaniu nie było składu mieszanki, ale to już inna historia :;230 Ciacham ją po kwitnieniu mocno, bo jest brzydka od dołu, na następny rok się rozrasta :wink: Oprócz tego sama się rozsiewa, ale zostawiam tylko kilka siewek na przetrwanie gatunku :wink: Kuleczki ma fajne, ale ja je ścinam, bo miałabym pole lnu :;230
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Aha, dzięki. Więc to z nasionek. Może dlatego lepiej sobie radzi, że od początku jest w tej samej ziemi. W porządku, to za rok ja też tak spróbuję ;:108
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Bozka kacik nabral klimatu - no jakby zawsze tam byl ;:108 Dobralas wszystko pierwsza klasa ;:108
Moja lawenda padla tz 3 sztuki ale dwie mialam rozowe francuskie i jedna zwykla ale tez padla i nie odbija... moze wiedziala, ze ja nie za bardzo za lawenda :wink:
Awatar użytkownika
7koliberek9
200p
200p
Od: 17 mar 2008, o 12:37

Post »

Super clematisowe zakupy ;:138 Kącik gdzie mają rosnąć przepiękny ;:oj Takiej dorodnej róży pnącej tylko pozazdrościć :heja

Moja rozplenica wreszcie ruszyła ale martwię się o miskanty - nie dają oznak życia :(
bozunia
1000p
1000p

Post »

Jule też miałam kiedyś lawendę francuską, ale ona u nas w gruncie raczej nie przezimuje... Moja padła po zimie, natomiast wąskolistna bardzo dobrze sobie radzi.

Justynko clematiski fajne, tylko przeszła przez nie wczoraj nawałnica i jeden trochę połamany ;:145 a reszta wysmagana wiatrem i deszczem, że serce się kraja. Elfik najlepiej to zniósł. Rozplenicę niestety wyrzuciłam, przemarzła...

Wczoraj przeszła u nas nawałnica... Roślinki wymęczone, niektóre uszkodzone, ale lekko w porównaniu do połamanych drzew na ulicach... No i prądu nie było od wczoraj do dzisiejszego południa... Jeden plus - kratownica przeszła chrzest bojowy i stoi nadal!
Awatar użytkownika
asia2
1000p
1000p
Od: 2 maja 2006, o 19:11

Post »

Bozuniu kącik wypoczynkowy iście sielsko - anielski ;:138 ! Niech tylko hortensja weźmie się szybko do roboty!
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

bozunia pisze:Jule też miałam kiedyś lawendę francuską, ale ona u nas w gruncie raczej nie przezimuje... Moja padła po zimie, natomiast wąskolistna bardzo dobrze sobie radzi.
Asiu, Jule - ja mam prowansalską lawendę, przezimowała bardzo dobrze mimo braku śniegu i okrycia ;:173
Prezent od M z Berlina, może w tym tkwi sekret ..? ;:224 Pochwalę się jak zakwitnie ;:173
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
bozunia
1000p
1000p

Post »

Kasiu, koniecznie się pochwal. To ta lawenda z grubymi kwiatami? Gdzie ją masz posadzoną? Ja miałam 3 lata temu w donicy, na zimę zdołowałam i nie przetrwała.
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

bozunia pisze:Trochę żółci - Delosperma nubigena
Obrazek Obrazek
Kupiłem sobie tę roślinę na targach w Chorzowie ale po roku nie było po niej śladu. Tak wiec nawet nie zobaczyłem kwiatów :(
bozunia
1000p
1000p

Post »

Priam Witaj! U mnie jest trzeci rok i nawet się rozrasta :wink: Rośnie na bardzo suchym kawałku. Kwiatuszki bardzo urokliwe, takie otwierające się do słońca maleństwa :wink:
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

Trochę zaczynam żałować, że u mnie zniknęła ta roślina. Bardzo duże kwiaty w porównaniu do listków.
Awatar użytkownika
Niesia
200p
200p
Od: 23 lut 2012, o 23:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Priam śliczne te żółte kwiatuszki, takie bardzo słoneczne :wink: pięknie by wyglądały na mojej skałce...muszę na nie zapolować :D .....ale nazwa trochę dziwna...szczególnie drugi człon pierwszego wyrazu :;230
Ogrodniczka Niesia
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=53798" onclick="window.open(this.href);return false;
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”