Pieczarki - uprawa amatorska cz.2
Re: Pieczarki - uprawa amatorska cz.2
Witaj aha1111 , prawdopodobnym winowajcą/powodem braku plonu w postaci pieczarek jest brak szoku termicznego czyli należy obniżyć temp w pomieszczeniu z pieczarkami(grzybnią) o2/3 stopnie C . Spowoduje to zawiązywanie się owocników .
Ps : miałem ten sam problem i to co wyżej napisałem spowodowało pojawienie się grzybów już na drugi dzień po szoku ^^ .
Ps : miałem ten sam problem i to co wyżej napisałem spowodowało pojawienie się grzybów już na drugi dzień po szoku ^^ .
petro 90 , dalam na pole tam mam chlodniej niz w schowku. jux stoja z5h , przykryc to jeszcze troche torfem czy tak zostawic?pozdarwiam dieki za odpowiedz.
Wszystko zależy od tego jaką masz temperaturę w pomieszczeniu w którym masz zamiar je uprawiać a jaka jest na zewnątrz , oczywiście pieczarki zaczną zawiązywać jeśli obniżono temp o te 2/3 stopnie C (nie zapominając o wilgotności w pomieszczeniu minimum 75% ). nie trzeba tego już bardziej przykrywać , można lecz nie trzeba przeczesać tą okrywę leciutko (aby dokonać przeczesania okrywy wystarczy pociąć okrywę wysterylizowanym nożem w kostkę 3/3 ) .
Ps nie polecam hodowania na zewnątrz z powodu "muszek" których larwy zjedzą cały zbiór ..
.
Ps nie polecam hodowania na zewnątrz z powodu "muszek" których larwy zjedzą cały zbiór ..

Dzięki za druga podpowiedz. na polu trzymalam je z 9 h i dzis juz inaczej to wyglada tak jakby sie tamto wszystko zawiazalo ( cala grzybnia) jest to bardziej zbite, pieczarki wlozylam z pola po szoku do schowka.przeczesac juz przeczesywalam z tydzien temu. Dzięki za pomoc. mam nadzieje ze jz niedlugo będę miec wlasne pieczarki;)
MAAAAAM pierwsze pieczarki. Wieczorem postaram się wstawić fotki. W brazowych chyba za bardzo ubiłam torf i ciężko im sie wychodzi a białe mają długie nogi, bo zapomniałam je odkryć. Ale sa i to moje własne 

No to gratulacje 1 zbioru i czekamy na fotki twoich "maluszków" .
- beiot
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 5 kwie 2013, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
U mnie niestety wdała się zielona pleśń w pieczarki. Wyrzuciłem wierzchnie pokrycie z torfu. Odstawiłem na kilka dni, aby trochę przerosła grzybnia i dałem nowy torf. Ciekawe czy coś z tego będzie? Czy oba kartony tafią pod drzewka?
Pozdrawiamy beiot i bena
http://www.wyrobydomowe.blox.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
Słuchajcie, może i dziwne pytanie ale czy "nogi" od pieczarek też się je? Znaczy kroimy je też czy tylko kapelusze? Bo te moje mają tak długie nogi, że szkoda mi ich...
beiot , wiem że już po ptakach w twoim przypadku ale mała rada na przyszłość , każdy torf nakładany na grzybnie powinien ( przynajmniej według mnie ) zostać "wyparzony" w temperaturze minimum 180 stopni C przez 10 min , zapobiega się dzięki temu takim nieprzyjemnym niespodziankom jak zielona pleśń czy też sucha zgnilizna. Oczywiście takie niespodzianki mogą wystąpić nawet po takim zabiegu ponieważ zarodniki obydwu "niespodzianek" występują w formie zarodników i są przenoszone w powietrzu czy też przez owady .
izetta , oczywiście że są jadalne , co do długości nogi pieczarki .. to przyczyną jest prawdopodobnie zbyt duże stężenie dwutlenku węgla w pomieszczeniu z pieczarkami , rozwiązaniem tego problemu jest wietrzenie owego pomieszczenia , min 2 razy w tyg choć dla pewności wietrzył bym i codziennie , oczywiście nie zapominając jednocześnie by wilgotność stale oscylowała między 75% a 85% .
Wszystkim hodowcą/amatorom pieczarkarstwa życzę udanych zbiorów i smacznego z już pozyskanych owocników
izetta , oczywiście że są jadalne , co do długości nogi pieczarki .. to przyczyną jest prawdopodobnie zbyt duże stężenie dwutlenku węgla w pomieszczeniu z pieczarkami , rozwiązaniem tego problemu jest wietrzenie owego pomieszczenia , min 2 razy w tyg choć dla pewności wietrzył bym i codziennie , oczywiście nie zapominając jednocześnie by wilgotność stale oscylowała między 75% a 85% .
Wszystkim hodowcą/amatorom pieczarkarstwa życzę udanych zbiorów i smacznego z już pozyskanych owocników

- beiot
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 5 kwie 2013, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
petro90, torf był w zestawie, czyli powinien był być przygotowany, chyba
Wiem że trzeba torf podgrzać. Zobaczymy, czy coś mi jeszcze urośnie po zmianie okrywy. Dzięki

Pozdrawiamy beiot i bena
aha1111 - gratulacje zbiorów widać że pieczarki mają się świetnie .
beiot - to częsty błąd sądzić że torf w zestawie jest już sparzony , mimo wszystko życzę powodzenia w ratowaniu grzybni i w wyprodukowaniu owocników
beiot - to częsty błąd sądzić że torf w zestawie jest już sparzony , mimo wszystko życzę powodzenia w ratowaniu grzybni i w wyprodukowaniu owocników