Pieczarki - uprawa amatorska cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
petro90
50p
50p
Od: 9 wrz 2012, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pieczarki - uprawa amatorska cz.2

Post »

Witaj aha1111 , prawdopodobnym winowajcą/powodem braku plonu w postaci pieczarek jest brak szoku termicznego czyli należy obniżyć temp w pomieszczeniu z pieczarkami(grzybnią) o2/3 stopnie C . Spowoduje to zawiązywanie się owocników .

Ps : miałem ten sam problem i to co wyżej napisałem spowodowało pojawienie się grzybów już na drugi dzień po szoku ^^ .
aha1111
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 1 maja 2013, o 14:29

Post »

petro 90 , dalam na pole tam mam chlodniej niz w schowku. jux stoja z5h , przykryc to jeszcze troche torfem czy tak zostawic?pozdarwiam dieki za odpowiedz.
Awatar użytkownika
petro90
50p
50p

Post »

Wszystko zależy od tego jaką masz temperaturę w pomieszczeniu w którym masz zamiar je uprawiać a jaka jest na zewnątrz , oczywiście pieczarki zaczną zawiązywać jeśli obniżono temp o te 2/3 stopnie C (nie zapominając o wilgotności w pomieszczeniu minimum 75% ). nie trzeba tego już bardziej przykrywać , można lecz nie trzeba przeczesać tą okrywę leciutko (aby dokonać przeczesania okrywy wystarczy pociąć okrywę wysterylizowanym nożem w kostkę 3/3 ) .

Ps nie polecam hodowania na zewnątrz z powodu "muszek" których larwy zjedzą cały zbiór .. :( .
aha1111
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Dzięki za druga podpowiedz. na polu trzymalam je z 9 h i dzis juz inaczej to wyglada tak jakby sie tamto wszystko zawiazalo ( cala grzybnia) jest to bardziej zbite, pieczarki wlozylam z pola po szoku do schowka.przeczesac juz przeczesywalam z tydzien temu. Dzięki za pomoc. mam nadzieje ze jz niedlugo będę miec wlasne pieczarki;)
izetta
50p
50p
Od: 22 mar 2013, o 14:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

MAAAAAM pierwsze pieczarki. Wieczorem postaram się wstawić fotki. W brazowych chyba za bardzo ubiłam torf i ciężko im sie wychodzi a białe mają długie nogi, bo zapomniałam je odkryć. Ale sa i to moje własne :D
Awatar użytkownika
petro90
50p
50p

Post »

No to gratulacje 1 zbioru i czekamy na fotki twoich "maluszków" .
izetta
50p
50p

Post »

Kilka brązowych i białe :) Już usmażone na masełku :D Ale pachniało.....

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
aha1111
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Witam. A moje pieczarki sobie juz ladnie rosna. Jeszcze raz wielkie Dzięki Petro90 za porady ;) Obrazek
Awatar użytkownika
beiot
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 kwie 2013, o 20:29
Kontakt:

Post »

U mnie niestety wdała się zielona pleśń w pieczarki. Wyrzuciłem wierzchnie pokrycie z torfu. Odstawiłem na kilka dni, aby trochę przerosła grzybnia i dałem nowy torf. Ciekawe czy coś z tego będzie? Czy oba kartony tafią pod drzewka?
Pozdrawiamy beiot i bena

http://www.wyrobydomowe.blox.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
izetta
50p
50p

Post »

Słuchajcie, może i dziwne pytanie ale czy "nogi" od pieczarek też się je? Znaczy kroimy je też czy tylko kapelusze? Bo te moje mają tak długie nogi, że szkoda mi ich...
Awatar użytkownika
petro90
50p
50p

Post »

beiot , wiem że już po ptakach w twoim przypadku ale mała rada na przyszłość , każdy torf nakładany na grzybnie powinien ( przynajmniej według mnie ) zostać "wyparzony" w temperaturze minimum 180 stopni C przez 10 min , zapobiega się dzięki temu takim nieprzyjemnym niespodziankom jak zielona pleśń czy też sucha zgnilizna. Oczywiście takie niespodzianki mogą wystąpić nawet po takim zabiegu ponieważ zarodniki obydwu "niespodzianek" występują w formie zarodników i są przenoszone w powietrzu czy też przez owady .

izetta , oczywiście że są jadalne , co do długości nogi pieczarki .. to przyczyną jest prawdopodobnie zbyt duże stężenie dwutlenku węgla w pomieszczeniu z pieczarkami , rozwiązaniem tego problemu jest wietrzenie owego pomieszczenia , min 2 razy w tyg choć dla pewności wietrzył bym i codziennie , oczywiście nie zapominając jednocześnie by wilgotność stale oscylowała między 75% a 85% .

Wszystkim hodowcą/amatorom pieczarkarstwa życzę udanych zbiorów i smacznego z już pozyskanych owocników ;:333
aha1111
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

a wczoraj wieczorem moje pieczarki wyglądały tak... :) Obrazek
aha1111
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

moje dzisiejsze zbiory :) 2kg i prawie 100g Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
beiot
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 kwie 2013, o 20:29
Kontakt:

Post »

petro90, torf był w zestawie, czyli powinien był być przygotowany, chyba :-) Wiem że trzeba torf podgrzać. Zobaczymy, czy coś mi jeszcze urośnie po zmianie okrywy. Dzięki
Pozdrawiamy beiot i bena

http://www.wyrobydomowe.blox.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
petro90
50p
50p

Post »

aha1111 - gratulacje zbiorów widać że pieczarki mają się świetnie .

beiot - to częsty błąd sądzić że torf w zestawie jest już sparzony , mimo wszystko życzę powodzenia w ratowaniu grzybni i w wyprodukowaniu owocników :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”