Pieczarki - uprawa amatorska cz.2
Re: Pieczarki - uprawa amatorska cz.2
Witaj aha1111 , prawdopodobnym winowajcą/powodem braku plonu w postaci pieczarek jest brak szoku termicznego czyli należy obniżyć temp w pomieszczeniu z pieczarkami(grzybnią) o2/3 stopnie C . Spowoduje to zawiązywanie się owocników . 
Ps : miałem ten sam problem i to co wyżej napisałem spowodowało pojawienie się grzybów już na drugi dzień po szoku ^^ .
			
			
									
						
										
						Ps : miałem ten sam problem i to co wyżej napisałem spowodowało pojawienie się grzybów już na drugi dzień po szoku ^^ .
Re: Pieczarki - uprawa amatorska cz.2
petro 90 , dalam na pole tam mam chlodniej niz w schowku. jux stoja z5h , przykryc to jeszcze troche torfem czy tak zostawic?pozdarwiam dieki za odpowiedz.
			
			
									
						
										
						Re: Pieczarki - uprawa amatorska cz.2
Wszystko zależy od tego jaką masz temperaturę w pomieszczeniu w którym masz zamiar je uprawiać a jaka jest na zewnątrz , oczywiście pieczarki zaczną zawiązywać jeśli obniżono temp o te 2/3 stopnie C (nie zapominając o wilgotności w pomieszczeniu minimum 75% ).  nie trzeba tego już bardziej przykrywać , można lecz nie trzeba przeczesać tą okrywę leciutko (aby dokonać przeczesania okrywy wystarczy pociąć okrywę wysterylizowanym nożem w kostkę 3/3 ) .
Ps nie polecam hodowania na zewnątrz z powodu "muszek" których larwy zjedzą cały zbiór .. .
 .
			
			
									
						
										
						Ps nie polecam hodowania na zewnątrz z powodu "muszek" których larwy zjedzą cały zbiór ..
 .
 .Re: Pieczarki - uprawa amatorska cz.2
Dzięki za druga podpowiedz. na polu trzymalam je z 9 h i dzis juz inaczej to wyglada tak jakby sie tamto wszystko zawiazalo ( cala grzybnia) jest to bardziej zbite, pieczarki wlozylam z pola po szoku do schowka.przeczesac juz przeczesywalam z tydzien temu. Dzięki za pomoc. mam nadzieje ze jz niedlugo będę miec wlasne pieczarki;)
			
			
									
						
										
						Re: Pieczarki - uprawa amatorska cz.2
MAAAAAM pierwsze pieczarki. Wieczorem postaram się wstawić fotki. W brazowych chyba za bardzo ubiłam torf i ciężko im sie wychodzi a białe mają długie nogi, bo zapomniałam je odkryć. Ale sa i to moje własne 
			
			
									
						
										
						
Re: Pieczarki - uprawa amatorska cz.2
No to gratulacje 1 zbioru i czekamy na fotki twoich "maluszków" .
			
			
									
						
										
						- beiot
- 0p - Nowonarodzony 
- Posty: 6
- Od: 5 kwie 2013, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Suwałki
- Kontakt:
Re: Pieczarki - uprawa amatorska cz.2
U mnie niestety wdała się zielona pleśń w pieczarki. Wyrzuciłem wierzchnie pokrycie z torfu. Odstawiłem na kilka dni, aby trochę przerosła grzybnia i dałem nowy torf. Ciekawe czy coś z tego będzie? Czy oba kartony tafią pod drzewka?
			
			
									
						
							Pozdrawiamy beiot i bena
http://www.wyrobydomowe.blox.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
			
						http://www.wyrobydomowe.blox.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Pieczarki - uprawa amatorska cz.2
Słuchajcie, może i dziwne pytanie ale czy "nogi" od pieczarek też się je? Znaczy kroimy je też czy tylko kapelusze? Bo te moje mają tak długie nogi, że szkoda mi ich...
			
			
									
						
										
						Re: Pieczarki - uprawa amatorska cz.2
beiot , wiem że już po ptakach w twoim przypadku ale mała rada na przyszłość , każdy torf nakładany na grzybnie powinien ( przynajmniej według mnie ) zostać "wyparzony" w temperaturze minimum 180 stopni C przez 10 min , zapobiega się dzięki temu takim nieprzyjemnym niespodziankom jak zielona pleśń czy też sucha zgnilizna. Oczywiście takie niespodzianki mogą wystąpić nawet po takim zabiegu ponieważ zarodniki obydwu "niespodzianek" występują w formie zarodników i są przenoszone w powietrzu czy też przez owady .
izetta , oczywiście że są jadalne , co do długości nogi pieczarki .. to przyczyną jest prawdopodobnie zbyt duże stężenie dwutlenku węgla w pomieszczeniu z pieczarkami , rozwiązaniem tego problemu jest wietrzenie owego pomieszczenia , min 2 razy w tyg choć dla pewności wietrzył bym i codziennie , oczywiście nie zapominając jednocześnie by wilgotność stale oscylowała między 75% a 85% .
Wszystkim hodowcą/amatorom pieczarkarstwa życzę udanych zbiorów i smacznego z już pozyskanych owocników
			
			
									
						
										
						izetta , oczywiście że są jadalne , co do długości nogi pieczarki .. to przyczyną jest prawdopodobnie zbyt duże stężenie dwutlenku węgla w pomieszczeniu z pieczarkami , rozwiązaniem tego problemu jest wietrzenie owego pomieszczenia , min 2 razy w tyg choć dla pewności wietrzył bym i codziennie , oczywiście nie zapominając jednocześnie by wilgotność stale oscylowała między 75% a 85% .
Wszystkim hodowcą/amatorom pieczarkarstwa życzę udanych zbiorów i smacznego z już pozyskanych owocników

- beiot
- 0p - Nowonarodzony 
- Posty: 6
- Od: 5 kwie 2013, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Suwałki
- Kontakt:
Re: Pieczarki - uprawa amatorska cz.2
petro90, torf był w zestawie, czyli powinien był być przygotowany, chyba  Wiem że trzeba torf podgrzać. Zobaczymy, czy coś mi jeszcze urośnie po zmianie okrywy. Dzięki
 Wiem że trzeba torf podgrzać. Zobaczymy, czy coś mi jeszcze urośnie po zmianie okrywy. Dzięki
			
			
									
						
							 Wiem że trzeba torf podgrzać. Zobaczymy, czy coś mi jeszcze urośnie po zmianie okrywy. Dzięki
 Wiem że trzeba torf podgrzać. Zobaczymy, czy coś mi jeszcze urośnie po zmianie okrywy. DziękiPozdrawiamy beiot i bena
http://www.wyrobydomowe.blox.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
			
						http://www.wyrobydomowe.blox.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Pieczarki - uprawa amatorska cz.2
aha1111 - gratulacje zbiorów widać że pieczarki mają się świetnie .
beiot - to częsty błąd sądzić że torf w zestawie jest już sparzony , mimo wszystko życzę powodzenia w ratowaniu grzybni i w wyprodukowaniu owocników
			
			
									
						
										
						beiot - to częsty błąd sądzić że torf w zestawie jest już sparzony , mimo wszystko życzę powodzenia w ratowaniu grzybni i w wyprodukowaniu owocników











 
 
		
