Ogród Joli i Zbyszka cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
lawenda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2007, o 19:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Joli i Zbyszka cz.2

Post »

co ja mam powiedzieć na taki szpaler nacyzów? no piękny szpaler ;:215 lubię wszystko w dużych ilościach :wink: azalie zapowiadają się pięknie, planuję jeszcze dokupić a rododendrony sobie daruję bo za duże mają wymagania
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

twoje tawuły , to Tawuła Szara . Czy ona ma jeszcze odmiany :?: Ja niedawno ,,zdobyłem sadzonki.wszystkie rosną ;:108 Moje rabatki raczej mieszane , tylko w jednym miejscu rosną te ,,sędziwe'' z iglakami. Z ostatniego spotkania przywiozłem 3 sadzonki do ukorzenienia :wink: Po ciemku cięte , palce wszystkie na miejscu ;:7 ;:7 Robię także sadzonki ze swoich. Praktycznie 100% ukorzenia się . Nie myślałem ,że tak łatwo pójdzie z nimi. ;:333
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jolu ależ cudne są Twoje szpalery narcyzów.....piękny widok a i zapach wyobrażam sobie :D
Żywopłot z tawuły przepiękny, a Ty piszesz o zapachu....nie wiedziałam , ze tawuła pachnie :shock:
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Zyta- Zytko mam nadzieję że plany z remontem oczka przebiegną pomyślnie i będziesz mogła słuchać szumu wody wieczorami. Ta tawuła Spirea x cinerea "Grefsheim" a u Eli To tawuła van Hutta /nie jestem pewna czy tak się pisze/

Obrazek

IWONA1311- Iwonko na wiosnę tak właśnie bywa z zakupami, roślinki po zimie są w różnej kondycji.Te kolory w ogrodzie szybko się zmieniają, wiosenne kwiaty dosyć krótko kwitną.

Obrazek

Tajka- bardzo dziękuję za gratulacje ale to wszystko samo rośnie ja tylko nie przeszkadzam.Tajeczko a jak Twój tulipanowiec, czy widać paki kwiatowe, ja swojego oglądam co dzień ale nie widzę pąków na kwiaty, pewnie trzeba będzie pojechać do Puław żeby podziwiać mnogość kwiatów.

Obrazek

lawenda Ulka narcyzy rosną u mnie od kilkunastu lat więc trochę się ich namnożyło.Ja też mam w planach zakup azalii, mam dla nich bardzo dobre miejsce.

Obrazek

tade k- Tadziu moja tawuła to odmiana "Grefsheim" , ma odrosty od korzenia i nasadziłam już kilkanaście krzaczków.

Obrazek

AGNESS-pachnie, pachnie aż dusi ale w tym roku bardzo szybko przekwitła bo najpierw upały a potem deszcz.

Obrazek

Moja glicynia przetrwała zimę i ma zamiar zakwitnąć

Obrazek

W tym roku szaleją świerki, na pierwszym zdjęciu od góry kwitnący świerk srebrny a teraz świerk Inwersa

Obrazek

Moje jedyne dwie donice z roślinkami, węcej nie stawiam bo nie chce mi się podlewać

ObrazekObrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
nirali
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2011, o 12:20

Post »

Jolu świerki o tej porze są wyjątkowo atrakcyjne nie tylko z powodu przyrostów ale szyszek które wiosną są o wiele piękniejsze niż na jesieni.
No cóż Ty masz szczęście bo moja glicynia niestety znowu się nie popisała :evil: niby odbija od korzenia i są spore odrosty ale cóż mi z tego jak kolejny rok bez kwiatu i od początku muszę czekać na zarastanie pergoli.
Dosadzę coś w tym roku do niej i jak w przyszłym się nie zmobilizuje to pójdzie do wycinki.
Jolu czy u Ciebie też trawa rośnie jak szalona?
Ciekawe czy spokojnie sypiasz czy jednak rozmyślasz o czerwcowym spotkaniu ;:109
Ajć :oops: że tak nieskromnie spytam posiałaś jeżówki?
Pozdrawiam cieplutko ;:196
Pozdrawiam Kasia.

niralowy ogród
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Jolu tulipanowiec kwitnie w połowie czerwca, więc myślę, że jeszcze pąki się pokażą.
Mój po ostatniej burzy gradowej i wichurze miał liście poobijane, które po całym ogrodzie fruwały. :)
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

nirali-Aga no nareszcie się odezwałaś.Moja glicynia zaskoczyła nas bardzo bo jak widziałam Twoją to nasz jeszcze nie dawała znaku życia i już szykowałam na nią łopatę ale na szczęście odbiła.Nie mam pojęcia dla czego Twoja przemarzła bo moja rośnie na przeciągu i posadziłam ją tam z pełną świadomością że nie da rady.
Jeżówki posadzone i ładnie rosną.
Ze snem nie mam problemu ale pewnie nerwy mnie będą zżerać bliżej 10 , teraz mam w planach komunię u córki siostry, wczoraj Zbyszek dał jej rower, była bardzo zadowolona.

Obrazek

Tajka- Tajeczko ja wiem ze w połowie czerwca ale myślałam że już może widać pąki.

Obrazek
Awatar użytkownika
MalinaG
1000p
1000p
Od: 30 sie 2008, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Jolu!
Dzisiaj tak tylko na chwilę,żeby cie nie zgubić :wit
Pięknie,wiosennie u ciebie...czy świerk z czerwonymi szyszeczkami to może Acrocona? Ja mam malutki jeszcze egzemplarz i zauważyłam na czubku podobna szyszkę :wink:
Pozdrawiam Ala
Zapraszam do siebie
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Jolu-cudne świerki z tymi szyszkami ;:138
a na zdj z floksami-różowy i niebieski....czy ten niebieski to kanadyjski czy zwykły????
którędy lubelaki jada na zlot????
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Gratuluję, że ocalała ci glicynia. Jak się pięknie teraz owija wokół podpory. Cóż to będzie za widok.
Mówisz, że tylko jedną donicę stawiasz w tym roku, a ja wręcz przeciwnie. Jakoś tak wzięło mnie na jednoroczne, bo to co w gruncie w dużej cześci zmarzło. A więc trochę tych donic zamierzam mieć. Podlewanie jest upierdliwe, no ale cóż poradzić. U mnie ogród malutki, to się aż tak dużo nie nabiegam, jak ty byś musiała.
Awatar użytkownika
nirali
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2011, o 12:20

Post »

Kochana czy nie wiesz gdzie mogę zakupić szałwię muszkatałową?
Miałam w ubiegłym roku ale nie odbija nic a nic więc muszę się gdzieś rozejrzeć za nią.
Ktoś z naszych lubelaków miał i mnie obdarował w ubiegłym roku ale nie pamiętam kto :roll:

Jolu no i napisz jak tam maraton rowerowy...jakaś nagroda wpadła w Twoje rączki :wink:
A i ogromnie dziękuję że dzięki Tobie mogłam się spotkać z dziewczynami a w szczególności z Agnieszką ;:196
Pozdrawiam Kasia.

niralowy ogród
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Kupiłam w ubiegłym roku te iryski , trzy odmiany miały być ale jak zakwitły to okazało się że wszystkie trzy są identyczne. :;230 :;230

MalinaG- Alu ten świerk to nie Acrocona , nie znam odmiany bo to zakup jeszcze z czasów "przed forum", świerk ma z 18 lat i co roku miał jakieś szyszki ale to co w tym roku wytworzył to szok.

Obrazek

grazynarosa22- Grażynko floks jest kanadyjski.Nie wiem którędy Lubelaki jadą na zlot bo ja się nie wybieram, ale mam nadzieję że Ty wybierzesz się do mnie 10 czerwca, na spotkanie forumowe.

Obrazek

wanda7- Wandziu z nami tak bywa że nam się co i rusz zmieniają koncepcje. Ja kiedyś stawiałam masę donic i skrzynek, teraz mi przeszło z lenistwa ale nie wykluczam że za jakiś czas znowu mnie najdzie bo pojawi się coś super pięknego do donic. Glicynia ma masę pąków i mam nadzieję że zakwitnie pięknie bo przymrozki nas oszczędziły , na szczęście.

Obrazek

nirali-Kasiu nie wiem gdzie możesz kupić tę szałwię ale jak będziesz kupowała to pamiętaj o mnie, wybieram się do Lublina w tym tygodniu to mogę popytać w ogrodniczych , będziemy się konsultowały telefonicznie.
Widziałam u Ani w wątku ze szkółking w piątek był udany, żałuję że nie mogłam się wybrać ale koszenie trawnika zwaliło mnie z nóg.Rajd rowerowy mimo tego że zakończony w deszczu był bardzo udany, zebrało się z 50 osób, zdjęcia będą pewnie na stronie Urzędu Gminy Konopnica.Nagród nie było ale organizator -wójt został zobowiązany do powtórzenia takiej imprezy tylko trasa ma być dłuższa.Ja też bardzo jestem zadowolona ze spotkania, takie spontaniczne bardzo się udają.Bardzo duża zasługa Twojego N.Ma u mnie ;:136

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kamma
500p
500p
Od: 25 gru 2010, o 18:32

Post »

Jola a czym Ty się będziesz denerwować koło 10 ,pięknie u Ciebie .Grażynko lubelaki" bez "Puławy -Radom jadą na zlot.
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kamma-Kasiu no jak to czym się będę denerwowała, toż to sami eksperci zjadą i będą oglądać, ja już zaczynam przemyśliwać czy zdążę wszystkie chwaściki wyplewić, czy trawnik będzie równo przystrzyżony, czy roślinki dobrze się zaprezentują a już wiem że nie bo jednego powojnika zaatakował uwiąd, może jeszcze da się uratować bo po zastosowaniu tabletek fioletu i czosnku jeden pęd ożył.Bardzo mnie zdziwił ten uwiąd bo trochę wcześnie zaatakował .
Awatar użytkownika
ogla
500p
500p
Od: 27 kwie 2010, o 15:50

Post »

Mogę poprosić o bardziej całościowe zdjęcie świerku Inversa? Strasznie mi się podoba... ale miejsca nie mam - to choć sobie u Ciebie pooglądam :)
Odnośnie tulipanowca to nie wiem czy wiecie, ale pod Lublinem jest taka miejscowość - Pszczela Wola, w której jest park z ciekawymi drzewami m.in. tulipanowiec, miłorząb, zabytkowa aleja lipowa. Ładna okolica na krótki spacer, na cały dzień raczej za mało atrakcji.
I jeszcze mam oczywiście pytanie - czy ten piękny floks kanadyjski jest trudny do upolowania w sklepie? Nigdy na żywo go nie widziałam, ale skoro pachnie to zagości u mnie wcześniej lub później :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”