Mój parapet

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
baiana
200p
200p
Od: 11 maja 2008, o 15:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: moj parapet :)

Post »

Hej :)
Właśnie trafiłam do Ciebie i przejrzałam cały wątek. Masz naprawdę piękne kwiaty w ogrodzie i w domu, będę wpadać częściej :)
Pozdrawiam, baiana
balkony baiany
Awatar użytkownika
fiskomp
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 wrz 2010, o 21:22

Post »

Nolinka pisze:No co ty, czemu mamy się śmiać :D Zmiany widać i to wyraźnie. Oczywiście na plus. Troszkę koloru nie zawadzi i przyciąga wzrok :D
Bardzo śliczna hortensja, moja jest malutka, choć nie jest młoda, i chyba będzie w tym roku tylko jeden kwiatek. Reszta roślinek też piękna, a działeczka ogromna i bardzo zadbana. W takich warunkach można wspaniale odpocząć ;:108
Zgadzam się z Nolinką w 100% a nawet 200%, naprawdę jest ładnie i kwiaty cieszą oczy także nas ogladajacych.
Zieloni podopieczni u Fiskomp'a
Pozdrawiam - Baśka :)
sylvi
1000p
1000p
Od: 26 sty 2012, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kochana parapet ładnie się zabarwił, pamiętam zdjęcie z początku wątku - same grubosze ;:224 też ładne. A że odpoczywałaś na działeczce to zrozumiałe taka działka zadbana, że tylko leniuchować, bardzo mi się tam spodobało ;:215
A i przyznam się teraz, że chyba dobrze, że mój stefanotis nie zakwitł w tym roku, bo i bez białych kwiatów M. złamał nogę, to co by było gdyby ;:124 czarny humor, co?
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Niby przeczytałam z przymrużeniem oka, ale sukulenty z sypialni wyniosłam :lol:
No i ta informacja o białych kwiatach ;:202 to musi być jakaś pomyłka ;:108
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
Marudzia
200p
200p
Od: 11 sty 2012, o 22:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzięki kochani za miłe słowa
Ostatnio przez mój ogródek przeszło małe tornado (czytaj moja córeczka) która rządzi teraz w ogrodzie :;230 domek plastikowy, hustawka wisząca, hustawka bujana, zjezdzalnia, basenik -chyba jeszcze piaskownicy mi brakuje ;:224

Heliofitka - Co do sypialni to już mi kilka osób mówiła kochana że nie powinno sie trzymac w sypialni zadnych kaktusów ani takich spiczastych kwiatów tylko takie o zaokrąglonych lisciach, tak samo według zasady feng shiu w sypialni powinno być wszystko "po 2 " tzn jak jakieś słoniki czy aniołki to 2, jak kwiatki to 2, jak ramki ze zdjeciami to 2... oczywiscie nie trzymam się przepisowo tych zasad ale troche o tym czytam ;:224 :lol:

Heliofitka, Sylvi - z tymi białymi kwiatami to nie chce mi sie wierzyc, białe czy to storczyki, czy fiołki -wszystkie pieknie i elegancko wygladają !

Co znalazłam o kwiatach w sypialni...
W sypialni nie powinno się ustawiać kwiatów o silnym zapachu oraz roślin mogących powodować reakcje alergiczne. Należą tu m. in. takie gatunki jak:
-begonia pachnąca (Begonia),
-hiacynt (Hyacinthus),
-prymulka (pierwiosnek) (Primula veris L.),
-konwalia (Convallaria L.),
-kalia (Zantedeschia),
-cyklamen perski (Cyclamen persicum Miller),
-lilia (Lilium L.),
-wilczomlecz drobny (Euphorbia exigua L.),
-fiołek afrykański = sępolia fiołkowa (Saintpaulia ionantha),
-fikus (Ficus L.),
-filodendron (Philodendron Schott),
-dieffenbachia (Diffenbachia Schott.),
-oleander (Nerium L.),
-kroton (Codiaeum),
-hortensja (Hydrangea L.),
-kliwia (Clivia),

a u mnie jak bum cyk na parapecie w sypialni fiołki afrykanskie i alpejskie :;230 taaa a co tam :;230

Pytanko do speców od storczyków
nie wiem co mnie pokusiło (bo przeciez nie mam zielonego pojecia o storczykach) ale kupiłam kilka dni temu takie maleństwo miniaturkę przekwitniętą za 4zł -nie wiem co sobie myslałam... w domu otwierajac folie odpadł mi jeden listek ;:223 dzisiaj drugi... ;:223 nie wiem czy wisiało to w powietrzu a ja głupia nie zauwazyłam czy jak...
no ale za 4zł co mozna było sie spodziewac... takie oto resztki wyrzucic? juz nie ma szansy uratowac?

Obrazek
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

Witaj Marudzia :wit
Specem od storków to ja nie jestem bo początkującym hodowcą ale ja nie wyrzucałbym jeszcze tego storka za 4zł,kórego kupiłaś.
Ja postawiłbym go na południowym-słonecznym parapecie i podlewał raz w tygodniu i ostrożnie nawoził a powinien po jakimś czasie wypuścić przynajmniej jeden nowy listek.
Storki to roślinki dla bardzo cierpliwych ale potrafiące się odwdzięczyć.
Życzę powodzenia.
Pozdrawiam.
atkaxxx
100p
100p
Od: 25 cze 2012, o 21:38

Post »

Podzielam Twoją aniołową pasję:) Też je uwielbiam, bo ponoć otaczają nas swoimi skrzydłami:)
Piękne masz kwiaty, a fiołki cudne. Też przymierzam się do ich zasadzenia na zimę do donicy, teraz jeszcze rosną u mamy (od niej będę brać zaszczepki).
Co do małego storczyka - poczekaj... z doświadczenia wiem, że często takie kwiaty odbijają, i później pięknie kwitną.. tylko potrzebują chwilę na zaadoptowanie się do nowych warunków (ja dzisiaj kupiłam wilczomlecz w kauflandzie, był przeceniony i kosztował ... 50 groszy... czasem trafiają się takie oferty i zawsze z nich korzystam:))
Pozdrawiam, Anna
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Byle nie na południowe okno, bo go Poparzysz. Zachodnie lub wschodnie - tak :) I czekamy na bassal keiki u Ciebie ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
irka10
100p
100p
Od: 13 sie 2012, o 21:47

Post »

Parapet elegancki ,a nad doniczkami to tylko sobie wzdychłam . ;:333
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

1 zdjecie "jak było" (2 stare i brzydkie kaktusy, 2 drzewka szczescia, 2 sanseviery)
2 zdjęcie "jak jest teraz"

Obrazek
Super, ale fajnie wyglądają pod tą zadroską ;:167
A jak się miewają storczyki za 4 zł? Mam nadzieję, że dałaś im szansę? Na zdjęciach rokowania nie złe ;:215

Ależ mi się podoba Twój działkowy sumak ;:oj ;:167 ;:215 ;:224 ;:333
Awatar użytkownika
Marudzia
200p
200p

Post »

Witaj Lulka :wit

Miło mi że sie podoba :wink:

Muszę na dniach ponadrabiać :) zdjęć natrzaskam -chodz za bardzo nie ma czego :;230

storczyk za 4zł padł mega szybko ;:223 - nie żebym się już totalnie zniechęciła mimo że to był pierwszy w mojej karierze...
Mam teraz dwa jak kwitły były piękne -teraz same kikuty już 3miesiące - czekam i czekam i pewno się nie doczekam ale jeszcze nie tracę nadziei.
Awatar użytkownika
fiskomp
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marudzia pisze: Mam teraz dwa jak kwitły były piękne -teraz same kikuty już 3 miesiące - czekam i czekam i pewno się nie doczekam ale jeszcze nie tracę nadziei.
Ich do niczego siłą nie zmusisz, kiedy będą gotowe zakwitną.
Awatar użytkownika
fiskomp
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A gdzie fotka tego fiołaska od męża.... ;:65
Awatar użytkownika
Marudzia
200p
200p

Post »

Witajcie Kochani :wit

Fiołkas od męża niestety już padł i nie zdążyłam zrobić fotki :;230
Mam nadzieję jeszcze kupi mi coś zielonego przy okazji -byle nie na przeprosiny ;:223

Obiecałam aktualnie zdjęcia ale przyznam że za dużych zmian od ostatniego razu nie ma.
Głównie królują u mnie drzewka szczescia i fiolki :)

Fiołków na dzień dzisiejszy mam 17 + kilka maluszków także kolekcja się powiększyła.
Miłość do nich ciągle trwa ale niestety wiecej miejsca brak wiec zadowalam się tym co mam. aktualnie kwitną mi tylko te:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A o to moje pierwsze storczyki w zielonej karierze. Oba od męża -no dobra musze go pochwalić za zakup, niestety za długo u mnie nie kwitły 2-3miesiace, teraz już dobre 2 miechy czekam aż coś tam się urodzi. Łodygę obciełam nad 3 oczkiem jak gdzieś się doczytałam. Na dole wyszły mi jakieś maleństwa ale nie mam pojęcia czy sa to korzenia czy może coś puszcza...

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Damiano12318
200p
200p
Od: 26 lip 2011, o 21:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

miniulek chyba się podzielisz ze mną??? :D ;:306