Kasiu, jak miło,że znowu coś pokazujesz
Acacalis Rhein Blue Baby bardzo ładnie Ci zakwitł. Napisz proszę parę słów jak prowadzisz tę rąślinę.
Phal. schilleriana pewnie Cię zaskoczyła. Takie maleństwo i będzie kwitło Gratuluję
Piękny ten Acacalis Rhein Blue Baby pierwszy raz na oczy go widzę a ta sieweczka schilleriana to aż oczy cieszy jak taki maluch puszcza pęda i to nie małego
Kasiu i Tobie ładnie zakwitł Acacalis. A tak się martwiłaś czy dasz radę. Widać, że zapewniłaś mu odpowiednie warunki.
Czekam na kwiaty Phalaenopsis schilleriany. U mnie moja coś marnieje.
Kasiu też chętnie poczytam jak hodujesz swojego Acacalis.
Mam też takiego i jeszcze u mnie nie kwitł.
A schilleriana teraz chyba czas na nią bo moja ma też pęd kwiatowy.
Czekam na kwiatuszki u ciebie bo moje pąki są mniejsze od twoich
Kasiu,piękny kolejny rarytasik w Twojej kolekcji.Piszesz,że to kolejne kwitnienie.Widocznie gdy kwitł poprzednio,nie znałem Cię jeszcze.Widzę go pierwszy raz.Ciekawy kształt płatków,niespotykane wybarwienie.Nawet w encyklopedii podkreślają to.
Kasiu, czy ta piękność rozwinęła już kwiaty na drugim pędzie ?
(mam wielką słabość do czerwonych kwiatów )
Czy Twoja 'Schilleriana' to dwie roślinki w jednej doniczce ? Niesamowite, że tak mała roślinka postanowiła zakwitnąć
Ja mam dwie Phal. schilleriana i każda jest nieco inna. Lubię podglądać i porównywać ich rytm rozwoju.
Pierwsza też tworzy obecnie pęd
Wszystkim odwiedzającym mój wątek bardzo dziękuję za miłe słowa na temat moich storczyków.
Lauro, Alu mój acacalis stoi na parapecie o południowo-zachodniej wystawie, ale słońce dociera do niego dopiero w momencie jak już zaczyna zachodzić. Podlewam tak jak większość phalaenopsisów marketowych raz na 7-10 dni. Co 2-3 dni spryskuję podłoże. Rośnie w dość drobnej korze.
Asiu nie, jeszcze nie kwitnie na drugim pędzie, na razie jest w fazie tworzenia pączków, na pierwszym są jeszcze trzy pączki wiec kwitnienie jeszcze trochę u niego potrwa.
Kasiu Acacalis Rhein Blue Baby prześlicznie wygląda .
Gratuluję kolejnego doprowadzenia do rozkwitu .
Mam pytanko czy kolor tych kwiatów jest niebieski czy bardziej wpada w lekki fiolet bo spotykam wiele zdjęc tej rośliny i właściwie po obejrzeniu ich nie jestem w stanie dać sobie sam odpowiedzi.
Marku dziękuję za miłe słowa, acacalis jak najbardziej wpada w lekki fiolet myślę że niebieskie kwiaty które widziałeś na zdjęciach to lekkie przekłamanie aparatu.
Kasiu dziękuję za odpowiedz , tak też po cichu myślałem że niestety optyka kłamie.
Ależ ta katlejka ma "żarówiasty" kolor, a może znów lekkie przekłamanie...
Teraz najważniejsza sprawa ,Cambria od Ciebie zaczyna współpracę co prawda od nowej PSB ale zawsze to coś. Porozmawiam z nią dalej to może namyśli się i zakwitnie.
Marku kolor na katei jak najbardziej prawdziwy, powiedziałabym ze w rzeczywistości to on jest jeszcze bardziej intensywny. Ciesze się ze Cambria podjęła współpracę i może późną wiosna doczekamy się kwiatków na niej.
Lauro zgadza się to ta Lc. już nie mogę się doczekać kiedy kwiatki się do końca otworzą, mówisz że ona pachnie, w takim razie będę sprawdzać w ciągu dnia, i może uda mi się wyczuć jej zapach.