Krokosmia, montbrecja, cynobrówka (Crocosmia)
Re: Krokosmia - zdjęcia, uprawa
Czy wasze krokosomie pojawiły się już na wierzchu? Moje były sadzone razem z mieczykami i w ich przeciwieństwie siedzą jeszcze pod ziemią.
Spokojnie, moich też nie widać
A mieczyki dopiero co się pomalutku wybijają.

regulamin
-
- 500p
- Od: 29 sie 2010, o 11:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
robiłem dzisiaj przegląd ogrodu, po piątkowych obfitych deszczach i przy wysokiej temperaturze wszystkie krokosmie ładnie wschodzą i te obrane i te w łupinkach
bez różnicy - bardzo się cieszę

Rysiek
- renzal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Ja wszystkie wysadzane bezośrednio do gruntu obrałam i dziś zobaczyłam pierwszy kiełek - sadziłam trzy dni temu!
Niestety mam też smutną wiadomość bo straciłam wszystkie LUCIFERY, a takie duże cebulki i tyle lat już je miałam.

Niestety mam też smutną wiadomość bo straciłam wszystkie LUCIFERY, a takie duże cebulki i tyle lat już je miałam.

pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
)Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja

- DorkaS-66
- 500p
- Od: 27 maja 2011, o 08:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie zapisałam gdzie co wysadzam... i teraz oglądam kiełki i się zastanawiam... drobne mieczyki? krokosmie? Wszystko kiełkuje!
DorkaS.
"Barbam video, sed philosophum non video."
"Barbam video, sed philosophum non video."
- ewikk77
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
Mam podobny problem, nie zaznaczyłam gdzie posadzone, a jeszcze nie kiełkuje
.

pozdrawiam Ewa
U mnie pomalutku zaczyna wszystko wychodzić, postaram się w przerwie od deszczu cyknąć parę fotek i pokazać 

regulamin
-
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A moje drugi rok przezimowały w gruncie
Na wszelki wypadek też wsadziłam nowe ale jeszcze cisza. Przy tej pogodzie nikomu się nie chce nigdzie wyłazić 

-
- Od: 7 kwie 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A jak długo wschodzą od posadzenia? I czy głebokośc ma znaczenie?
Marta
- Krycha
- Od: 26 mar 2010, o 08:07
Mam nadzieję, że krokosmie powychodziły już z ziemi, teraz pielenie i można ewentualnie podlać rozcieńczoną gnojówką, dostaną wtedy ładnego ciemnego koloru i oczywiście się wzmocnią, co w przyszłości zaowocuje pięknymi kwiatami. Przy opryskiwaniu innych kwiatów, można na krokosmię prysnąć czymś od rdzy. nie zawsze, ale czasami potrafi się zarazić, zwłaszcza żółta. Chyba jest delikatniejsza.
Ja gnojówkę robię z krowiego obornika i z pokrzywy. W tym roku zrobiłam dwa wiadra ze skrzypu, tak mi obrodził ładnie. To wszystko mieszam tak pół konewki wody i co tam popadnie wszystkiego po trochu.
Ja gnojówkę robię z krowiego obornika i z pokrzywy. W tym roku zrobiłam dwa wiadra ze skrzypu, tak mi obrodził ładnie. To wszystko mieszam tak pół konewki wody i co tam popadnie wszystkiego po trochu.
Melduję Krysiu, że moje od Ciebie ładnie już powychodziły
, ja wzmacniam wszystkie rośliny w ogrodzie gołębią kupką feee.. 

- Biedronka641
- Od: 5 cze 2012, o 17:17
Witam wszystkich .Dopiero dziś czytam ten wątek i już dzięki Wam otrzymałam dużo cennych informacji o niej. Ja uprawiam ją jako bylinę i na próbę wisiałam w tym roku nasiona , ładnie powschodziły.Proszę o podzielenie się swoim doświadczeniem czy ktoś z Was doczekał się krokosmii z nasion? kiedy może zakwitnąć?
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- Krycha
- Od: 26 mar 2010, o 08:07
Też posiałam, ale dopiero teraz, zapomniałam, że mam nasionka Lucifera, pewnie nic z nich nie będzie, ale będę chociaż wiedzieć czy wzejdą i czy watro je zbierać.
Chociaż Tobie Biedronko wzeszły.
Nie wracając do starych postów krokosmię można popryskać przy okazji oprysku mieczyków , do oprysku dodaję florovit. Można tez podlać rozcieńczoną gnojówką. Oczywiście nie zaszkodzi im wzruszanie ziemi, u mnie była taka skała, ze musiałam kawałami ziemię odrywać, żeby dopuścić do cebulek trochę powietrza.
Chociaż Tobie Biedronko wzeszły.
Nie wracając do starych postów krokosmię można popryskać przy okazji oprysku mieczyków , do oprysku dodaję florovit. Można tez podlać rozcieńczoną gnojówką. Oczywiście nie zaszkodzi im wzruszanie ziemi, u mnie była taka skała, ze musiałam kawałami ziemię odrywać, żeby dopuścić do cebulek trochę powietrza.
-
- 500p
- Od: 10 mar 2011, o 16:51
Dzięki Krysiu za przypomnienie o oprysku
. Widzę Twoje już ładnie kwitną, a u moich też już widać kłoski
Piękne Lucifery pokazujesz

Piękne Lucifery pokazujesz

-
- 200p
- Od: 11 lis 2011, o 17:52
Liście moich krokosmii zaczęły zasychać . Czy mogę już wykopać cebulki ?
Pozdrawiam Agata
Moje rośliny
Moje rośliny