Juki, draceny i inne- odmładzanie,rozmnażanie cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Madalenka1984 porażone liście wytnij a całą dracenę opryskaj Bravo 500 SC, zmniejsz jej również zraszanie do 2 razy w tygodniu. :D
x-C-j
---

Post »

ijka potnij roślinę tak jak zaznaczyłem na zdjęciu, zachowując pion pinków po cięciu górę pozalewaj woskiem także i na tym pinku który zostanie przy bryle korzeniowej, czubek i wszystkie pinki do wody(zmienianej co tydzień na świeżą) do ukorzeniania(południowy parapet nad grzejnikiem) pinek z systemem korzeniowym oszczędniej podlewaj i raczej co dwa tygodnie dopiero jak zauważysz młode wybijające rozety listków powoli zwiększaj podlewanie.

Obrazek

Pierwszemu z fikusów zetnij wierzchołki pinków o 4cm a każdą gałązkę skróć o 3 cm sam się porozkrzewia i zagęści w liście, drugi z fikusów ma za mokro najprawdopodobniej(za duzo wody lub za często podlewany) przez to brązowieją liście, w półcieniu może rosnąć o ile nie jest to dalej jak 2,5 metra od okna. :D
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Mam odcięty czubek draceny szerokolistnej. Jak ją ukorzenić. Najpierw do wody aż wypuści korzonki czy od razu do ziemi?
Pozdrawiam Andrzej.
x-C-j
---

Post »

Do wody i na jak najcieplejszy parapet, co tydzień należy wodę zmienić na świeżą. :D
piaget
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 mar 2008, o 20:36

Dracena

Post »

witam,

mam w domu dracenę, chyba z 10 lat już, taką z dwoma oddzielnymi pniami. niestety jeden pióropusz jest bardziej dorodny niż ten drugi i ten drugi ma zbyt mało miejsca i mi marnieje w oczach.
przesadziłam kwiatek do większej doniczki, licząc że zmiana ziemi i więcej miejsca je ożywią, ale nie przyniosło to efektów.
czy roślina sama sobie poradzi (np. jedna zacznie rosnąć szybciej) czy trzeba interweniować?
dodam, że i tak sporo się od siebie odchyliły (pnie) ale nadal zawadzają się liśćmi...
proszę o radę
Awatar użytkownika
bigaczzz
200p
200p
Od: 16 lut 2008, o 10:43

Post »

Pokaż zdjęcia a pomożemy, bo nie wiem czy chodzi Ci tak jak napisał poprzednik o dracenę z dwoma odnogami czy też o dwie draceny w jednej doniczce(takie też można dostać) z tym że jedna jest wyraźnie mniejsza od drugiej. Albo napisz dokładnie jak prezentuje się sytuacja jeśli nie posiadasz aparatu.
x-C-j
---

Post »

Poproszę o zdjęcie i pomogę. :D
edmann
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 mar 2008, o 09:09

Post »

Witam serdecznie!Zanim zalogowalam sie na forum, przejrzalam posty i nie znalazlam odpowiedzi na moje pytanie. Mimo to jestem pod wrazeniem-mozna tu liczyc na pomoc osob z ogromna wiedza na temat roslin! Dlatego tez pisze, nie mam doswiadczenia w uprawie roslin, choc bardzo je lubie i posiadam :D Mam problem z dracena,jest w oplakanym stanie-znalazlam sporo na temat schnacych lisci, ale nie jestem pewna, czy chodzi o taki sam przypadek jak moj. Od 2 miesiecy moja dracena wypuszcza suche liscie, oprocz tego wszystkie maja suche koncowki.Gubi bardzo duzo lisci(opadaja zeschniete,ale nie tylko te z dolu). Te nowe, wypuszczane liscie wygladaja jak suche, choc sa wiotkie.. Mam ta dracene od roku, do tej pory nie bylo problemu. Dolaczam foto i serdecznie prosze o porade-co robic?Z gory bardzo dziekuje :D i pozdrawiam!edi Obrazek
Awatar użytkownika
bigaczzz
200p
200p
Od: 16 lut 2008, o 10:43

Post »

A kiedy ostatnio przesadzałeś swoją dracenę? Najczęściej takie objawy towarzyszą, gdy kwiatek potrzebuje nowej, większej doniczki. Napisz proszę ile lat ma Twoja dracena i kiedy ją przesadzałeś. Przyczyną tego może być też temperatura (zbyt wysoka) i zbyt małe podlewanie (wilgotność powietrza), ale moim zdaniem chodzi tu o zbyt małą doniczkę. Czekam na odpowiedzi.
Pozdrawiam
edmann
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Bardzo dziekuje za szybka odpowiedz!Szczerze mowiac nie wiem ile roslina ma lat, mam ja od roku(prezent) i jeszcze jej nie przesadzalam. Podejrzewam, ze roslina ma kilka lat(wiem to do poprzedniej wlascicielki), ale nie wiem kiedy ostatnio byla przesadzana. W takim razie pierwszym krokiem jaki wykonam bedzie przesadzenie kwiatka do ciut wiekszej doniczki z odpowiednim gruntem :D . Pozdrawiam i dziekuje!e
edmann
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Jeszcze raz ja :) Co do temperatury, to podejrzewam, ze nie jest zbyt wysoka-kwiat nie stoi w poblizu grzejnika, a co do podlewania-robie to mniej wiecej raz na kilka dni(latem czesciej). Wyczytalam na forum, ze dracena lubi zraszanie woda, wiec zastosuje sie rowniez do tego!Pozdrawiam:)e
x-C-j
---

Post »

edmann wklej zdjęcie draceny zrobione z boku, roślina nie nadaje sie do ratowania w całości, trzeba ją odmłodzić i wykonać kilka zabiegów. :D
edmann
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

No teraz to sie wystraszylam.. :)Zalaczam fotke i z gory dziekuje za porady. Pozdrawiam e Obrazek
wawo
200p
200p
Od: 31 maja 2007, o 12:36

Czy da się uratować dracenę?

Post »

wklejam zdjęcie i proszę o radę. Kwiatek leciwy, ziemia była zmieniana, być może to te same szkodniki, które gnębią beniamina (mój post niżej) Obrazek
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Twoja dracena zdecydowanie moim zdaniem potrzebuje cięcia...
ale proszę pokaż nam jego górną część a także zajrzyj do donicy ...podejrzewam,że tam jest źródło nieszczęścia...
:)
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”