Ukorzenianie zdrewniałych pędów winorośli

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2014, o 19:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ukorzenianie zdrewniałych pędów winorośli

Post »

Starałam sie by wosk był jak najchłodniejszy i przez to jest troche gruby, ale mysle, że to nie problem. Za tydzień dam znać jak sobie radzą.
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2010, o 10:46
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Post »

U mnie jest inny problem. We wtorek ciąłem w ogrodzie ostatnie krzewy, czyli Heunisch Weiss. Umieszczone w butelce PET i perlicie miały już nabrzmiałe pąki,a od wczoraj niektóre zaczynają się otwierać. Podobnie jest z innymi odmianami, które jeszcze nie wykształciły korzeni, jednak wypuściły zielone. Mam nadzieję, że nie zmarnują się te cenne sztobry.
jurek16a
Przyjaciel Forum - silver
Od: 25 mar 2013, o 19:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Możesz coś więcej o tej odmianie ? Weiss - jasne. A po za tym nic nie wiem.
Może podaj jakie masz jeszcze odmiany?
Pozdrawiam Jurek
per aspera ad astra
Awatar użytkownika
mateo_09
100p
100p
Od: 11 sie 2013, o 16:32

Post »

Przed zimą wsadziłem sadzonki winogrona do ziemi w domu i puściły mi pąki.
teraz liscie zaczynają usychać...
co zrobić?
Początkujący
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2012, o 21:58
Kontakt:

Post »

Wyrzucić i wsadzić nowe. Proponuję również zapoznać się z treścią tego wątku. Winorośl zimą powinna pozostawać w stanie spoczynku.
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Post »

U mnie nie widać korzeni, a zielone wypuściły już : Heunisch Weiss, Weissgutedel z podbrzeskich wsi, Mallinger, Stara Tra, Traubeschwarz ( Karmazyn ) ze Starego Kisielina w woj lubuskim, Jadwiga, a w kolejce ustawiają się następne. Mam nadzieję, że i korzenie się obudzą.
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No i wykrakałem :D . Stara Tra, Heunisch Weiss i Tauberschwarz ( przedwojenny Ślązak ze Starego Kisielina w woj. lubuskim ) wypuściły korzenie. Ponadto Gewurztaminer ma już liście, podobnie Chrupki i szereg innych otwiera pąki. Najbardziej cieszą mnie przedwojenne "blauery" spod Brzegu ( Myśliborzyce, Przylesie ) , które po nocy pokazały liście. Istnieje domniemanie, że to "Pinot Meunier"- Myśliborzyce, a drugi to klon "Pinot Noir". W gruncie nabrzmiewają pąki sadzonki Oberlin Noir ( od tygodnia w gruncie ), którego krzew macierzysty w Brzegu, rosnący na płocie w dawnej Brzeskiej Wsi (zwanej Brygidki, czyli "Briegischdorf", gdzie w XIX w. istniała winnica ) wypuścił w tygodniu liście.
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

historia mojego ukorzeniania cd. Otóż tak na 5 sztobrów dwa /odmiana berliński/ pusciły srodkowe pędy, górne sa w fazie pękniętego pąka już drugi tydzień, jakos nie mam odwagi usunąc tych niższych pedów, bo górne sa duzo słabsze, ale pewnie będę '
musiała, bo na jednej "latorosli' pojawiły sie obok liści jakies pączki. Korzeni przez butelke nie widze, ale butelka jest duża, a ja nie będę zaglądać do nich tz do korzeni do lata. Dwa pozostałe mają równomiernie pękniete oba pączki górny i dolny, a w jednym widze korzenie, ostatni natomiast jest bardzo słabiutki ma pękniety górny paczek bardzo malutki dolnego w ogóle nie widzę. Spróbuje jutro zrobic zdjecia, ale nie bardzo umie wiec to nie jest pewne.
jurek16a

Post »

Ema po co się spieszysz, wyłamać zdązysz nawet w lipcu, najwięcej soków idzie do górnego i tak tego dolnego wyprzedzi, teraz najważniejsze są korzenie
per aspera ad astra
darnok
200p
200p
Od: 13 kwie 2012, o 08:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Babci winogron zawalił cały agrest i go cieła 3 tygodnie temu,ja gałązki ucięte powbijałem u siebie przy płocie i każda gałązka wypuszcza :heja będę miał pełno liści do kiszenia xd
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Jurek16a Nie znam sie w ogóle na winoroslach, kupiłam sadzonki posadziłam i one maja sie dobrze. Te pieć sztobrów ukorzeniam jako doświadczenie. Pewnie, że chce żeby mi się powiodło, bo to cieszy. Z tego wątku dowiedziałam sie, że wykarmienie dwu pędów bardzo rośline osłabia, a jeszcze te pąki kwiatowe. W dwu sadzonkach widać już korzenie, Sa grube i jest ich bardzo dużo wiecej jak 6, ale tam pędy sa w fazie pękniętego pąka oba, natomiast te wybujałe korzeni nie mają, albo maja ale ich jeszcze nie widać. Tak myśle, że usuniecie jednego pędu uchroni roślinę przed nadmiernym wyczerpaniem, ale to są tylko moje wnioski niekoniecznie prawdziwe. Co zrobić z pąkami na "latorośli"? Bo chyba nie powinnam jej zakwitnąc?
bejrut
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 lip 2013, o 11:12

Post »

Rowniez wzialem sie za ukorzenianie. Powiem tak ze biala odmiana przyjela sie szybko i latwo.Ładne korzonki, w obydwu probach tzn w pecie z ziemia jak i w sloiku z woda.(nieznam nazwy ale w zeszlym roku jadlem i odmiana zacna). Granataowa oraz czerwona na razie korzonkow brak chcociaz paki nabrzmiale a w kilku nawet zielone pedy. Ale czekamy dalej zobaczymy.
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Minęlo juz ponad trzy tygodnie jak wsadziłam patyki do petów. Stan na dzien dzisiejszy jest taki. Jedna sadzonka ma piękne korzenie i po dwa listki w obu pędach. Dwie następne maja słabe korzenie i także po dwa listki. Jedna sadzonka ma długi dolny pęd 7 listków, górny nie pękł wcale, korzenie dosyć ładne. Ostatnia ma po listku, korzeni w ogóle nie widać. Czy zdjąc je już z grzejnika i wynieść do foli?
jurek16a

Post »

Nie zdejmuj, niech puszczą choć maleńkie korzonki.
per aspera ad astra
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2012, o 21:58
Kontakt:

Post »

Ta ostatnia ma prawdopodobnie jakiś problem. Jak dokonywałaś oceny? Tzn czy wyjmowałaś, czy tylko przez ścianki peta?
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”