Storczyki Asiuli13
- Agita
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lis 2008, o 15:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Storczyki Asiuli13
Powiedziałabym, że to raczej przypadek- na początek, zanim coś zrobicie, poczytajcie tutaj: http://www.storczyki.pl/forum/table_vie ... 1226688134
U mnie taka próba nic nie dała, u mojej Mamy też nie- szkoda "oczek", bo niektóre po zdjęciu łusek zasychają, a tak mogłyby jeszcze coś wypuścić.
U mnie taka próba nic nie dała, u mojej Mamy też nie- szkoda "oczek", bo niektóre po zdjęciu łusek zasychają, a tak mogłyby jeszcze coś wypuścić.
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Agita...a ja Ciebie zaskoczę...Dwa oczka ruszyły, już są grubiutkie i chyba zaczynają rosnąć...Za dwa, trzy dni już będą na tyle duże, że spróbuję im fotki zrobić. Ciekawe, od czego to zależy, może moje falki i tak bez oderwania łusek chciały rosnąć.Ja moje falki po oderwaniu łusek, co chwila zamglawiałam, przez pierwsze dwa dni, jak tylko byłam w domu, mniej więcej co dwie godziny zamgławiałam, same końcówki pędów, nie cale falki...Może to miało również wpływ, że nie uschły... 

- Agita
- Od: 5 lis 2008, o 15:22
Tak mówisz?
Hmm, pytanie czy nie ruszyłyby same z siebie- teraz wszystko rośnie i odbija na potęgę. Ale może rzeczywiście wilgoć w tym pomaga..?
W takim razie zrobię jeszcze jeden eksperyment i przykleję do takiego oczka kłębek sphagnum (zraszanie co 2h u mnie niemożliwe). I dam znać ;) [Choć w ten właśnie sposób niektórzy próbują "wywołać" keiki i też nie kojarzę rewelacji, ale zobaczymy...]
Po jakim czasie te Twoje oczka zgrubiały?

W takim razie zrobię jeszcze jeden eksperyment i przykleję do takiego oczka kłębek sphagnum (zraszanie co 2h u mnie niemożliwe). I dam znać ;) [Choć w ten właśnie sposób niektórzy próbują "wywołać" keiki i też nie kojarzę rewelacji, ale zobaczymy...]
Po jakim czasie te Twoje oczka zgrubiały?
Pozdrawiam, Agnieszka
- justus27
Hmm..spagnum, świetna myśl, że na to nie wpadłam...
Łuski odchylone byly w tamtym tygodniu, dziś popołudniu spojrzalam na falki i....własnie wtedy się zorientowałam, że pączusie ruszyły, czyli jakoś ok. dwóch tygodn potrzeowały na "obudzenie" się.
Łuski odchylone byly w tamtym tygodniu, dziś popołudniu spojrzalam na falki i....własnie wtedy się zorientowałam, że pączusie ruszyły, czyli jakoś ok. dwóch tygodn potrzeowały na "obudzenie" się.
- asiula13
- 1000p
- Od: 16 cze 2009, o 11:15
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Justynko cieszę się, że coś jednak ruszyło
Ja odchylam łuski, kiedy widzę że coś jest pod nimi. Wiadomo, że takie mikro maleństwa mogą zaschnąć, dlatego czekam do momentu, kiedy coś pod nimi jest widoczne. Nie chcę tutaj do niczego namawiać, ale mi udało się w kilku przypadkach więc odchylam
vitax, Asiu cieszę się ogromnie że Wam się podoba

Ja odchylam łuski, kiedy widzę że coś jest pod nimi. Wiadomo, że takie mikro maleństwa mogą zaschnąć, dlatego czekam do momentu, kiedy coś pod nimi jest widoczne. Nie chcę tutaj do niczego namawiać, ale mi udało się w kilku przypadkach więc odchylam

vitax, Asiu cieszę się ogromnie że Wam się podoba

- justus27
Może jutro uda mi się już fotki tym pączkom zrobić. One też od razu po przycięciu pedziku nie odchylałam. Minął m-c jak przycięłam pędziki i coś tm juz grubnąć zaczęło.Na 5 pędzików<wszystkim odchyliłam łuski> 2 ruszyło, to nawet 50% nie ma. Ale poczekam, może coś jeszcze z pozostałych się "wykluje" 

- asiula13
- 1000p
- justus27
Będę ochać nad tym dendrobium, ale dorodne 

- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Dendrobium jest cudne. Podoba mi się ta odmiana, ale Dendrobia u mnie były zawsze kapryśne. Dzisiaj takich widziałam trochę w LM. A pachnie?
-
- Od: 27 paź 2009, o 23:10
Cudne to białe Dendrobium Nobile. Też bym taki kolor chciała. Co do uprawy ja od wczesnej wiosny aż do końcoa września swoje trzymałam na balkonie a przez październik w jasnej piwnicy. Tydzień temu zobaczyłam jak na łodygach pojawiły się pączki kwiatowe. Teraz stoi w chłodnej sypialni bo w piwnicy już jest za zimno. życzę powodzenia w uprawie. 

- Mala_MI
- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Kontakt:
Z moim nobile zrobiłam dokładnie to co Joane. Z tym, że moje teraz stoi przy oknie, któr w dzień rozszczelniam. Niestety popoludniami i noca temp ok 19 st się tam robi. Ale pączki się już pokazały
Mi latem zakwitło po zimie na starej pseudobulwie z oczek, które nie kwitły zimą, oraz na nowym przyroście pokazały się dwa kwiatki. Uwielbiam d. nobile 

Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
- trzynastka
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Ja na razie chorują na dendrobium
ale moze kiedyś 

- asiula13
- 1000p
Witajcie kochani po długiej przerwie - awaria neta odcięła mnie od Was
Justynko, Storczykowa, Asiu, Mała Mi, Celinko - cieszę się ogromnie że Dendrobium się podoba. Pachnie podobnie do Jaśminu ale bardzo mdło. Niestety zgubiło już kilka kwiatów. Pogoda nie sprzyja storczykom.
U mnie w Storczykach troszkę zmian:
Dostałam Keiki - ponoć Liodoro - nie ma jeszcze korzeni - mam nadzieję że wypuści. Obecnie siedzi w spagnum.
Obok Keiki z mojego białego Phal - jest maleńkie ale musiałam go odciąć, ponieważ łodyga na którym rósł zaczęła zamierać - nie wiem dlaczego. Mam nadzieję że to maleństwo mimo wszystko zechce rosnąć....
Jeśli macie jakieś sugestie to chętnie wysłucham

Tutaj kilka Phal do podratowania. Wymiana podłoża jest konieczna ponieważ jest zasolone - ma białawy nalot. Nie wiem który to który, ale mają być: żółty, pomarańczowy, bordowy, ciemny - ponoć z czarnym, Mini Marc i ostatni nie wiem jaki.
Oto one:

A tutaj Vanilia - nie ma korzeni, siedzi w podłożu dla Storczyków. Proszę o podpowiedź jak ją pielęgnować... Obecnie jest zraszana i w osłonce ma dookoła watę którą zraszam w celu podniesienia wilgotności - ale to tak na razie...

I na koniec moje pierwsze domowe kwitnienie z odbicia oczka: Taki mały sukces

Teraz biegnę zobaczyć co u Was

Justynko, Storczykowa, Asiu, Mała Mi, Celinko - cieszę się ogromnie że Dendrobium się podoba. Pachnie podobnie do Jaśminu ale bardzo mdło. Niestety zgubiło już kilka kwiatów. Pogoda nie sprzyja storczykom.
U mnie w Storczykach troszkę zmian:
Dostałam Keiki - ponoć Liodoro - nie ma jeszcze korzeni - mam nadzieję że wypuści. Obecnie siedzi w spagnum.
Obok Keiki z mojego białego Phal - jest maleńkie ale musiałam go odciąć, ponieważ łodyga na którym rósł zaczęła zamierać - nie wiem dlaczego. Mam nadzieję że to maleństwo mimo wszystko zechce rosnąć....

Tutaj kilka Phal do podratowania. Wymiana podłoża jest konieczna ponieważ jest zasolone - ma białawy nalot. Nie wiem który to który, ale mają być: żółty, pomarańczowy, bordowy, ciemny - ponoć z czarnym, Mini Marc i ostatni nie wiem jaki.
Oto one:

A tutaj Vanilia - nie ma korzeni, siedzi w podłożu dla Storczyków. Proszę o podpowiedź jak ją pielęgnować... Obecnie jest zraszana i w osłonce ma dookoła watę którą zraszam w celu podniesienia wilgotności - ale to tak na razie...

I na koniec moje pierwsze domowe kwitnienie z odbicia oczka: Taki mały sukces

Teraz biegnę zobaczyć co u Was

- Beatrice
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
Asiu Agnieszka Co tak napisała o uprawie Vanilii
Ja nie uprawiam w typowym storczykowym podłożu lecz w ziemi kwiatowej z dodatkiem drobnej kory, keramzytu, perlitu. Mozna dodac cokolwiek dla rozluźnienia podłoża. To są storczyki które w naturze "nogi" maja w gruncie i pną sie do góry - ich korzenie nie są wrażliwe na nadmierną wilgoć. Wymagaja też częstszego podlewania niz reszta storczyków - bardziej w stronę zwykłych roslin pokojowych.
Ja nie uprawiam w typowym storczykowym podłożu lecz w ziemi kwiatowej z dodatkiem drobnej kory, keramzytu, perlitu. Mozna dodac cokolwiek dla rozluźnienia podłoża. To są storczyki które w naturze "nogi" maja w gruncie i pną sie do góry - ich korzenie nie są wrażliwe na nadmierną wilgoć. Wymagaja też częstszego podlewania niz reszta storczyków - bardziej w stronę zwykłych roslin pokojowych.
- asiula13
- 1000p
Beatko ogromnie Ci dziękuję za informacje